Uğur Böceği

Uğur Böceği

“Ramak kala kurtulduk”

“Ramak kala kurtulduk”

UĞUR BÖCEĞİ

İnşaatlar yükseliyor, fabrikalar çalışıyor. Sonucunda ülkemizde mal ve hizmet üretiyoruz. Elbette çok çalışmalıyız çok. Ancak çalışmamızın her anında emniyetli çalışmak zorundayız. Yoksa iş kazaları ile karşı karşıya kalmak içten bile değil. Maalesef bu konuda çok büyük sıkıntılarımız var. Çünkü millet olarak umursamıyoruz. İş kazalarında ölen ve yaralanan insanlarımız trafik kazalarında olduğu gibi çok fazla. Bu kazalar evde, işte, hatta her yerde olabilir.

İş güvenliği, yapılan işlerde hiç bir insana, canlıya ve herhangi bir yapıya zarar vermeden oluşabilecek muhtemel tehlikelerin bertaraf etmek için alınan tedbirlerin bir bütününe denir.

Bu tedbirler işi yapmadan öncesinde, işi yaparken ve iş bittikten sonra alınacak tedbirler olmak üçe ayırabiliriz.

Mesela evde iş güvenliği açısından neler yapmalıyız. Bir gözden geçirelim mi? Ne dersiniz?

Bir evin riskleri elektrik tesisatından, doğal gaza, kalorifer sisteminden, su tesisatına, soba, ocak, fırın, baca, kimyasallarla temizlik, evin asansöründen tutunda cam silen bir kadının iş güvenliği açısından hayati risk oluşturur. Öncelikle çalışmalarımızı güven altına almak için her anımızı güvenli çalışma adımlarını atarak yapabiliriz.

Olası riskleri ortadan kaldırmak, kaldırılamayan riskleri öncelikle en aza indirmek ve risklere karşı neler yapmalı ne gibi tedbirler alınmalı bunları bilmek ve uygulamak zorundayız.

Mesela elektrik tesisatı için kaçak akım rölesi, yangın tehlikesi için, yangın ve gaz alarmı gibi ön tedbirleri almak kesinlikle şarttır. Islak ve kaygan zemin gibi daha nice tehlikeli durum vardır.

Muhtemel risklere karşı mücadele araçları evlerde yangın tüpü, ecza çantası bulundurmalıyız. Bu risklere karşı insanları bilinçlendirme, ilk yardım kursları, yangında müdahale seminerleri verilerek hatta uygulamalı kurslarla insanlar bilinçlendirilmeli.

Eğer bunu yapmazsak evlerde, iş yerlerinde, inşaatlarda ve diğer iş yerlerinde olası bir tehlikeye ne yapılması gerektiğini bilmediğimizden tehlikeyi bertaraf etmek yerine işimizi sadece şansa bırakmış oluruz.

Evde kızartma yaparken ufak bir alevlenmeye eğer su ile söndürmeye kalkarsak vay halimize!

Basit bir iki kabloyu birbirine eklerken sigortayı kapatıp kabloyu bağlarken eğer sigorta kutusunun yanına bir kişiyi nöbetçi bırakmazsak, bilgisayarı kapanan oğlumuz, sigorta atmış şunu kaldırayım derse vay! Halimize.

Tamir edeceğimiz kablo da elektrik var mı? Onu da kontrol etmeliyiz. Elimizdeki aletler elektrik geçirgenliği olmamalı, yalıtılmış pense, yalıtılmış tornavida kullanmalıyız. İş yerlerinde elektrik panoları, sigorta kutuları önünde yalıtkan paspas bulunmalı.

Birçok iş güvenliği malzemeleri yapacağınız işin riskine göre uygun bir şekilde kullanılmalı.

Kişisel koruyucular; yüksekte çalışan insanlar için farklı, kimyasallarla uğraşanlar için farklı, elektrikle uğraşanlar için farklı malzemeler olabilir.

