İşsiz futbol antrenörünün feryadı

Türkiye Futbol Federasyonu ve Türkiye Futbol Antrenörler Derneği Akademi Gençlik Gelişim Ligleri oyuncu ve maç izleme-koordinatörü antrenör Utku Kolkoparan’ın, onlarca antrenör lisans diploması ve onlarca kurs sertifikası olmasına rağmen işi yok.

İşsiz futbol antrenörünün feryadı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye Futbol Federasyonu ve Türkiye Futbol Antrenörler Derneği Akademi Gençlik Gelişim Ligleri oyuncu ve maç izleme-koordinatörü antrenör Utku Kolkoparan’ın, onlarca antrenör lisans diploması ve onlarca kurs sertifikası olmasına rağmen işi yok.

Almanya’da doğup, büyüyen 43 yaşındaki Futbol Antrenörü Utku Kolkoparan, her yerde kendisi gibi işsiz antrenörlerin olduğunu belirterek, “Artık herkese yalvarıp iş mi isteyeceğiz? Ne olacak bizim sonumuz böyle!” diye feryat etti.

Bu güne kadar Türk futboluna birçok üst düzey futbolcu ve kaleci yetiştirip kazandıran Kolkoparan, şöyle devam etti; “İlk olarak Spor Yöneticiliği Kursu, C- Lisansı Futbol Antrenörlük Kursu, UEFA B -Lisansı Futbol Teknik Direktörlük Kursu, Galatasaray Futbol Okulları Antrenör Eğitim Semineri, UEFA A-Profesyonel Kaleci Antrenör Kursu, Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri, TFF Uluslararası Scouting Oyuncu ve Maç İzleme Uzmanı-Antrenörlüğü, TFF-TÜFAD-MEB Halk Eğitim Usta Öğretici Futbol Antrenör Kurslarını başarıyla bitirip, kendimi geliştirerek yükselttim. Bunca eğitimi, kurslar, sertifikalar, yabancı dil bilgilerim her şey boşa mı gidecek? Harcanan zaman ve emek heba mı olacak? Uzun zamandır iş arıyorum. Neredeyse her yere başvuru yaptım ama çoğu geri bile dönmedi ya da ‘biz sizi sonra ararız’ dediler ve tahmin ettiğiniz üzere kimse arayıp, sormadı bile. İş yok, kimse sizi adam yerine koymuyor. İş başvurusu yaparken ‘tecrüben var mı’ ya da ‘bir referansın var mı’, ‘hangi partidensin’ diye soruyorlar. Benim tecrübem fazlasıyla var ve büyük başarılara imza attım. Memleketimin takımı olan Lapsekispor’u çalıştırdım, Geliboluspor’da eski milli futbolcu ve teknik direktör Müjdat Karanfilci’nin yardımcılığını yaptım. Lapseki’de Dünyanın ilk ve tek bilgisayar destekli futbol okulunu kurup, aynı yıl içinde UEFA’dan kurmuş olduğum bu okuldan dolayı teşekkür mektubu aldım. Çanakkale Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Şubesi tarafından, Çanakkale Bölgesi Yıldız Milli Takımı Futbolcu tarama görevlerinde bulundum. Alibeyköyspor Kulübü’nde Gençlik ve Geliştirme Teknik Sorumlusu olarak görev aldım. Büyükçekmece Tepecikspor’un altyapısında kaleci antrenörlüğü görevlerinde bulundum. Galatasaray Futbol Okullarında antrenörlük yaptım. İstanbul FC Bescola Barcelona Futbol Okulları Gençlik ve Geliştirme Sorumlusu görevinde bulundum. Halide Edip Adıvar Spor Kulübü U-15 Teknik Sorumluluğu görevi yaptım. Bucaspor Gençlik ve Geliştirme Kaleci Antrenörü, Kaleci Departmanı Sorumluluğu görevinde çalıştım. Türkiye Futbol Federasyonu Milli Takımlar Akademi Gençlik Gelişim Ligleri Oyuncu ve Maç İzleme Uzmanı-Koordinatör Antrenörü olarak görev yaptım. Kariyerimin en önemli noktalarından biri olan Nike Academy İstanbul-Türkiye Baş antrenörlüğü görevine getirilip ilk Türk futbolcularını İngiltere’ye götürme başarısını gösterdim. Daha sonra Eyüpspor Gençlik ve Geliştirme Kaleci Antrenörü, Kaleci Departmanı Sorumlusu ve A takım kaleci antrenörlüğünü yaptım, en son Kocaeli Körfezspor A Takım Kaleci Antrenörüydüm” ifadelerini kullandı.

issiz-antrenor-2-(2).jpg

DAHA NE YAPMALIYIM?

“Türk futboluna birçok üst düzey futbolcu ve kaleci yetiştirdim. Daha ne yapmam gerekiyor? Bir işe girmek için illa torpil mi olmalı, referans mı olmalı? Bizim yıllarca almış olduğumuz eğitimin hiç mi değeri yok? Madem değeri yok bu ilgili kurumlar neden hala başvuru alıp, mezun veriyor. Bu ilgili kurumları adeta hiçe sayacaksanız eğer, kapatın gitsin o zaman. Durumumuz çok vahim, bir sürü antrenör meslektaşlarımın işsizlikten psikolojisi bozulmuş durumda. Artık kulüplerde iş olsun da ne olursa olsun moduna girdik. Eğitimini almış olduğum futbol, kaleci antrenörlüğü ve oyuncu ve maç izleme antrenörlüğünde bile iş bulmazken, diğer sektörler de nasıl iş bulalım. İş bulamayan ve maalesef bunalıma giren arkadaşlarımız var. Antrenörlükte çalışma şartları ağır ve maaşlar çok cüzi. Çalışma şartları zaten Avrupa standartlarının çok altında. Şu an ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ politikasından çok uzağız. Özetle iş istiyorum. Aldığım eğitimin karşılığını istiyorum. Bunu hem kendi adıma hem de benimle aynı durumda olan futbol antrenörlerin ve işsiz gezen arkadaşlarım adına istiyorum. Sesimizi duyun artık. Bunca eğitimli antrenörler bu kadar mağdur edilmemeli. Hakkımız olan işi istiyoruz, biz boş boş gezmek için mi onca yıl dirsek çürüttük, mürekkep yaladık?” dedi.

dondurma-001.jpg

 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.