Uykusuzluk Çekenlere Kurtarıcı Tarifler

Uykusuzluk sorunu yaşayan her 10 kişiden 1’i siz iseniz. Dr. Buğra Buyrukçu, günlük yaşamı olumsuz etkileyen uykusuzluğa karşı basit ve doğal çözümler öneriyor.

Uykusuzluk Çekenlere Kurtarıcı Tarifler
Yayınlanma:
Güncelleme:

Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu, uykusuzluğun toplumun çok geniş bir kesimini ilgilendiren, sosyal hayatı ve iş yaşamını olumsuz etkileyen önemli bir sorun olduğunu söyledi. Bugün her 10 kişiden 1’inin uyku sorunu yaşadığını ifade eden Dr. Buyrukçu, “Uykusuzluğun çok çeşitli nedenleri var. Bir sağlık sorunu da uykusuzluğa yol açabilir, mevsim geçişleri, yoğun iş temposu, stres ve üzüntü de… İyi bir uyku kalitesi tüm yaşantımızı etkileyen, genel sağlığımız için çok önemli bir parametredir. Uyku kalitesi bozulduğu zaman öncelikle ruh halimiz bozulmakta ve vücudumuz yapması gereken birçok temizlik ve düzenleme işini yapamamaktadır” dedi.

FINDIK EZMESİ, MUZ, ZERDEÇAL

Pekçok hastalığın başlangıcı olan uykusuzluğun mutlak surette ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Buyrukçu, şöyle devam etti:

“Uyku kalitesinde önemli hormonlardan birisi ‘melatonin’dir. Yatmadan birkaç saat önce bir çorba kaşığı fıstık ezmesi ve ufak bir muz yemeniz melatonin etkisi yaratacaktır. Yine vişne suyu iyi bir melatonin kaynağıdır. Akşam yemeğinde bir bardak tüketmek yeterli olur. Uykusuzluğa iyi gelen bir başka etkili tarif de zerdaçal sütüdür. Bir fincan ılık süte bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı toz zerdeçal eklemek yeterli olur. Yatmadan bir saat önce tüketmek çok faydalı olacaktır…”

KASLARI GEVŞETİYOR, RAHATLATIYOR

Uyku kalitesini düzenleyen bir başka içecek ise limon otu çayı. Dr. Buğra Buyrukçu, kaynatıldıktan sonra 8 dakika dinlendirilmiş 250 ml sıcak suya, 2 tatlı kaşığı limon otu atılıp, akşamları yatmadan bir saat önce içilmesini önerdi. Bu çay sayesinde deliksiz bir uyku sağlanabileceğini söyleyen Dr. Buyrukçu, “Uyku kalitemizi arttıran ve deliksiz bir uyku yaşamamızı sağlayan çaylardan birisi de muz kabuğu çayıdır. Bu çayın içinde magnezyum (rahatlamayı sağlar) ve potasyum (kasları gevşetir) bulunur. Bir muzun iki ucunu kesip, kabukları ile birlikte üçe böldükten sonra 10 dakika kaynatın. Ardından süzün ve yatmadan bir saat önce için” dedi.

 

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.