Orhan Aksakal

Orhan Aksakal

S-400 işin bahanesi

S-400 işin bahanesi

Kendisini dünyanın efendisi ilan eden Amerika,  Türkiye’ye beş maddeden oluşan bir yaptırım kararı aldı. Şaşırdık mı? Elbette hayır. Zaten uzun zamandır uzmanlar bunu sürekli dile getiriyordu, sürpriz olmadı.

Dünyanın neresine giderse gitsin kan, gözyaşı, felaket ve sefalet götüren bir ülke bize yaptırım kararı almış inanılır gibi değil gerçekten. Uzağa gitmeye gerek yok. Komşularımız Irak ve Suriye’ye dönüp bakmamız yeterli, bu felaketi ve sefaleti görmek için.

Bunların müsebbibi olan bir ülke; kendisine boyun eğmeyip, kendi savunma sanayisini üretip dünyaya satan bir ülkeye elbette düşman olacak. Elbette yaptırım uygulamaya kalkacak. Bahanesi de” S-400” olacak. Çünkü bu karar tamamen siyasidir.

Hal böyle olunca S-400 üzerinden “Türkiye’ye aba altından sopa göstermek” işin özü. Çünkü kendisine itaat etmeyen, kendisinden silah almayan ve dediğini yapmayan başkaldıran bütün ülkelere Amerika denen bu devlet hemen “Yaptırım” uyguluyor.

İşte en yakın komşumuz İran’a “nükleer silah” yapıyor, “uranyum zenginleştirme programını geliştiriyor” diye yıllardır ambargo uygulanıyor. Gerçi İran bunu hak ediyor. Çünkü bize yaptığı düşmanlığın bedelini böyle ödüyor.

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'dan “S-400 hava ve füze savunma sistemlerinin satın alınması” nedeniyle Türkiye'ye yönelik yaptırımları açıkladı. Açıklanan yaptırımlara göre, Savunma Sanayi Başkanlığı ABD'den ihracat lisansı alamayacak ve ABD'li ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi alamayacak.

Yaptırım listesinde, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in yanı sıra, Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı’ndan Serhat Gençoğlu ile Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit de yer aldı.

Yaptırım listesindeki kişilerin ABD'deki mal varlıklarının dondurulacağı ve vize kısıtlamaları getirileceği kaydedildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Türkiye'yi S-400 problemini derhal çözmek için ABD ile koordinasyon halinde çalışmaya çağırıyorum. Türkiye, ABD için değerli bir müttefik ve önemli bir bölgesel güvenlik ortağı. Türkiye'nin S-400 pozisyonunun teşkil ettiği engeli ortadan kaldırarak, on yıllardır süren üretken savunma sanayi iş birliğimizi sürdürmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Adamlardaki pişkinliğe bakar mısınız? Türkiye bölgedeki konjonktür bakımından “önemli bir müttefikimiz” diyorsunuz, hem de “yaptırım” uyguluyorsunuz. Anlaşılır gibi değil gerçekten. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu…

Bu karar sonrası Türkiye adeta tek yumruk oldu. Bu kararın Türkiye’ye yapılan büyük haksızlık ve saygısızlık olduğunu ifade eden hükümetinden, muhalefetine tek ses olarak bu kararın yok hükmünde olduğu konusunda birleşti.

Bu karara komşu ülkelerimiz ve dünyanın birçok yerinden tepki gecikmedi ve yapılan ortak açıklamalarda “ABD'nin Türkiye'ye yaptırım kararı”na tepki gösterildi ve karar "kabul edilemez", "haksızlık" ve "hukuka aykırılığın bir göstergesi" şeklinde yorumlandı.

Biz büyük ve güçlü bir ülkeyiz bunun üstesinden geliriz merak etmesinler. Onların bile hayal edemediği silahları, füzeleri ve uçakları yaparız ama bugün ama yarın. İllaki biz bunların üstesinden geliriz. Yeter ki birlik ve beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıkalım. Birbirimize daha sıkı sarılalım…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Orhan Aksakal Arşivi