Türk futbolu Avrupa’da parlıyor: 14 futbolcumuz Avrupa’nın beş büyük liginde

Türk futbolu son yıllarda sportif başarılardan ziyade yurtdışına gönderdiği futbolcularla Avrupa ve dünyada adından söz ettiriyor.

Türk futbolu Avrupa’da parlıyor: 14 futbolcumuz Avrupa’nın beş büyük liginde
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: YASİN ŞAHİN

Süper Ligdeki takımlarımızın kurduğu iddialı kadrolar, yaptığı dünyaca ünlü transferler geçtiğimiz yıllarda sportif başarıya yansımadı.

Ancak Türk takımları kendi alt yapılarından çıkardığı ve kadrosunda yer vererek yıldızlaştırdığı Türk ve yerli futbolcular ile gündemden düşmüyor. Arda Turan'ın Atletico Madrid ve Barcelona'ya yaptığı transferlerden sonra Altınordu Cengiz Ünder ve Çağlar Söyüncü'yü Avrupa'ya göndererek son yıllarda oluşacak olan trendin ilk isimleri olmuştu.

Sonrasında birçok isim Avrupa'ya transfer oldu. Özellikle bazı genç isimlerin gidişleri erken olarak nitelendirilmişti. Türk takımlarının altyapısından yetişenler dışında Almanya ve Fransa takımlarının altyapılarından yetişen birçok isim Avrupa'nın 5 büyük ligine transfer oldu.

5 büyük ligden İtalya Seria A’da 5 futbolcumuz forma giyiyor. Bu isimler Hakan Çalhanoğlu, Zeki Çelik, Kenan Yıldız,Güven Yalçın ve Berkan Kutlu.

Seria A’dan sonra İspanya La Liga geliyor. İspanya’da 4 milli yıldızımız forma giyiyor. Arda Güler, Enes Ünal, Cenk Özkacar, Çağlar Söyüncü. Almanya Bundesliga’da Salih Özcan ve Ozan Kabak forma giyiyor. Fransa’da da Yusuf Yazıcı ve Bertuğ Yıldırım ülkemizi temsil eden isimler. İngiltere Premier Lig’de de Altay Bayındır Türkiye’yi temsil eden tek isim.

BU SEZON 4 İSİM BEŞ BÜYÜK LİGE TRANSFER OLDU

Geçen sezon Türkiye Ligi’nde forma giyen 4 isim bu sezon itibari ile Avrupa’nın 5 büyük ligine transfer oldu. Bu isimler Arda Güler, Altay Bayındır, Bertuğ Yıldırım, Berkan Kutlu. Bonservisi Lille'de olan Yusuf Yazıcı ise geçen sezon Trabzonspor’da kiralık olarak forma giymişti ve tekrar Türkiye Süper Ligi’ne dönmesi muhtemel görünüyor.

3.jpg

ANKARA’DAN AVRUPA’NIN DEVLERİNE İKİ İSİM

Bu sene Real Madrid’e transfer olarak uzun süre gündemde kalan Arda Güler, antrenmanda şanssız bir sakatlık yaşadı ve henüz İspanyol devinde forma şansı bulamadı. Ameliyat da olan Arda’nın bu ayın sonunda sakatlığını atlatması bekleniyor. Arda, Geçen sezonu Fenerbahçe’de geçirmiş ve 20 Milyon+ 10 Milyon Euro bedelle transfer olmuştu.18 yaşındaki Arda Güler, Ankara doğumlu ve Gençlerbirliği altyapısından yetişmiş bir isim.

Bu sezon transfer olan isimlerden bir diğeri de Altay Bayındır. Yine Fenerbahçe’den Manchester United’a transfer olan 25 yaşındaki Altay da Fenerbahçe’ye altyapısından yetiştiği Ankara ekibi Ankaragücü’nden transfer olmuştu. Altay Bayındır, henüz yeni takımının formasını giymezken Afrika Uluslar Kupası’nın başlaması ile İngiliz devi Manchester United’da Onana yerine kaleye geçmesi bekleniyor.

4.jpg

Depremden etkilenen ve sezonun ikinci yarısında lige devam etmeyen Hatayspor’da Bertuğ Yıldırım, Antalyaspor’a kiralanmıştı. 2002 doğumlu Bertuğ, Sarıyerspor altyapısından yetişen bir isim. Geçen sezonu Hatayspor ve Antalyaspor formaları ile toplamda 6 gol 3 asistle tamamlayan Bertuğ, bu sezonun ilk maçında da Hatayspor forması ile Pendik ağlarını havalandırmıştı.21 yaşındaki yıldız adayı forvet, Fransız takımı Rennes’e 5.4 Milyon Euro bedelle transfer oldu. Hatayspor tarihinin de en pahalı transferi olan Bertuğ, A Milli takıma ilk kez çağrıldı.

