Asım Atabey

Asım Atabey

Sokak lambaları

Sokak lambaları

Çok kez izledim. Sabah ezanı 5.42 de okunuyor. Ortalık aydınlanıyor. 6.42 ye kadar sokak lambaları yanıyor. 6.42 olunca lambalar söndürülüyor. Tam bir saat lambalar boşa yanıyor. Elektrik işinden anlamam. Trafo nasıl çalışır bilmem. Ancak lambaların bir saat boşa yanmasından rahatsız oluyorum. Ülkem adına çok üzülüyorum.

Türkiye elektrik açısından dışa bağımlı bir ülkedir. İhtiyacının büyük bir çoğunluğunu satın alır. Satın alma demek, dışarıya döviz ödeme denmektir. Zaten ödemeler dengemiz sürekli açık vermektedir. Halkımızın refahına harcayacağımız paraları yaptığımız elektrik için dışarı ülkeler veriyoruz.

Elektrik işlerli bir düğme ile yönetilir. Düğmeyi çevirirsin. Elektrik gelir. Elektrik ile çalışan tüm cihazlar çalışır. Düğmeyi çevirirsin. Elektrik ile çalışan tüm cihazlar durur. Sokak lambaları da bu sistemle çalışır. Elektrik dağıtan trafolar neredeyse ilgili memuru düğmeyi çevirir. Sokak lambaları yanar. Düğmeyi çevirir. Tüm sokak lambaları söner. Elektrik sistemlerinde zaman ayarlı çalışır. Her keresinde düğmeyi açma kapatma işlemi yoktur. Zaman ayarı yapılır. Lambalar da bu ayar üzerine yanar. Ve söner.

Durum böyle olunca nasıl oluyor da sokak lambaları tam bir saat boşa yanıyor? Dilim varmıyor söylemeye. Ancak görevine sadık olmayan bir memur görevini gereği gibi yapmıyor. Bu memuru denetleyen şef görevini takip etmiyor. Bunların bağlı olduğu müdür de görevini yapmıyor. Ev elektrikleri zaman ayarlı çalışıyor. Gündüz çalıştırıldığı saati biliyor. Gece çalıştırıldığı saati biliyor. Peki. Elektrik şirketi sokak lambalarının bir saat boşa yakıldığını bilmiyor mu?

Kime ne deyim. Sadece bir il de, il merkezi, ilçe merkezi, kasaba merkezi ve köylerinde sokak lambaları sayısını bir hesaplayalım. Yol il, ilçe, kasaba yol güzergâhlarında lamba sayılarını bir hesaplayalım. Kaç Tane? Benim aklım karıştı. Bu kadar sayıda lambaları bir saat gerekçesiz boşa yakacaksın. Vicdanın sızlamayacak. Bak kardeşim sen bu işten ekmek götürüyorsun evine. Bu işten aldığın parayla karnını doyuruyorsun. Evini geçindiriyorsun.

Ben sadece yaşadığım beldede görüyorum bu başıboşluğu. Bir de bu vurdumduymazlık tüm Türkiye genelinde oluyorsa. Bu millî servete zarardır. Umarım bu yazım, Enerji bakanlığına, İllerin valisine, elektrik şirketlerine ve ilgili birim memuruna bir uyarı olur. Saatinde sokak lambaları yakılır. Saatinde sokak lambaları söndürülür.

Şunu da hatırlayalım. Günler uzar. Uzar. En uzun gün yaşanır. Sonra günler kısalır. Kısalır. En kısa gece yaşanır. Bu döngü yılda iki kere gerçekleşir.  Yapılması gereken bu uzama ve kısalmalar da dikkate alınarak sokak lambaları doğru dürüst çalıştırılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Asım Atabey Arşivi