65 yaş üstündekilere zatürre aşısı şart

65 yaş ve üstü kişilerin zamanla vücudundaki bağışıklık sistemi zayıflıyor. İlerleyen yaşla birlikte vücudun enfeksiyon hastalıklarına cevabı yetersiz kalıyor. Bu nedenle yakalanılan hastalıklar da ağır geçirilebiliyor. Zatürre de bu hastalıklardan biri

65 yaş üstündekilere zatürre aşısı şart
Yayınlanma:
Güncelleme:

65 yaşın üstündekilerde birçok kronik hastalık bulunduğuna dikkati çeken Elab Laboratuvarları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Beykal  “Diyabet, kalp hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları, kronik böbrek hastalığı v.b. gibi hastalıklardır. Bu tür kronik hastalıklar da enfeksiyon hastalıklarının daha sık ve ölümcül geçmesine neden olur” dedi.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücutta oluşabilecek hastalıkları engellemek gerekiyor. Bunun için de önceden alınacak önlemler hayat kurtarabiliyor. En sık görülen enfeksiyon hastalıklarından biri olan grip; zatürre komplikasyonuna yol açarak 65 yaş ve üstü kişilerde tüm hastalık ve ölümlerin en önemli nedenlerinden birini oluşturuyor. Bu sebeple bu yaş grubunda sadece grip aşısı olmak yeterli olmuyor. Zatürre ve gribe bağlı ölümlerin yüzde 90’dan fazlası bu gruptaki kişilerde görülüyor. Zatürre hastalığına streptococcus pneumoniae denen bir bakteri neden oluyor.

BELİRTİLERİ NELER?

Zatürre hastalığına yakalananların içerisinde özellikle kalp ve akciğer yetmezliği rahatsızlığı olanlarda varsa bu durum daha da ağır geçiyor. Kalp hastalığı akciğerlerde ödeme neden olduğu için zatürre oluşumunu kolaylaştırıyor. Ölüm riski; 50-70 yaş arasındaki bireyler için yüzde 40’ın altında iken 70 yaş üstündekiler için ise yüzde 55 üzerinde oluyor. Zatürre hastalığının en önemli belirtilerinden bahseden Dr. Beykal “Yüksek ateş, göğüs ağrısı, şiddetli baş ağrısı, hırıltılı öksürük, pas renginde koyu kırmızı kıvamlı balgam, kas ağrıları, aşırı halsizlik ve dudaklarda uçuk gibi başlıca belirtiler zatürre hastalığına yakalanma riski için önemli uyarılardır” dedi.

KORUNMAK İÇİN AŞILANIN

Aşılamanın, hastalıklardan korunmanın en başarılı ve en ucuz yöntemi olduğunu dile getiren Dr. Beykal; “Aşılar, yüzyılımızın en önemli başarılarından biridir. Her yaşta uygulanması gereken aşılar vardır. Bunlardan biri de 65 yaş ve üstü kişilerde uygulanan zatürre hastalığının oluşumunu engellemek için yapılan pnömokok aşısıdır” dedi.

Zatürre aşısı 65 yaş üstü kişilere tek doz olarak yapılıyor ve 5 yılda bir tekrar edilmesi gerekiyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.