128 Eklem iltihapları

Kemal Haluk Cebe

SAĞLIKLI YAŞAMIN MİNİK SIRLAR MAKALE:

Merhaba sevgili okurlarım. Bu hafta Homopati uzmanı İhsan Bayrak arkadaşımın bu konuda yazısını paylaşacağım.

Anklioz Ankylosing Spondylitis Nedir

Anlaşılması görünüşte güç olan bu terim, bel kemiklerindeki (vertebralardaki) eklemlerle oluşan iltihap ve arteritleri anlatmak için kullanılır. İltihaplanan vertebralar sertleşip, katılaşır ve birbirleriyle birleşir (anklylosis). Eskiden sanıldığının tersine, hiç de seyrek olmayan bu hastalığa erkeklerin yakalanma oranı kadınlardan beş kat daha fazladır. Hastalık tipik bir biçimde 20′li yaşlardaki genç erkeklerde başlar.

Anklioza Yol Açan Nedenler (Ankylosan Spondylitis)

Hastalığın nedenleri pek bilinmese de, araştırmalar, kalıtım faktörünün çok önemli olduğunu göstermektedir. “HLA-B27″ adı verilen gen ya da jenetik işaret, son zamanlarda yapılan araştırmalara katılan hastaların yüzde 90′ında bulunmuştur. Bu, yalnızca B27 geni taşıyan birinin spondylitis geliştirme olasılığının ortalamaya göre daha yüksek olduğu anlamına gelmez, aynı zamanda, bu kişinin akrabalarının vücutlarında da hastalık taşıyan genlerin yaygın olduğunu gösterir. Ancak, bu kişilerde hastalığa neyin yol açtığı anlaşılamamıştır. Araştırmacılar, arterite, bir enfeksiyonun neden olma olasılığı üzerinde çalışmaktadırlar.

Belirtiler

Birçok durumda görülen ilk belirti, yavaş yavaş gelişen bir ağrı ve özellikle sabahları yataktan kalkınca daha bariz bir şekilde hissedilen bel tutulmasıdır. Bu belirtiler kalçada ve uyluk kemiğinin arka kısmında da hissedilebilir. Sırttaki ağrının nedeni, belin alt kısmıyla (kuyruksokumu) kalça kemikleri arasında kalan yer olan sacroiliac’taki eklemlerin iltihaplanmasıdır. Bu iltihap yavaş yavaş belkemiğine yayılır, bel, sırt ve boyun tutulabilir. Belkemiğinin öne doğru eğilmesi yüzünden, arkaya doğru yapılan bel ve sırt hareketleri sınırlanır ve yavaş yavaş gelişen kamburumsu bir duruş edinilir. Daha kötü durumlarda boyun da eğilir. Kaburga kemikleri ve vertebralar adasındaki eklemlerin iltihaplanması nedeniyle nefes alıp verme zorlaşır.

Bu arteritten omuzlar, kalçalar ve dizler etkilenebilir, hatta hastalığın ilk belirtileri bazen bu bölgelerdeki ağrılar olabilir. Nadir olarak el ve ayaklardaki küçük eklemlerin de etkilendiği görülür. Romatizmal ağrılar vücudun her tarafındaki yumuşak dokularda, örneğin göğüste ve topuklarda görülebilir. Spondylitisin müzmin bir durum olmasına karşın, normal seyri çok ağırdır ve yıllarca hareketsiz kalır. Bazı hastalar, yalnızca arada bir ağrı hisseder ki, o da pek şiddetli değildir. Diğer hastalar periyodik olarak ağrılı dönemler yaşar ama ağrılar bir süre sonra azalır. Birçoğunda sırtın üst kısımları, boyun ve diğer eklemler hiçbir zaman etkilenmez. Yalnızca çok az insanda eklemlerin birleşmesiyle belkemiği esnekliğini bütünüyle yitirir ve kalça sakatlıkları görülür.

Şimdi sayacaklarımızdan birincisi dışında, tümü çok seyrek olarak gerçekleşen komplikasyonlar da ortaya çıkabilir. Bunlar, göz iltihaplanması, sızıntılı kalp kapakçıkları, kalbin yeterli hızda çalışamaması, akciğerlerin iltihaplanması ve bükülmez hale gelmiş belkemiğinin kırılmasıdır. Bazen, anklioza yol açan spondylitis belirtilerine benzer belirtiler, yaygın bir deri hastalığı olan sedef ve bir barsak iltihabı olan kolit gibi başka hastalıkları olan kişilerde de görülür.

Tedavi edilmediği takdirde bu iltihaplar lenf kanserine yol açmaktadır.

Komboucha vücuttaki bu iltihabı detoks yolu ile dışarı atılmasını sağlar.

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

İhsan Bayrak Homeopat ve Dogu Tıbbı Hekimi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.