Futbol takımlarının armalarının hikayeleri

Dünyaca ünlü futbol takımlarının armalarının ardında yatan hikayeleri araştırdık.

Futbol takımlarının armalarının hikayeleri
Yayınlanma:

Futbol tüm dünyada sporların lokomotif gücü oldurmayı sürdürürken, futbol kulüpleri küçük çaplı güncellemeler yaşasa da birçoğu ilk günkü armalarına sadık kalmış durumda. Her bir armanın altında birbirinden katmanlı hikayelerin yer aldığı armaları derledik.

REAL MADRİD

Namı diğer Kralın Takımı. Madrid temsilcisinin isminin başında yer alan “Real” anlamı sıklıkla İngilizce karşılığı ile karıştırılsa da “Royal” kelimesinden “krallıktan” gelmektedir. Armadaki taç da tahmin etmek zor değil krallığı temsil eder.

Diktatör Franco ile yakın ilişkileri, ülkenin krallarıyla olan bağlantıları sebebiyle adı sıklıkla bu olaylarla anılan Real Madrid’in kralcılığı armasında bile belirgin.

barcelona-3mek-cover-jpg.webp

FC BARCELONA

Barcelona ise Real Madrid’in anti tezi durumunda. Ülkedeki ayrılıkçı etnisitenin Milli Takımı olarak görülen Barcelona, Katalan Milli Takımı unvanından hiç de rahatsız değil.

Bordo Mavi armada yer alan sarı kırmızı renkler bizzat Katalan bayrağından alınmıştır. Kırmızı haça ek olarak armanın ortasında yer alan futbol topu ise kulübün “ilk topu” olarak temsil ediliyor.

LİVERPOOL

Armasını mitolojik unsurların birleşiminden alan Liverpool, birkaç kez arma değiştirse de öze sadık kaldı.

1892’de kurulan İngiliz ekibi armasında Liverpool kentinin 13. yüzyıldan beri simgesi olan “Liver Bird”e yer veriyor. “Liver Bird” yarı karabatak, yarı kartal olan mitolojik bir kuştur.

Armanın üst kısmında yer alan ve kulübün ünlü sloganı 'You'll never walk alone' mottosunun yazdığı bölüm ise kulübün “Asla Yalnız Yürümeyeceksin” sloganının armaya işlenmiş halidir. En altta yer alan 1892 tarihi kulübün kuruluş senesini, armanın sol ve sağında bulunan alev figürü ise, 15 Nisan 1989'da Hillsborough'da hayatını kaybeden 96 Liverpool taraftarının anısını yaşatıyor.

SEVİLLA FC

1905 yılında kurulan kulübün arması son halini 1922 yılında aldı ve o günden bugüne de değişim olmadı. Tarihi göndermeler yer alan logoda sol üstte yer alan figürdeki üç kişi, Sevilla kentinin koruyucu azizleri olarak kabul edilen Saint Isidoro, Saint Fernando ve Saint Leandro’dur.

olympiacos-white.jpg

OLİMPİYAKOS

Yunanistan’da Pire kentinin takımı olan Olimpiyakos, 10 Mart 1925 tarihinde 'Piraeus Football Club' ve 'Piraeus Fan Club' isimli iki takımın bir araya gelmesiyle kuruldu. Olimpiyatların “babası” olarak bilinen Yunanistan’da bu birleşim de adını oradan aldı ve Olympiakos ismini aldı. Olimpiyatlardan ismini alan takım , arması için de benzer yolu seçti. Armadaki yüz silueti, olimpiyat ruhunun özelliklerini taşıyan genç bir sporcuyu temsil ediyor. Başındaki sembol ise yine Yunan mitolojisinde seçkinlik, yücelik gibi anlamlar taşıyan 'defne yaprakları'na bir gönderme.

thumbs-b-c-8f51cbdfbd3b9b11118e295bc3aee098.jpg

DROGHEDA UNİTED

Ülkemizde en çok “yanlış bilinen” armalardan biri de İrlanda ekibi Drogheda’nın.

İrlanda’daki yetkililerin bile zaman zaman düştüğü bu yanılgıdaki hikaye şu; İrlanda’nın yaşadığı büyük kıtlıkta Osmanlıların Drogheda’ya ulaştırdığı yardıma ithafen Drogheda United da kuruluş döneminde bu hikayeyi anarak böyle bir arma seçmişti.

Ancak gerçek çok daha başka…

Kulüp tarihçilerinin uzun zamandır bilinen yanlışlara itirazı olarak söyleyebileceğimiz hikayenin aslı şu şekildedir:

Bu hilal ve yıldız, Drogheda kentine haklarını bağışlayarak halkın sevgisine mazhar olan I. Richard veya tarihte daha çok anılmak istediği adıyla Aslan Yürekli Richard’dan geliyor.

Kaynaklar ikisini de yazsa da kulübün ve şehrin kuruluş hikayesine göre Aslan Yürekli Richard bir adım önde görünüyor.

ATLETİCO MADRİD

Atletico Madrid arması iki farklı bölümden oluşuyor. Kırmızı-Beyaz çizgiler kulübün renklerini simgeliyor. Armada ve forma seçiminde de sıklıkla kullanılan bu çizgiler unvanlarını da belirledi. Kırmızı-beyaz çizgili formalar yatak çarşaflarını andırdığı için Atletico Madrid takımı “los colchoneros” (Hallaçlar) adıyla da anılmaya başlandı. Mavi üçgen çerçevedeki ağaca tırmanan ayı figürünün sebebi ise hem ağaç hem de ayının Madrid kentinin simgelerinden olmasıdır. Özellikle bu ağaçtan Madrid şehrinde bolca bulunuyor. Aynı şekil de ayıdan da.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.