'Bu tür makamlar, bir çeşit bayrak yarışıdır'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Eyüp'te toplu açılış töreninde konuştu

'Bu tür makamlar, bir çeşit bayrak yarışıdır'
Yayınlanma:
Güncelleme:

 Erdoğan," 7 Haziran seçimleri ile 1 Kasım seçimleri arasındaki belirsizlik döneminin, güçlü Cumhurbaşkanlığı sayesinde krize meydan verilmeden geçirilmesi, milletimizin memnuniyetini daha da artırmıştır. Geldiğimiz noktadan geriye dönüşün mümkün olmadığını, artık herkes kabul etmek durumundadır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın dün söylediği, "Evelallah yarınlar bugünden daha da iyi olacak" sözünü tekrarladı.

TOPLU AÇILIŞ TÖRENİ


Eyüp Belediyesi ilçeye kazandırdığı 13 eserin ve yeni belediye binasının açılışını gerçekleştirdi. Yeni belediye binası önünde düzenlenen açılış programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin , Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve çok sayıda vatandaş katıldı.

DAVUTOĞLU’NA TEŞEKKÜR


Başbakan Ahmet Davutoğlu’na teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öncelikle Sayın Başbakan’a, yaklaşık 20 aydır partisine ve ülkemize verdiği kıymetli hizmetler için teşekkür ediyorum. Milletimiz, bu ülke için tuğla üstüne tuğla koyan hiç kimseyi asla unutmaz. Sayın Başbakan’ın da, hizmetleriyle milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahip olduğuna inanıyorum. Ben de huzurlarınızda, daha önce Başdanışmanım olarak, Dışişleri Bakanım olarak uzun yıllar birlikte çalıştığım, son 20 aydır da Başbakan olarak bu birlikteliği daha ileriye taşıdığımız Sayın Davutoğlu’na teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"BAYRAK YARIŞI"

"Bu tür makamlar bir çeşit bayrak yarışıdır" diyen Erdoğan," Ben de Başbakanlık bayrağını Sayın Gül’den devralmıştım. Daha sonra Dışişleri bakanımken Başbakanlığa taşıdık ve milletimin beni cumhurbaşkanlığına seçmesinin ardından, bu bayrağı Sayın Davutoğlu’na devrettim. Şimdi, 22 Mayıs’taki kongrede seçilecek kişi, Sayın Davutoğlu’ndan bu bayrağı devralacak ve hizmet yarışı bu şekilde sürüp gidecek" ifadesini kullandı.

"BİRİLERİNİ RAHATSIZ EDİYOR"

AK Partiyle ilgili gelişmeleri yakından takip etmesinin eleştirilmesine tepki gösteren Erdoğan, "Önemli olan, sorumluluk üstlendiğimiz dönemdeki çalışmalarımızla, hem milletimizin, hem de Rabbimizin huzurunda ibra olabilmemizdir. Bayrağı devralacak yeni arkadaşımıza da şimdiden başarılar diliyorum. 40 yıllık dava arkadaşlarımın içinde bulunduğu, kurucu genel başkanı olduğum, 12 yıla yakın süre Başbakanlığını yürüttüğüm bu partiyle ilgili gelişmeleri yakından takip etmem birilerini rahatsız ediyor. Niye rahatsız oluyorsun. Bundan daha doğal daha tabi ne olabilir" şeklinde konuştu.

YILDIRIM’IN SÖZÜNÜ TEKRARLADI

"Cumhurbaşkanı olmam demek, geçmişimle ve arkadaşlarımla tüm ilişkilerimi kesmem anlamına asla gelir mi? Tam tersine, ben bu kimliğimle Cumhurbaşkanlığına aday oldum ve milletimin yüzde 52’sinin teveccühüyle bu makama geldim" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın sözlerini tekrarlayarak, "Her değişim, beraberinde yeni bir heyecan, yeni bir dinamizm getirir. AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık’ta yaşanan değişimin de, ülkemiz için böyle hayırlı bir havaya vesile olacağına inanıyorum. Tabii hemen başladılar. ’Bak ekonomide ne oluyor, işte ne olacak.’ Onlar avunup gitsinler. Evelallah, 2008’de de aynı şeyi yaptılar. ’Ekonomi dibe vuracak’ dediler. Ben ne dedim; ’Teğet geçer’ dedim. Teğet geçti mi? Geçti. Şimdi yine aynı şeyleri söylüyorlar. Boşuna davul-zurna çalmayın. Bu millet dimdik ayakta, bu ülke dimdik ayakta. Evelallah yarınlar bugünden daha da iyi olacak hiç endişe etmeyin. Bize eğilmek yaraşmaz. Biz sadece Rabbimizin huzurunda eğiliriz. Başka bir yerde asla" diye konuştu.

