AB'den Binali Yıldırım'a tebrik

AK Parti'nin yeni Genel Bakanı seçilen ve başbakan sıfatıyla hükümeti kurma görevini alan Binali Yıldırım'a Avrupa Birliği'nden tebrik geldi

AB'den Binali Yıldırım'a tebrik
Yayınlanma:
Güncelleme:

Avrupa Birliği’nden (AB), hükümeti kurma görevini alan AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım tebrik edilerek,

"Ortak bölgesel ve uluslararası zorluklar karşısında beraber çalışmayı ve geçen kasım ayındaki ilk AB-Türkiye Zirvesi ile 18 Mart’taki AB-Türkiye anlaşmasında mutabık kalındığı üzere ortaklığımızı tüm yönleriyle gerçekleştirmeye devam etmeyi dört gözle bekliyoruz" açıklaması yapıldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, ortak yazılı açıklama yaptı.

Yıldırım’ın yeni Başbakan adayı gösterildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Sadece Türkiye için değil, aynı zamanda AB-Türkiye ilişkileri için de önemli bir zamanda gelen adaylığı dolaysıyla kendisini tebrik ederiz. Ortak bölgesel ve uluslararası zorluklar karşısında beraber çalışmayı ve geçen kasım ayındaki ilk AB-Türkiye Zirvesi ile 18 Mart’taki AB-Türkiye anlaşmasında mutabık kalındığı üzere ortaklığımızı tüm yönleriyle gerçekleştirmeye devam etmeyi dört gözle bekliyoruz."

AB-Türkiye anlaşmaları

Sığınmacı akışı karşısında zor durumda kalan AB, soruna kalıcı çözümü için Türkiye’nin yardımına muhtaç. 29 Kasım’da yapılan AB-Türkiye Zirvesi’nde sığınmacı Türkiye’nin üyelik sürecinin yeniden canlandırılması, yeni fasılların açılması, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar avroluk fon sağlanması, Türkiye ve AB arasında senede iki kez zirve düzenlenmesinde mutabık kalınmıştı.

18 Mart’taki zirvede ise Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran sonuna kadar kaldırılması, ek 3 milyar avroluk fonun yanı sıra, 20 Mart’tan sonra Türkiye üzerinden Yunan adalarına giden sığınmacıların geri kabul edilmesi ve Türkiye’ye gönderilen her bir Suriyeli sığınmacı için Türkiye’den bir Suriyeli sığınmacının AB ülkelerine yerleştirilmesine karar verilmişti.

Vizede terör şartı sorunu

Anlaşma çerçevesinde AB Komisyonu, 4 Mayıs’ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış, ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5’inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti. Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunurken, Avrupa Parlamentosu, tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonunun teklifini oylamama kararı almıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.