Askere gitmek için hekimlikten istifa etmesi gerekiyor!

Dr. Serkan Atak, Ferdi Seferberlik Eğitimi'ne çağrıldı ama Atak'ın bu eğitime gitmesi için Aile...

Askere gitmek için hekimlikten istifa etmesi gerekiyor!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Dr. Serkan Atak, Tekirdağ Kapaklı ilçesi Cumhuriyet Aile Sağlığı Merkezi'nde görev yapan bir aile hekimi. Atak, birkaç gün önce "Ferdi Sefeberlik Eğitimi" çağrısı aldı. Hemen Çorlu Askerlik Şubesi'ne giderek eğitime hazır olduğunu söyledi. 25 Nisan'da, 12 gün süreli seferberlik eğitimine başlayacağını, bağlı bulunduğu Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne de bildirdi. Ancak aldığı yanıt, Dr. Serkan Atak'ı şoke etti. Atak'a "Seferberlik eğitimine katılmanız için Aile Hekimliği sözleşmenizi feshetmemiz ve sizin eski görev yerinize dönmeniz gerekiyor" dendi. Yani Atak'ın, 12 günlük seferberlik eğitimi için 2010 yılından bu yana görev yaptığı Cumhuriyet ASM'den ayrılması hatta Aile hekimliğini bırakması ve 6 yıl önce görev yaptığı kendisine 70 km uzaklıkta bulunan Toplum Sağlığı Merkezi'ne dönmesi gerekiyordu.

Ya 12 günlük eğitim süresi bittiğinde.. Vatani görevini tamamlayan Atak, geri döndüğünde eski iş yerinde çalışmaya devam ederse geliri düşecek. Yeniden Aile Hekimliği'ne dönmek isterse en az bir yıl beklemesi gerekecek. Çünkü usülsüz istifa eden doktorlar, bir yıldan önce aile hekimliğine dönemiyor. Bir yılın sonunda da ek yerleştirme sürecini beklemesi gerekiyor. Yani Atak'ın yeniden aile hekimi olabilmesi yıllar sürebilir.

2941 sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu'na bağlı olarak çıkartılan "Türk Silahlı Kuvvetleri Seferberlik ve Savaş Hali Yönergesi'ne göre, tüm gerçek kişilerle kamu ve özel kurum ve kuruluşları, savaş ve seferberlik hazırlıklarına ilişkin olarak kendilerine verilen görev ve yükümlülükleri yerine getirmek zorunda. Yani, Dr. Serkan Atak'ın bu eğitime katılması şart. Ancak vatani görevi yerine getirmenin bedeli, aile hekimliğinden istifa etmek mi olmalı? Üstelik, 657 sayılı DMK ve 4837 sayılı iş kanuna göre çalışanlar, seferberlik eğitimini tamamladıktan sonra çalıştıkları işlerine geri dönebiliyorken.

'22 BİN AİLE HEKİMİNE HAKSIZLIKTIR'

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı ve aynı zamanda federasyonun Hukuk Komisyonu Başkanı Dr. Fevzi Turgut, yasaların herkese eşit uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

"AHEF olarak ötekileştirilmekten rahatsızız" diyen Turgut, sözlerini "Kanunların diğer çalışanlara vermiş olduğu haklar, 'Mevzuatta yok' bahanesiyle bizim için uygulanmıyor ve anayasanın eşitlik ilkesine aykırı hareket ediliyor. Bu sadece Tekirdağ'daki üyemize yapılan bir haksızlık değil, 22 bin aile hekimine yapılan bir haksızlıktır." diye sürdürdü.

AHEF 2. Başkanı Dr. Fevzi Turgut, haksızlığın derhal giderilmemesi halinde gerek Sağlık Bakanlığı'na açılan gerekse askeri mahkemelerde görülen davaların sayılarının artabileceği uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.