"ONLAR ÇALDILAR ONLAR OYNADILAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye’nin son 13 yıldır demokrasi ve ekonomi alanında yaşadığı büyük dönüşüm, aynı zamanda güçlü bir istikrar ve güven ortamının tesisine de imkan sağlamıştır. Hatırlayınız; geçmişte bu tür bayrak değişimleri çok büyük krizlere, çok büyük spekülasyonlara yol açardı. Geçtiğimiz yıl 2 önemli seçim yaşadık"

"BAŞKANLIK SİSTEMİNİ GÜNDEME GETİRMEM"

"Çünkü bugünkü Türkiye, dünün rotasız, hedefsiz, amaçsız Türkiye’si değil. Türkiye’nin önünde 2023 hedefleri gibi, kapsamlı ve heyecan verici bir yol haritası var. Milletimiz doğrudan kendi oyuyla seçtiği Cumhurbaşkanı sayesinde, seçimler ve hükümetler gelip geçse de, ülke yönetiminde herhangi bir boşluk olmadığını, olmayacağını artık çok iyi biliyor. Esasen benim Başkanlık Sistemi konusunu gündeme getirmemin sebebi de budur."

BUNU ARTIK HERKES KABUL ETMELİDİR


"Milletimiz, 2007 Anayasa değişikliğiyle hukuki altyapısı hazırlanan, 10 Ağustos 2014 seçimiyle de fiili adımı atılan bu yeni dönemin faydasını görmüştür" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bilhassa, 7 Haziran seçimleri ile 1 Kasım seçimleri arasındaki belirsizlik döneminin, güçlü Cumhurbaşkanlığı sayesinde krize meydan verilmeden geçirilmesi, milletimizin memnuniyetini daha da artırmıştır. Geldiğimiz noktadan geriye dönüşün mümkün olmadığını, artık herkes kabul etmek durumundadır. Yeni Anayasanın, diğer ihtiyaçlarla birlikte, milletimizin tercihi ve onayıyla girilen bu yeni yönetim tarzının kurumsallaştırılmasını da sağlayacak şekilde hazırlanacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ ACİL İHTİYAÇ"


Erdoğan ayrıca konuşmasında şunları kaydetti:

"Buradan bir kez daha açıkça ifade ediyorum. Yeni Anayasa meselesi Tayyip Erdoğan’ın şahsi meselesi değildir. Başkanlık Sistemi konusu da Tayyip Erdoğan’ın kişisel talebi değildir. Türkiye’nin bugüne kadar yaşadığı tecrübeler sonunda geldiği yer, hem yeni Anayasayı, hem Başkanlık Sistemini acil bir ihtiyaç olarak önümüze çıkarmıştır."

"MECLİS GENEL KURULUNDA YAŞANANLAR"


"Meclis genel kurulunda olanları görüyorsunuz değil mi? Komisyonlarda olanları görüyorsunuz değil mi? Başkanlık sisteminin olduğu bir ülkede bunları göremezsiniz. Bunlar tabi TBMM’yi terörize etmeye çalışıyorlar. Ama bunlara milliyetperver, vatansever parlamenter fırsat vermediler, vermeyecekler. Ben buna inanıyorum."
"Yeni Anayasa sadece bir kişiye, bir partiye, bir makama hizmet edecek değildir. Bu Anayasa milletimizin tamamının Anayasası olacaktır. Millete karşı sorumluluk hisseden herkesin, bu sürece katılması gerekir. Aynı şekilde Başkanlık Sistemi, bir kişiye veya bir defaya mahsus bir uygulama olmayacaktır. Nasıl parlamenter sistem, tek partili olarak çeyrek asır, çok partili olarak da 70 yıl boyunca ülkeye damgasını vurmuşsa; Başkanlık Sistemi de milletimiz yeni bir sisteme ihtiyaç duyana kadar aynı işlevi görecektir. Başkanlık sistemi bize yeni değil, bizim için gelenekseldir."

