CHP'li Yeşil: "Memura enflasyon oranları altında zam yapıldı"

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, toplu iş görüşmeleri sonrası açıklanan zamlara tepki gösterek, "Bunun adı zam değil gamdır." yorumunda bulundu.

CHP'li Yeşil: "Memura enflasyon oranları altında zam yapıldı"
Yayınlanma:
Güncelleme:

Kamu personelini ilgilendiren 6'ncı dönem toplu sözleşme görüşmelerinde, yetkili konfederasyon Memur-Sen'in 2022 yılı için yüzde 21 ve 2023 yılı için yüzde 17 zam + 600 lira refah payı teklifine hükümetten 2022 için yüzde 6+5 ve enflasyon farkı ile 2023 yılı için yüzde 6+6 ve enflasyon farkına yönelik önerisi olmuştu. Bugün Hakem Kurulu kararlarını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, sendikayla hükümetin anlaştığını duyurdu. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamasına göre, Memura 2022 yılı için %5+7 ve 2023 yılı için de %8+6 ve enflasyon farkları yönünde zam yapıldı.

EMEKÇİYE "TAŞ KEMİRİN" DİYORLAR

Temmuz ayında açıklanan on iki aylık enflasyonun 18.95 olduğunu hatırlatan Yeşil, "İğneden ipliğe yapılan zamları geçtik artık. Elektrik, doğalgaz, geçiş ücretleri ve vergiler dahi yüzde 30'un altına inmezken bu enflasyon rakamlarına rağmen enflasyon altında rakam telaffuz ederek açıkça emekçiye "Taş kemirin" diyorlar. Refah payını, giyim yardımını, bayram ikramiyelerinin kuş kadar kalmasını, vergi dilimlerinin düşürülmesini emekçiye zaten unutturdular. Sendikalar bu rezilliğin karşısında ölü taklidi yapmaya devam ederse, emekçi bu rezilliği kabul etmez"

"Sendika %21 istiyor, Bakanlık %11 teklif ediyor, Hakem Kurulu %12 ile işi bitiriyor. Ne refah payına tamam dediler, ne de TÜİK'in her ay destan yazdığı enflasyon oranlarına göre bir denkleştirmeye gittiler. Şu an enflasyon neredeyse %19 olmasına rağmen bu rakamı dahi baz almaya tenezzül etmediler. Her sene masayı terk etme tiyatrosu yaşanırdı, onu dahi yapma gereğinde bulunmadılar."

"Vatandaşın cebindeki enflasyon %50'ı geçmiş durumda. Çeşitli bilim insanlarının açıkladığı verilere göre enflasyon %40'ın altına inmiyor ama TÜİK sağ olsun, bir kalem hareketiyle kağıt üstünde işleri rayına sokuyor. Bu zam oranlarıyla tam anlamıyla sefalet dönemini aralıyorlar. Yükselen işsizlik dalgası nedeniyle çalışanlara aba altından sopa gösteriyorlar ama bu böyle gitmeyecek. Emekçi, kendisine bu kaderi reva görenlerle sandıkta hesaplaşmak zorundadır"

"Üç yıldır 3600 Ek Gösterge çıktı, çıkıyor, çıkacak, çıkmak üzere diye türlü şekilde kamu emekçisini oyalıyorlar. Bugün Sayın Bakan, 3600 ek gösterge ile ilgili olarak sendikayla çalışma grubu kuracağız diyor. Sanki Mars'a sondaj ekibi gönderip petrol arayacaklar. Çalışma grubunun yeri TBMM'dir. Üç yıldır Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak Genel Kurula 3600 Ek Gösterge ile ilgili Kanun Teklifi getiriyoruz. Torba yasaların içine olur olmadık konuları ekliyorlar, milyonlarca kamu emekçisini ilgilendiren bu kadar önemli bir konuyu ise biz önerge vermemize rağmen her defasında reddediyorlar.  TBMM iradesiyle bir dakikada çözülecek bir konu üç yıldır iktidarın bilinçli manipülasyonuyla öteleniyor. Mızrak artık çuvala sığmıyor.

Kaynak:Basın Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.