Orhan Aksakal

Orhan Aksakal

“Sigara içilebilir alanlar” belirlensin!

“Sigara içilebilir alanlar” belirlensin!

Korona virüs tedbirleri kapsamında özellikle vatandaşların yoğun olarak bulunduğu yerlerde sigara kullanımının yasaklanması, birçok insan tarafından olumlu karşılandı.

Sigara genel anlamda kullananlar için bir hak mı, değil mi? Sağlığa bu kadar zararı varken madem açık alanlarda da yasaklanıyor, o zaman satışının da yasaklanmasını bekliyoruz.

Tabii ki burada sigara içilmesini savunmuyorum; ancak milyonlarca insanın sigara tiryakisi olduğunu düşündüğümüzde, özel kısıtlamalarla yasaklanması, kapalı alanlarda yasak olmasını da anlayabiliriz.

Ama bir genelge ile tüm açık alanları kapsayacak şekilde toptancı bir tutumla sigaranın yasaklanması, mücadeleyi sulandıracağı gibi uygulama alanında da bir çok boşluğu beraberinde getirecektir. Tüm yurtta açık alan da ve topluma açık alanlar da sigara içilmesi yasağının cezası 855 TL’den 1345 TL’ye kadar gidiyor. Uygulamada boşluklar mutlaka olacaktır, birçok tiryaki vatandaş bu yasağı delecektir, MOBESE kameralar tiryaki avına çıkacaktır.  Buna rağmen yasağın denetlenmesi biraz zor gibi duruyor.

Bu sigaranın sağlık üzerinde elbet olumsuz ve ölümcül etkilerinin olduğunu bilmeyenimiz yok. Bugün en azılı bir sigara tiryakisi bile sigaranın kendi sağlığı üzerindeki etkilerine dair bir dünya şey söyleyebilir. Ayrıca içinden geçtiğimiz pandemi süreci ile korona virüs hastalığının bir nedeni olmasa da bulaş hızını artırdığı, maske yasağını zorlaştırdığı gerekçesiyle bir önlem olarak da açık alanlarda sigara yasağının hayatımıza girmesi anlaşılabilir bir şeydir. 

Tüm cadde - sokak ya da yoğun alanlar yerine; belirlenecek bazı alanlarda sigara içilmesinin serbest olduğunun da açıklanması önemlidir.

Yasağın doğru olduğunu tekrar ifade ediyorum, fakat içen insanların da düşünülmesi gerektiğini belirtiyorum.

Bu insanlar nerede içecek sigarayı? Alanların Valiliklerce belirlenmesini önemsiyorum.

Böyle gelişi güzel toptan bir yasakla önüne sigara içilmesinin önüne geçmek mümkün değildir. İnsanlar bir şekilde içmeye devam edecek. Bunun önüne geçmek zor.

İçen insanlar için mutlaka sigara alanları belirlenmelidir. Aksi durumda meşhur bir söz vardı, “Her yasak kendi isyancısını doğurur” diye... Bu alanlar belirlendiğinde sigara yasağının uygulanması daha da kolaylaşacaktır.

Amaç insanları bundan vazgeçirmekse, bu da imkansız...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Orhan Aksakal Arşivi