Geçen sezon Galatasaray forması ile şampiyon olan Berkan Kutlu, İtalya Seria A temsilcisi Genoa’ya transfer oldu. İsviçre temsilcisi Monthey takımının altyapısında yetişen Berkan, 250 bin euroluk bedelle 1 yıllığına kiralandı. 25 yaşındaki Berkan’ın satın alma opsiyonu ise 5 Milyon Euro.

Trabzonspor altyapısından yetişen Yusuf Yazıcı ise geçen sezonu Trabzonspor’da kiralık geçirmişti. Trabzonspor tarafından 2019-2020 sezonunda 18.5 Milyon Euro gibi tarihi bir ücretle transfer olduğu Fransız ekibi Lille ile şampiyonluk da yaşayan 26 yaşındaki yıldız kanat oyuncusunun sezonu hangi takımda geçireceği belirsizliğini koruyor.

5.jpg

HAKAN, ÇAĞLAR, ENES VE DİĞERLERİ

Uzun süredir ülkemizin bayrağını Avrupa’da başarıyla dalgalandıran Hakan Çalhanoğlu ise milli takımın vazgeçilmez isimlerinden biri. Kariyerinde hiç Türkiye Liginde forma giymemiş olan tecrübeli oyuncu Almanya doğumlu ve Turanspor Mannheim altyapısında yetişti. Kariyerinde Leverkusen ve Milan da bulunan 29 yaşındaki oyuncu İtalyan devi İnter’in formasını giyiyor. A Milli takımla 78 maça çıkan Hakan 17 gol sevinci yaşadı.

Uzun yıllardır Avrupa’da ülkemizi gururlandıran bir diğer isim de Çağlar Söyüncü. Altınordu altyapısının gözbebeği olarak piyasaya çıkan ve 2016-2017 Sezonunda 8 Milyon Euro’ya Alman ekibi Freiburg’a transfer olan Çağlar oradan da 21 Milyon Euro karşılığında İngiliz ekibi Leicester City’ye transfer olmuştu. Sözleşmesi ile ilgili sorun yaşadığı için geçen sezon forma şansı bulamadığı ekibinden İspanya’nın Atletico Madrid takımına transfer olan Çağlar, 27 yaşında. Çağlar Atletico Madrid formasıyla şu ana kadar 2 maçta 45 dakika sahada kaldı.

Avrupa’ya çok büyük umutlarla ve büyük ses getirerek transfer olan isimlerden biri de Enes Ünal. Bursaspor altyapısından yetişen ve 2015-2016 sezonunda İngiliz devi Manchester City’ye transfer olan Enes Ünal sırasıyla Genk, Breda,Twente, Villarreal, Real Valladolid ve son olarak Getafe formaları giydi. Toplamda 28 Milyon Euro’ya yakın transfer bedeli ödenen Enes, özellikle son iki sezondur İspanya La Liga’yı yakıp kavuruyor. 26 yaşındaki yıldız geçen sezonun sonunda çapraz bağ sakatlığı yaşamıştı ve sahalara dönüşü 2024 yılının şubat ayını bulabilir.

Galatasaray altyapısının futbola kazandırdığı Ozan Kabak ise 2018-2019 sezonunda Alman ekibi Stuttgart’a transfer oldu. 23 yaşındaki futbolcu daha sonra Schalke 04, Liverpool, Norwich City ve son olarak Hoffenheim formaları giydi. Bu takımlar Ozan Kabak’ı transfer etmek için toplam 39 Milyon Euro harcadı. Ankara doğumlu Ozan Kabak bu sezon Hoffenheim forması ile 2 maçta 1 gol kaydetti.

Yolu Türkiye’ye hiç düşmeyen bir başka milli futbolcumuz da Salih Özcan. 25 yaşındaki yıldız orta saha Köln altyapısından yetişti ve geçen sezon 5 Milyon Euro bedelle B. Dortmund’a katıldı. Geçen sene son maçın son dakikalarında Bundesliga şampiyonluğunu Bayern Münich’e kaptıran Salih Özcan’a Türkiye Süper Ligi’nden de teklifler olduğu söyleniyor.