"BÖYLE BİR ANLAYIŞI KABUL ETMİYORUZ"


"Şu anda 64’üncü Hükümet görev başında. 22 Mayıs’tan sonra 65’inci Hükümet kurulacak. Aynı şekilde şahsım 12’nci Cumhurbaşkanı olarak bu görevde bulunuyorum. Başkanlık Sistemi’ne geçtikten sonra milletimizin teveccühüyle bu göreve gelecek kişi Türkiye’nin 1’nci Başkanı olarak görevine başlayacak. Bu değişimden korkmaya gerek yok. Tam tersine, herkesten bu değişime destek vermesini, katkı sağlamasını bekliyoruz. Meseleyi kişiselleştirenlerin, ülkeye ve millete karşı sorumluluktan kaçtıklarını biliyoruz. Bu konjonktürde kendilerini veya kendi arzu ettikleri birini milletimizin Başkan olarak seçmeyeceğini görenler, halkın gönlünü kazanmaya çalışmak yerine sistemi tıkamayı tercih ediyorlar. Böyle bir anlayışı kabul etmiyoruz."

"YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK HAYATA GEÇECEK"


"Türkiye, bu anlayışa rağmen 13 yıldır tarihi reformlara imza attı. İnşallah, yine bunlara rağmen Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemini hayata geçireceğiz. Bizim için asıl olan milletimizin tercihidir, milletimizin menfaatidir. Hem bizden sonraki nesillerimiz için, hem de umudunu Türkiye’ye bağlamış yüz milyonlar için güçlü olmak zorundayız. Güçlü olmak için de, sürekli krizlere yol açan mevcut sistem yerine, istikrarın ve güvenin garantisi olan Başkanlık Sistemini bir an önce milletimizin onayına sunmamız gerekiyor. Daha iyi bir önerisi, teklifi, görüşü olan varsa buyursun ortaya koysun, hep birlikte tartışalım. Hepsinden de istifade ederiz. Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek…Böyle bir hazırlığı olmayanlara da diyoruz ki; gölge etmeyin başka ihsan istemeyiz."

"ASIL CİHAT GÖNÜLLERİN KAZANILMASI MÜCADELESİDİR"


"Asıl cihat gönüllerin kazanılması mücadelesidir. Masum insanları öldüren, kafa kesen, tecavüz eden, gasp yapan, yakan yıkan teröristler, İslam’ın ve İslam medeniyetinin en büyük düşmanlarıdır. Müslüman, yıkmanın değil inşa etmenin, öldürmenin değil yaşatmanın, husumetin değil muhabbetin peşinde olan kişidir. İslam’ın Afrika’ya, Güney Asya’ya yani bugün Müslüman nüfusun o yoğun olduğu coğrafyaya yayılışı toprakların değil gönüllerin fethedilmesi sebebiyledir"

LANETLİYORUM


"Bugün İslam dünyası olarak gönüllerin tazelenmesine ihtiyaç vardır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi Bangladeş’e sesleniyorum. Bugün Bangladeş’te 75 yaşına dayalı bir mücahidin, bu dünyada hiç bir dünyevi günahı olmadığına inandığımız insanı, idam kararı veren zihniyeti kusura bakmayın ben lanetliyorum. Her türlü girişimde bulunmuş olmamıza rağmen, burada kinin, nefretin bu denli yaygınlaşmasını, bu tür idamları yapan bir anlayışı ben ne demokratik olarak, ne adil yönetim olarak görüyorum. Huzurlarınızda lanetliyorum" ifadesini kullandı.

AB’YE VİZE RESTİ

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Suriye’de 12 milyon insan mağdur edilmiş, 600 bine yakın masum katledilmişken, hiçbir Müslüman bu vebalden kendini ayrı tutamaz. Şu anda Bangladeş’teki gelişmelere sessiz kalanlar da bu vebalden kurtulamaz. Türkiye dört bir yanından terör örgütlerinin ve onlara destek olan güçlerin doğrudan dolaylı saldırısı altında iken şu anda AB bakın ’Vize için terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz’ diyor. Siz önce Avrupa Parlamentosu’nun yanında çadır kuran teröristlere müsaade ederken bu zihniyetinizi niye değiştirmiyorsunuz? Teröristlere çadır kurdurtacaksın ve onlara orada imkan sağlayacaksın ve bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin. Bize de ’Vize kaldıracağım bunun şartı, şunu değiştirmen...’ Kusura bakma, hadi bakalım biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan onlarla da anlaş."

KIZ İMAM HATİP LİSESİ’NE ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce ziyaret sözü verdiğini ifade ederek açılış töreninin ardından Eyüp Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni ziyaret etti. Erdoğan okul bahçesinde toplanan kız öğrencileri selamladı.


Özgür ALTUNCU/İSTANBUL, (DHA)-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.