Süt krizi kapıda

Süt üreticileri ve besicileri yerinde dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin sorunlarıyla yakından ilgilendi.

Süt krizi kapıda
Yayınlanma:
Güncelleme:

Süt üreticileri ve besicileri yerinde dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin sorunlarıyla yakından ilgilendi.

Hükümetin tarım politikalarını eleştiren Gürer, yanlış ve ithal odaklı uygulanan politikaların yerli üreticiyi ve hayvancılığı zora düşürdü dedi.

Türkiye’nin yakın gelecekte bir süt krizi yaşayabileceğini vurgulayan Gürer, biran önce önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

YEM FİYATLARINDA BİR YILDA YÜZDE 60 ARTIŞ

Yem fiyatlarına müdahale edilmezse süt üreticilerinin iflas edeceği uyarısında bulunan Gürer, çiğ süt fiyatlarındaki dalgalanmanın, mevcut ekonomik şartların ve yem fiyatlarındaki yükselmenin neticesinde üreticinin ineğini satma noktasına getirdiğini ifade etti. Besici için en önemli maliyetin yem olduğunu vurgulayan Gürer, yem fiyatlarında son bir yılda yüzde 60’lık bir artış gerçekleştiğini belirtti.

Doğal meral alanlarının maliyetleri düşürme noktasında önemli bir çalışma olacağını kaydeden Gürer, üreticiyi çıkmazdan kurtarmanın yolunun meraların ıslahından geçeceğinin altını çizdi.

YERLİ ÜRETİCİYE DESTEK

Ülkemizde 01.01.2016-31.10.2017 tarihleri arasında toplam 270.210 kg süt tozuna 1.135.519 dolar ödenerek ithal edildiğine dikkatleri çeken Gürer, “Yerli üreticinin desteklenmesi, süt ve verim kalitesinin artırılması, kaliteli yemin besiciye ucuz ulaştırılması, sektörün sorunlarını ortadan kaldırmaya yetecektir” diye konuştu.

Yaşadıkları mağduriyetleri anlatan üreticiler de “Tarım ve Orman Bakanlığına bu işten anlayan biri gelmelidir” diyerek sorunlarına acil çözüm bekliyor.

Süt konseyinin belirlediği 2 TL’lik fiyat üzerinden dahi üreticinin süt satamadığını belirten süt üreticileri, sütlerini 1.75 TL’den ancak satabildiklerini belirtti.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.