6.jpg

GENOA’DA 2 TÜRK: BERKAN, GÜVEN

İtalyan devi Roma’da forma giyen Zeki Çelik, Bursaspor altyapısından yetişen bir başka isim. İstanbulspor’dan Fransız temsilcisi Lille’e oradan da İtalyan devi Roma’ya transfer olan deneyimli sağ bekin kariyerinde bir Fransa Şampiyonluğu bir de Fransa Süper Kupası bulunuyor. 26 yaşındaki milli yıldız için toplam harcanan transfer bedeli 10.75 Milyon Euro.

Genç yaşta katıldığı Altınordu altyapısından 14 yaşında Altay altyapısına transfer olan ve 2020-2021 sezonunda kendisini Fransız devi O.Lyon futbolcusu yapan imzayı atan Cenk Özkacar, şu anda İspanya ekibi Valencia forması giyiyor. 22 yaşındaki stoper geçen sezon kiralık olarak forma giydiği Valencia’ya bu sezon 5 Milyon Euro bedelle transfer oldu. Cenk bu sezon La Liga’da 4 maçta 315 dakika sahada kalma başarısı gösterdi.

Beşiktaş’tan sürpriz şekilde İtalyan ekibi Genoa’ya transfer olan Güven Yalçın, Berkan Kutlu ile İtalyan takımının başarısı için forma giyiyor. Almanya altyapısından yetişen Güven Yalçın, Türkiye’de Beşiktaş formasını giymişti. Santrafor pozisyonunda görev alan 24 yaşındaki Güven Yalçın geçen sezon Genoa ile gol sevinci yaşayamamıştı. Bu sezon Berkan’ın da katılmasıyla 2 mili futbolcumuz aynı takımda forma giyecek.

Yolu hiç Türkiye’den geçmemiş olan ama Avrupa’da büyük bir potansiyel olarak tarif edilen Kenan Yıldız da tıpkı Arda Güler gibi 2005 doğumlu. Alman devi Bayern Münih’in altyapısından yetişen Kenan, geçen sezon İtalyan devi Juventus’a transfer oldu. Bu sezon Juventus formasıyla sahaya çıktığı 2 maçta uzun saçlarıyla gündeme gelen Kenan Yıldız, Almanya’nın yoğun ısrarına rağmen A Milli takımımızı tercih etmişti.

7.jpg

MERİH KULÜPLERİNE TOPLAM 73 MİLYON EURO KAZANDIRDI

Avrupa’nın 5 büyük liginde mücadele eden 14 milli yıldızımız dışında Kayserispor altyapısından yetişip Fransız ekibi Rennes’e transfer olan ve bu sezon Fransa 2. Lig ekibi Troyes’a kiralanan Doğan Alemdar da bir başka milli gururumuz. Bu sezon Troyes ile 5 maça çıkan 20 yaşındaki milli kaleci Kayserispor’a 3.5 Milyon Euro kazandırmıştı.

Bu sezon İtalya’dan Suudi Arabistan ekibi Al Ahli’ye transfer olan Merih Demiral da 25 yaşında. Fenerbahçe altyapısından yetişen Merih, Juventus, Atalanta ve Sassuolo gibi takımlarda forma giydi. Merih, Sporting Lizbon’dan transfer olduğu Alanyaspor’daki başarısı ile kendini göstermiş ve 2019-2020 sezonunda 8 Milyon Euro bedelle Seria A’nın yolunu tutmuştu. Merih için kulüpler tarafından şu ana kadar tam 73 Milyon Euro transfer bedeli ödendi.

Son yıllarda adından söz ettiren bir başka isim de Orkun Kökçü. Hollanda’da yetişen ve Feeyonord forması ile A Milli takıma kadar yükselen Orkun, bu sezon birçok teklif olmasını rağmen tercihini Portekiz devi Benfica’dan yana kullanmıştı. 22 yaşındaki orta saha, 25 Milyon Euro bedelle transfer olduğu Benfica’da şu ana kadar 5 maçta 1 gol 1 asist kaydetti.

Haberde bahsi geçen 17 futbolcunun 11’i Türkiye’de futbol kariyerine başlayan isimler ve bu isimlerin 7’si savunma oyuncusu.

Özellikle Arda Güler, Kenan Yıldız, Hakan Çalhanoğlu, Enes Ünal ve Çağlar Söyüncü’nün kariyerleri ve şu anki konumları futbolu takip eden kısmı oldukça heyecanlandırıyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.