Kalbini seven spor yapsın!

Düzenli egzersizin faydaları saymakla bitmiyor, bilimsel çalışmalar düzenli egzersizin kalpten kemik sağlığına kadar vücuttaki bütün sistemleri olumlu etkilediğini gösteriyor

Kalbini seven spor yapsın!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Bugün dünyadaki en önemli ölüm sebeplerinden biri kalp hastalıkları. Öyle ki dünyada yaklaşık her üç kişiden biri kalp krizi sonucu hayatını kaybediyor. Koroner kalp hastalığından ölenlerin ise yüzde 25’i hayatları boyunca bu durumdan habersiz yaşıyorlar. Egzersiz yapmak ise kalbe iyi geliyor. Yaşa ve sağlık durumuna göre egzersiz şeklinin belirlenmesi çok önemli.

Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, “Kalp sağlığınızı korumak için doktorunuza danışarak haftada en az 4 gün 30-60 dakika süreyle egzersiz yapın. Bunun için yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir ya da yüzebilirsiniz. Egzersizleri hafif bir yemeğin ardından 1-2 saat sonra uygulayın. Eğer bir kerede 30 dakika süreyle egzersiz yapamayacak durumdaysanız bu süreyi 5'er veya 10'ar dakikalık seanslara bölmeyi tercih edin” şeklinde konuşuyor.

AÇIK ALANDA SPOR YAPARKEN BUNLARA DİKKAT!

Tansiyonu kontrol etmede egzersizin çok büyük önem taşıdığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, “Uzmanlar, özellikle yüksek kan basıncı (hipertansiyon) sorunu olan kişilere düzenli egzersiz öneriyor. Ancak açık havada egzersiz yapılıyorsa aşırı soğuk ve aşırı sıcak havalardan kaçınmak gerekiyor. Genellikle 35 yaş üzerinde kişilerin spor yapmaya başlamadan önce kardiyak yönden araştırılmaları, fizik muayene, EKG, gerekirse ekokardiyografi ve egzersiz testiyle değerlendirilmeleri gerekir” diyor.

HASTALIĞINIZA GÖRE EGZERSİZ YAPIN

Tansiyon, diyabet ya da osteoporoz gibi hastalıkların düzenli egzersiz yapmaya engel olduğunu düşünenlerin yanıldığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, bu tür kronik hastalıkları olanların dahi yaşam kalitelerini yükseltmek için doktorlarına danışarak düzenli egzersiz yapabileceklerini belirtiyor.

Egzersizin faydaları

•    Kalp hastalıklarını engellemeye yardımcı olur.
•    Sigarayı bırakmayı kolaylaştırır.
•    Çocukların kalp sağlığı için iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlar.
•    Bağışıklık sistemini güçlendirir.
•    Yüksek tansiyonlu kişilerin tansiyonunu dengeler.
•    Stres, depresyon ve kaygının azalmasına yardımcı olur.
•    Kilo kontrolüne yardımcı olur.
•    Daha sağlıklı bir yaşam sürülmesini sağlar.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.