Aysel Ayşe Aygün Özer

Aysel Ayşe Aygün Özer

Rüşvet

Rüşvet

Sevgili Anadolu Gazetesi okuyucularım bir önceki yazımda faiz den bahsettim bugünde rüşvet ile ilgili bildiklerimi sizinle paylaşacağım.

Rüşvet haksız bir menfaat sağlamak haksızı haklı çıkarmak için yetkili kişilere verilen mal, para ve diğer menfaatlerdir. Rüşvet haksız kazanç yollarından biridir. Dinimiz rüşvet almayı ve vermeyi yasak etti.

Rüşvet yüz kızartıcı bir suç ve de günahtır. Rüşvet insana musallat olan en kötü bir hastalık. O girdiği ve yayıldığı toplumları korkunç bir kurt gibi kemirir

Rüşvete alıştıktan sonra ondan kurtulmak çok zordur. Çünkü rüşvet ile mal kazanmak nefse hoş gelir. Hiç yorulmadan emek sarf etmeden kazanç sağlamaktadır. Sevgili peygamberimiz buyurdu ki, (rüşvet alanda verende cehennemdedir).

Hangi sebeple olursa olsun, hak edilmeyen bir çalışmanın sonucu ele geçen ve alın teri, el emeği, göz biri olmayan kazancı yemek kullanmak haramdır.

Rüşvet içtimai (sosyal) bir hastalıktır. Toplumda rüşvetin yayılması fertleri birbirine düşürür. Devlet otoritesini zayıflatır.

Bu sebeple vatandaşların kendisine olan itimadı sarsılır. Rüşvet sebebi ile zulüm ve haksızlıklar çoğalır. Dinimiz her türlü haksız kazancı yasaklamıştır. Rüşvet ile kazanç temin etmek, alana da verene de haramdır.

Allahü tealâ Bakara süresi yüzseksensekiz inci ayetinde meâlen (insanların mallarından bir kısmını bile bile günah işleyerek ele geçirmek için işin başındakiler e mallarınızı aranızda haksızlıkla yemeyin) buyurmuştur.

Mahkemelerde rüşvet verilerek haksız hükümlerin çıkarılmasına sebep olan kimseyi, sevgili peygamberimiz lânetlemiş ona bedduâ etmiştir. Hadis-i şerifte (Hüküm vermekte rüşvet verene ve alana, Allaha lanet etsin)buyurdu.

Bu günlere gelirsek neredeyse her şeyin başında hemen hemen rüşvet var. Maalesef insan olarak değerlerimiz i kaybetmiş bir duruma geldik. Birçok şeyi unuttuk insanlığı manevi duyguyu sevmeyi ve saygıyı

İnsanı insan olarak sevmeyi bile unuttuk bir beklenti içine düştük. Önceliğimiz para oldu. Çıkarsız gerçekçi dostluklar yok artık o bir bardak içilen çay bile eski tadında değil. Umarım hayatımızda fazla değer kaybetmeden başa döne biliriz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Aysel Ayşe Aygün Özer Arşivi