Bunlar baret, eldiven, ayakkabı, gözlük, kulaklık gibi alet ve cihazlardan oluşur. Yangın tehlikesi olan bir işte ateşe dayanıklı kişisel koruyucular kullanılırken kimyasallarla uğraşanlarda farklı, yüksekte çalışanlar için farklı, gaz sızıntısı olabilecek ortamlarda farklı donanım kullanılacaktır.

Önemli olan ise öncelikle muhtemel risklere karşı gerekli bilgi, donanım ile donanırken, çalışma anında, öncesinde ve sonrasında tedbirleri almak muhtemel riskleri diskalifiye etmektir.

Tehlike anında muhtemel olaylara karşıda hazırlıklı olmalı oluşabilecek tehlikeyi öncelikle olmamasını sağlamak ya da riski en az hasarla atlatmaktır.

Ayrıca kullandığımız alet, cihazların zamanında bakımlarını yapmakta muhtemel riskleri ortadan kaldıracaktır.

Şunu unutmayınız ki! Çalışma esnasında her zaman bir risk vardır. Önemli olan bu riskleri en aza indirmek, gerekli tedbirleri almak ve tehlike anında bilinçli müdahaleyi yapabilmektir. Bunu yaparken de mutlaka kişisel koruyucular kullanılmalı.

Mesela yolda giderken bir inşaatın yanından geçen insanlar için inşaatın çevredeki insanları koruyacak şekilde engellerin ve uyarı standart uyarı yazı ve simgeler ile uyarılmalıdır. Bu simgeleri mutlaka öğrenmeliyiz.

Bina dış duvarında sıva yapan ustanın baretinden, demir uçlu ayakkabısı, işin cinsine uygun eldivenini ve elbisesinden tutunda, paraşüt tipi emniyet kemerine kadar hatta düşmeye karşı iş güvenliği filesine kadar hiçbir detayı kaçırmadan hepsinin harfiyen uygulanması şarttır. Kendi aşağıya düşebilir veya aşağıdaki insanın başına tuğla düşebilir. Bu olası riskleri bertaraf etmektir.

Ayrıca hem işçi, ustabaşı, formen, tekniker, mühendis, yüklenici firma yetkilisi ve devlet yetkilileri tarafından kontrol edildiği gibi biz vatandaşlarında duyarlı olup bu uyarıları yapmak zorundayız. Gerekli hallerde devlet yetkilileri cezai müeyyide uygulamalı. “Keşke Dememek” için bütün tedbirleri almak öncelikle uygulayıcılar olmak üzere hem kendi, hem de çevredeki bütün insanların güvenliğini almak gerekir.

Küçük kazalar büyüklerini habercisi olabilir. “Ramak Kala” kurtulmak. Her zaman mümkün olmaz. Bu sebeple her zaman bütün iş güvenliği tedbirlerini alıp, her zaman uyanık olmalıyız.

“Ramak Kala Kurtulduk” dememek için, hiç kazaya muhatap olup, ölü veya yaralılar olmaması için; sağlık bir yaşam için “Lütfen İş Güvenliği Kurallarına Lütfen Uyalım”.

Bayram öncesinde ve sonrasında da özellikle trafik kurallarına uyalım. Emniyet kemerimizi takalım, hız kurallarına, araç takip mesafesine dikkat edelim. Kavşaklarda geçiş önceliğine uyalım. Yol benim demek yerine, karşımızdaki insanın dalgın olabileceğini hesap edelim. Atak sürücülük yerine savunucu sürücü olalım.

Hava yol şartlarına, yol çalışması olan kesimlerde işaret ve işaretçilerin uyarılarını mutlaka dikkat edelim. Kaza mahallerinde kontrollü geçelim. Mutlaka kaza görünce haber verelim. Kazaya bakarken yeni bir kazaya sebebiyet vermeyelim. Biliyorsak ilk yardım yapalım yoksa bilenlere saygı gösterelim. Ancak kazayı mutlaka 155 polis ve 112 acil çağrı merkezine haber verelim. Öncelikle 112 acil çağrı merkezine tabi ki! Çünkü saniyeler bile çok önemli olabilir.

Kazasız Belasız Mutlu Huzurlu Bir Bayram Diliyorum…”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uğur Böceği Arşivi