Görme kaybı ve yürümede dengesizlik MS işareti olabilir

Beyin ve omuriliği etkileyen MS, erkeklerde kadınlara oranla daha seyrek görülmesine rağmen daha ağır seyrediyor. Hastalığa erken müdahale için belirtiler konusunda uyanık olmak büyük önem taşıyor

Görme kaybı ve yürümede dengesizlik MS işareti olabilir
Yayınlanma:
Güncelleme:

Uluslararası Multipl Skleroz (MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü Dünya MS Günü olarak anılıyor.

Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, merkezi sinir sistemi hastalığı olan, beyin ve omuriliğin birçok alanını etkileyen MS’in, görme bulanıklığı, çift görme, görüntünün kayması gibi görme bozuklukları, bir kolda bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, yürümede dengesizlik, bir veya iki elde titreme, uyuşma, idrar kaçırma ya da yapamama gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi.

MS’in, immün sisteminin çalışmasındaki düzensizlikler sonucu oluştuğunu hatırlatan Şalçini, “Beynin ve omurilikteki miyelin denilen beyin hücre kılıfın hasarlanması sonucu iletişim problemi olmaktadır. Bunun sonucunda ataklar şeklinde nörolojik problemler görülmektedir” dedi.

ERKEKLERDE DAHA SEYREK AMA DAHA AĞIR SEYREDİYOR

MS genellikle genç yaşta görülüyor. Genç erkeklerde daha seyrek görülmesine rağmen daha ağır seyreden hastalığın tedavisi iki türlü yapılıyor. Birincisi atak tedavisi, ikincisi de atakların sıklığını ve şiddetini azaltmak amacıyla verilen tedaviler.

MS GENETİK ÖZELLİKLERİ OLAN HASTALIK

MS genetik özellikleri de olan bir hastalık. Aile içinde de sıklığı artabiliyor. MS tanısı almış kişilere hayat tarzlarında bazı değişiklikler öneriliyor. Bunlardan en önemlisi ise vücut ısısını artıraracak faliyetlerden uzak durmaları.

EN ÖNEMLİ BELİRTİ YORGUNLUK

Görme bulanıklığı, çift görme, denge bozulması, duyu ve kuvvet kayıplarının da MS’in belirtilerinden bazıları olduğunu belirten Dr. Şalçini, “MS’te en ciddi olmasa da en sık görülen belirti yorgunluk. Her bir belirti ve bulgu için tedavi yaklaşımları, rehabilitatif yaklaşımlar için zamanında adım atılması çok önemli” uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.