Karabuğdayın faydaları

Karabuğdayın faydaları

İngilizce adı buckwheattir. İsmi nedeniyle tahıl olduğu düşünülse de tahıl değildir.

A+A-

İngilizce adı "buckwheat"tir. İsmi nedeniyle tahıl olduğu düşünülse de tahıl değildir.

Hafif aromalı, bulgura benzeyen tadı vardır. Kahverengi, üçgen biçimindedir.

Unu tek başına ekmek yapmaya uygun değildir.

Karabuğdayın anavatanının Orta Asya olduğu bilinmektedir.

Tarihte ilk kez Çin ve Japonya'da yetiştirilmiştir. 17. yüzyılda Avrupa üzerinden Amerika kıtasına ulaştığı sanılmaktadır.

Çin, günümüzde dünyanın en büyük karabuğday üreticisidir. Sağlık açısından çok faydalı olduğu bilinen karabuğday Çin'de satış rekorları kırıyor.

Karabuğday, Kore'de yöresel bir peltenin, Japonya'da ise uzmanlık gerektiren, özel restoranlarda sunulan bir çeşit erişte ve çorbasının temel malzemesidir.

Kasha, karabuğdayın kabuğu ayıklanmış ve kavrulmuş haline denilir. Avrupa'da "Fagorutin" adı ile çayı satılır.

Gluten içermediği için karabuğday çölyak hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir.

Besin değeri açısından çok zengindir. İçeriğinde yüzde 11 protein, yüzde 2 yağ, yüzde 34 manganez, yüzde 28 bakır, yüzde 21 magnezyum, yüzde 11 lif ve yüzde 17 fosfor bulunur.

Temel dokuz amino asitin tümü karabuğdayda vardır.

Yavaş emilen karbonhidrat içeriği nedeniyle yüksek enerji verir.

Karabuğday, yüksek bitkisel protein içeriğinden dolayı özellikle vejeteryan ve vegan beslenme için önemli bir besin kaynağıdır.

Çölyak hastaları, karabuğdayı gluten içermediği için rahatlıkla kullanabilir. Gluten, buğdayın içinde yer alan protein grubudur.

Bazı bünyeler glutene karşı fazla hassasiyet gösterir ve tüketimi sonucunda alerjen etkiler ve sindirim problemleri oluşabilir.

Glutene karşı oluşan bu hassasiyet çölyak hastalığı olarak adlandırılır.

Karabuğday içindeki başka maddeler alerjiye neden olabileceği için haşlandıktan sonra kırmızı suyunun süzülmesi tavsiye edilir.

Karabuğday B1 ve B2 vitamini ihtiva eder. Günde 100 gr karabuğday tüketmek yetişkin bir insanın günlük Vitamin B1 ihtiyacının % 40'ını karşılar. Ayrıca mineral açısından ( özellikle demir ) açısından zengindir.

Yüksek protein ve lif oranı, düşük yağ miktarı ile karabuğday, diyetlerde olması gereken bir besindir.

Bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır.

Açlık duygusunu bastırmada etkilidir.

Karabuğdayı düzenli olarak tüketmek kötü kolestrolü düşürür, iyi kolestrolü ise yükseltir.

İçeriğindeki potasyum, magnezyum, fosfor ve demir nedeniyle karabuğdayın, kalp rahatsızlıkları olanlarca tüketilmesi önerilir.

Ayrıca, yüksek tansiyonu düşürür. Kansızlıkla savaşır.

Kan şekerini düzenleyen karabuğday, diyabet hastalarınca tüketilmelidir.

İçeriğindeki lignan, kanser riskini; içeriğindeki choline ise karaciğer yağlanmasını azaltır.

Önemli bir amino asit olan lizin içerir. Lizin miktarı, buğday ve pirincin iki katıdır.

Lizin, insan vücudunun kendisinin üretemediği ve dışarıdan alınması gereken bir amino asittir, uçukların önlenmesi için önemlidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.