CHP heyeti Mısır ziyaretinin detaylarını açıkladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Mısır'a yaptıkları ziyarete ilişkin, "Asıl kritik görüşmemiz siyasi ilişkiler ile ilgili Mısır Dışişleri...

CHP heyeti Mısır ziyaretinin detaylarını açıkladı
Yayınlanma:
Güncelleme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Mısır'a yaptıkları ziyarete ilişkin, "Asıl kritik görüşmemiz siyasi ilişkiler ile ilgili Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı ve ekibiyle oldu. Özellikle Türkiye'deki siyasi iktidarın Mısır'a dönük kullanmış olduğu ifadelerin Mısır yönetiminde ciddi rahatsızlık oluşturduğınu, Müslüman Kardeşler konusunda Türkiye'nin çok özdeşleştiğini belirtmeye çalıştılar" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, partili bir heyetle birlikte Mısır'a yaptığı ziyarete ilişkin basın toplantısı düzenledi. Yılmaz, 26-27 Mart'ta Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Kahire'ye bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, "Türkiye olarak dış politikada ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Türkiye'nin dışarıdaki manevra alanı daraldı. Dolayısıyla bu ziyaret hükümetin işini kolaylaştıracak bir ziyaret" ifadesini kullandı. Mısır'da ilk görüşmenin parlamento başkan yardımcısı ve parlamentoda bulunan siyasi parti temsilcileri ile olduğunu kaydeden Yılmaz, "Parlamentodaki görüşmelerde bize aktarılan konu şudur; 'Türkiye'den Mısır farklı tanıtılıyor, orada büyük bir istikrarsızlığın olduğunu, iç çekişmenin devam ettiği ve siyasi çalkantının Mısır'daki yapıyı, mevcut düzeni etkilediği şeklinde bir algılama yaratılıyor. Halbuki biz burada normaliz, ülkede terör olayları olmuyor, güvenlik var. Türkiye ile işbirliği yapmak istiyoruz, parlamentolar arası işbirliğini geliştirmek istiyoruz. Mısır halkı Türkiye'nin dostu, Türkiye'deki kardeşlerimizin bize de öyle bakmaya devam etmesini, siyasi ilişkiler nedeniyle halklar arasındaki dostuluğun kesintiye uğramamasını ve Türkiye'deki mevcut siyasi iktidarın Mısır'a karşı algısının değişmesini, Mısır'daki yönetimin meşruiyetini sorgulamaması' yönündeydi. Eğer Türkiye'deki mevcut iktidar Mısır'daki yönetimin meşruiyetini kabul ederse kendilerinin siyasi ilişkilerin gelişmesi bakımından en ufak bir şartı olmayacağını belirttiler" şeklinde konuştu. "MISIR'IN TÜRKİYE'YE TİCARİ BİR YAPTIRIMI YOK" Yılmaz, Mısır'daki iş adamları ile de görüştüklerini belirterek, "Ticari ilişkiler konusunda Mısır yönetiminin herhangi bir yaptırımı yok. Sadece 2014 yılında Türkiye ile Mısır arasında olan RO-RO anlaşmasını yenilemediklerini söylediler. Onun dışında iptal edilen herhangi bir ekonomik ve ticari anlaşma bulunmadığını, ticari ilişkilerin siyasi konjonktürden etkilenmesini istemediklerini ifade ettiler" dedi. "Orada yaptığımız görüşmelerden şunu anladık; Mısır mevcut yönetimin kalıcı olduğunu vurguluyor" diyen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türk-Mısır iş birliğinin sadece kağıt üzerinde bulunduğunu söylediğimizde bunu canlandırabileceklerini söylediler. Asıl kritik görüşmemiz siyasi ilişkiler ile ilgili Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı ve ekibiyle oldu. Özellikle Türkiye'deki siyasi iktidarın Mısır'a dönük kullanmış olduğu ifadelerin Mısır yönetiminde ciddi rahatsızlık yarattığını, Müslüman Kardeşler konusunda Türkiye'nin çok özdeşleştiğini belirtmeye çalıştılar. Türkiye'nin iyi komşuluk açısından iç işlerine karışmamasını, mevcut rejimin tanınmasını istediklerini, bu durumda Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi için her türlü potansiyelin var olduğunu fakat böyle bir gelişim olmadığı sürece ekonomik ve ticari ilişkilerin devam edeceğini ancak siyasi ilişkilerin gelişmeyeceğini söylediler."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.