Fildişi Sahili tarihinde 3. kez Afrika Uluslar Kupası şampiyonu: Geri dönüşler, mucizeler şampiyonluğu

2023 Afrika Uluslar Kupası sahibini buldu. Fildişi Sahili evindeki turnuvada şampiyonluğun sahibi oldu.15 Ocak’ta başlayan ve dün oynanan finalle sonlanan şampiyonada ev sahibi Fildişi Sahili, Nijerya’yı geriye düştüğü maçta 2-1 yenerek kupaya uzandı.Turnuvada Fildişi Sahili’nin şampiyonluk yoluna hızlı bir tur atacağız.

Fildişi Sahili tarihinde 3. kez Afrika Uluslar Kupası şampiyonu: Geri dönüşler, mucizeler şampiyonluğu
Yayınlanma:

DERLEYEN: YASİN ŞAHİN

Öncelikle turnuvanın başından beri Fildişi Sahili şampiyonluğa oldukça uzak görünüyordu. A Grubu’nda turnuvanın açılış maçında Gine Bissau’yu 2-0 yenen Fildişi Sahili 90 dakikalık bir maç sonucunda bir galibiyet almak için yaklaşık 1 ay beklemek zorunda kaldı.

Finalde de karşılaştığı Nijerya’ya gruplarda 1-0 mağlup olan Fildişi Sahili, turnuvanın en iyi maçını oynadığı Ekvator Ginesi karşılaşmasında 4-0 mağlup oldu.

-3 AVERAJLA ÇIKILAN SON 16 TURUNDA SENAGEL’E KARŞI PENALTILARLA ZAFER

A Grubunda Ekvator Ginesi ve Nijerya’nın doğrudan çıktığı gruptan -3 averaj ve 3 puanla üçüncü sırada çıkan ev sahibi son 16 turunda C Grubunda 3’te 3 yapan Senegal’le karşılaştı.

Senegal karşısında 86’da F. Kessie’nin penaltısı ile maçı uzatan Fildişi, penaltılarda hata yapmadı ve zorlu maçtan galibiyetle ayrılarak çeyrek finale yükseldi.

mali.jpg

MALİ'YE KARŞI 10 KİŞİYLE GELEN GERİ DÖNÜŞ

Çeyrek Finalde de Mali ile karşılaşan Fildişi Sahili, Kossounou'nun penaltı yaptırdığı pozisyonda kaleci A. Troere ile geçit vermedi ardından aynı Kossonou 43'te kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Her şey çok kötü ilerlerken bir de 71'de yediği golle geriye düşen ev sahibi Fildişi Sahili, Stade de la Paix’de 40 bin kişinin izlediği maçta eksik olmasına rağmen 90’da oyuna 4 dakika önce giren Adingra ile eşitliği yakaladı ve maçı uzatmalara taşıdı.

Uzatmalarda tek kale oynayan rakibine karşı 120+1’de golü bulan Fildişi Sahili peri masalını sürdürdü ve iyi futbol oynamadığı turnuvada adını yarı finale yazdırdı.

Oyuna ikinci yarıda dahil olan O. Diakite’nin topuk dokunuşuyla attığı gol sonrası tribünler adeta yıkılırken golün sahibi Diakite de gol sevincinde formasını çıkardığı için kırmızı kart gördü.

ko.jpg

YARI FİNALDEN SONRA BAMBAŞKA BİR FİLDİŞİ

Yarı finalde gruptan 3 beraberlikle çıkan Demokratik Kongo’yu ağırlayan Fildişi Sahili, eski Galatasaraylı Bakambu’nun ve eski Beşiktaşlı Masuaku’nun hayallerini sonlandırdı ve 65’te Gaziantep FK’li Max Gradel’in asistinde S. Haller’in golüyle 1-0kazandığı maç sonrası adını finale yazdırdı. Fildişi Sahili’nin özellikle ikinci yarıda daha üstün oynadığı maçta ev sahibini Ebimpé Olimpiyat Stadyumu’nda 51 bin kişi izledi.

kl.jpg

FİNALDE RAKİP NAMAĞLUP NİJERYA

Finalde grupta 1-0 mağlup olduğu Nijerya’yı ağırlayan ev sahibinde Galatasaray’ın yeni transferi Serge Aurier ve Gaziantep FK’li Max Gradel maça ilk 11 başladı. Nijerya'da ise Fenerbahçeli Osayi Samuel süre almadı.

Rakibine karşı turnuvadaki en iyi futbolunu oynayan Fildişi Sahili, eski Bursasporlu William Troost- Ekong’u ilk maçta olduğu gibi yine durduramadı ve 38’de 1-0 geriye düştü.

Brighton’lu Adingra’nın 2 asist ve muazzam performansı ile yıldızlaştığı maçta rakibini adeta sahadan silen Fildişi Sahili 62’de F. Kessie ve 81’de Sebastian Haller ile kupaya uzanan takım oldu. Namağlup finale gelen Nijerya ise turnuvada tek mağlubiyet ile kupadan oldu.

AURİER, GRADEL, SERİ VE TABİİ Kİ DROGBA!

Galatasaray’da da bir dönem forma giyen efsane isim Didier Drogba’nın tribünlerde takip ettiği ve kupayı takdim ettiği maçta kariyerinde üçüncü kez Uluslar Ligi Şampiyonu olan Fildişi Sahili’nde Galatasaraylı S. Aurier ve Gaziantep FK’den M. Gradel’in yanı sıra Trabzonspor’lu N. Pepe ve eski bir Galatasaraylı olan J. Seri de kupa sevinci yaşadı.

750.jpg

MUCİZELERLE DOLU BİR ZAFER

7 maçlı turnuvada zaferi elde eden Fildişi Sahili bu maçların beşinde geriye düştü ikisinde mağlup oldu 8 gol atıp 8 gol yedi ve büyük bir peri masalını zaferle sonuçlandırdı. Gruptan çıkarken ilk iki sırayı alamayan en iyi dört üçüncüden dördüncüsü olarak çıkan Fildişi Sahili mucizelerle, geri dönüşlerle ulaştığı finalde ülkenin en büyük stadyumu Ebimpé Olimpiyat Stadyumu’nda 57 bin taraftarının önünde unutulmaz bir zafer elde etti.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.