CHP’li Yeşil;  Türkiye’de internet özgürlüğü  yok

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, yaptığı yazılı basın açıklamasında; “İnsanları özgürleştirecek teknoloji” gözüyle bakılan sosyal medyanın bir gözetim ve seçim manipülasyonu aracı haline geldiğini söyledi.

CHP’li Yeşil;  Türkiye’de internet özgürlüğü  yok
Yayınlanma:
Güncelleme:

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, yaptığı yazılı basın açıklamasında; “İnsanları özgürleştirecek teknoloji” gözüyle bakılan sosyal medyanın bir gözetim ve seçim manipülasyonu aracı haline geldiğini söyledi.

CHP li Yeşil;  Düşünce kuruluşu Fereedom Tatrafından yayınlanan  İnternette özgürlük Raporunu değerlendirerek; “Türkiye geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “özgür olmayan ülkeler” arasında yar aldığını” vurguladı.

CHP Ankara milletvekili ve İçişleri komisyon üyesi Nihat  Yeşil; ”Sosyal Medya Krizi” başlığını taşıyan raporun, Dokuzuncusunun  yayınlandığına işaret ederek: “ Rapor, Haziran 2018 ve Mayıs 2019 tarihleri arasında 65 ülkeyi internet özgürlüğü açısından mercek altına alıyor. Dünyadaki internet kullanıcılarının yüzde 87'sini kapsayan rapora göre: İnternet özgürlüğü, küresel çapta hızla yayılan dijital otoriterlik aygıt ve taktikleriyle giderek daha büyük tehdit altına giriyor. Baskıcı rejimler ve otoriter emellere sahip seçilmiş iktidarlar, denetimden uzak olan sosyal medya platformlarını istismar ederek bu alanları siyasi çarpıtma ve toplumsal kontrol aracı olarak kullanıyor.” Dedi.

Vatandaşlarının internet üzerindeki faaliyetlerini gözetleyen hükümetlerin sayısının şaşkınlık verecek ölçüde arttığına Dikkat Çeken CHP ‘li Yeşil. Bu durumun küresel internet özgürlüğünün dokuz yıldır art arda kısıtlanması anlamına geldiğini vurguladı.

Freedom House'un internette Özgürlük 2019 raporunun, farklı siyasi sistemlerde, internet özgürlüğünü yansıtacak şekilde değerlendirme altına aldığı 65 ülkeyi  Özgür, Yarı Özgür ve Özgür Olmayan şeklinde üç ayrı kategoride sınıflandırdığını anlatan; CHP’li Yeşil; “internete erişimin önündeki engeller, internette paylaşılan içeriğin kısıtlanması ve internet kullanıcılarının haklarının ihlali şeklinde üç alanda yapılan değerlendirmeye göre yüz puan üzerinden 37 puan alan Türkiye, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi Özgür Olmayan Ülkeler kategorisinde yer alıyor. Şeklinde konuştu.

CHP Ankara milletvekili Yeşil, raporla ilgili şunları söyledi.

Avrupa'da Türkiye Tek Başına

Türkiye; Avrupa kıtasında değerlendirme altına alınan, İzlanda, Estonya, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya arasında Özgür Olmayan Ülke kategorisinde yer alan tek ülke olarak dikkat çekiyor.. Rapora göre Türkiye'nin internet özgürlüğünün olmadığı ülkeler kategorisinde bulunmasına yol açan etkenler arasında internette siyasi, sosyal ya da dini içeriklerin engellenmesi, hükümet yanlısı yorumcuların internet üzerinde yürütülen tartışmaları manipüle etmesi, bilişim ve iletişim teknolojileri kullanıcılarının ya da blogcuların tutuklanması, hapse atılması ya da paylaştıkları siyasi veya sosyal içerikler nedeniyle uzun süre gözaltında tutulması ve muhaliflere ya da insan hakları kuruluşlarına karşı teknik saldırılarda bulunulması yer alıyor.

Dünyada 3 milyar 800 milyon insanın internete erişimi olduğunu kaydeden Freedom House raporu, bu insanların yüzde 71'inin, internet kullanıcılarının siyasi, sosyal ya da dini konularda internette yaptıkları paylaşımlar nedeniyle tutuklandığı ülkelerde yaşadığını vurguluyor. “Seçim dönemlerinde dezenformasyon ve propaganda aracı olarak kullanılan sosyal medya platformları, aynı zamanda ülkelerin nüfusu hakkında dev ölçülerde veri toplamasına ve bu verileri analiz etmesine de olanak tanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.