Türkiye'nin yılda 2 milyon ünite kana ihtiyacı var

İstanbul'daki kan bağış kampanyasına kan bağışlayarak destek veren Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, ülkemizin bir yıllık kan ihtiyacının 2 milyon ünitenin üzerinden olduğunu söyledi

Türkiye'nin yılda 2 milyon ünite kana ihtiyacı var
Yayınlanma:
Güncelleme:

Sağlık Bakanlığı ile yürütülen "Güvenli Kan Temini Programı" kapsamında, kan bağışının önemine dikkati çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Bu kapsamda İstanbul Medeniyet Üniversitesinin güney yerleşkesinde "1 dakika için harekete geçin" sloganıyla kan bağışı kampanyası gerçekleştirildi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ve Rektör Prof. Dr. İhsan Karaman da etkinliğe kan vererek destek oldu. Etkinlikte, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kızılay Kulübü, Yeşilay ve Genç Yeryüzü Doktorları gönüllüleri de kurdukları stantlarla bilgilendirme yaptı.

Kınık, Türkiye'nin bir yıllık kan ihtiyacının 2 milyon ünitenin üzerinde olduğunu belirterek, ülkede 2005'te 305 bin ünite olan kan bağışı miktarının geçen yıl 1 milyon 938 bine ulaştığını anlattı. Bu bağışların 5 milyonu aşkın hastaya şifa olduğuna dikkati çeken Kınık, kan bağışlarını artırmak için kampanyalar düzenlediklerini aktardı.

GÜVENLİ KAN TEMİNİ PROGRAMI NEDİR?

Programın başladığı 2005 yılından 2011 yılına kadar geçen 6 yıllık süre içerisinde, “Bölgesel Kan Bankacılığı” sistemine geçilerek, yaklaşık 4 milyon kan bağışçısının bulunduğu bir veri tabanı oluşturuldu. Bilgisayarlı otomasyon ile tüm kan bankacılığı süreçleri izlenebili, ülke genelindeki tüm hastanelere hizmet ulaştırılır hale gelindi. Bugün bazı üniversite hastaneleri ile özel hastanelerin haricindeki tüm hastanelerin ihtiyacı Türk Kızılayı tarafından karşılanıyor.

GÖNÜLLÜ, SÜREKLİ VE BİLİNÇLİ BAĞIŞÇILAR

Türk Kızılayı’nın 2020 hedefleri arasında ise Türkiye’nin ihtiyacı olan kanın yüzde 100’ünü karşılamak yer alıyor. Güvenli Kan Temini Programı’nın temel hedeflerinden biri, kanın gönüllü, sürekli ve bilinçli bağışçılardan elde edilmesi. Bu kapsamda toplumu gönüllü ve sürekli kan bağışında bulunmaya teşvik etmek amacıyla eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor. Bu çalışmaların çok olumlu yansımaları olurken ve Türk Kızılayı’na bağışlanan kan rakamları ile gönüllü kan bağışçılarının sayısındaki artış devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.