TİKA’dan tarım ekipmanı desteği

TİKA’dan Kolombiya’ya tarım ekipmanı desteği

TİKA’dan  tarım ekipmanı desteği
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya’daki iç savaştan en çok etkilenmiş eyaletlerden biri olan Caqueta bölgesindeki kakao, kahve, kauçuk üreticilerine üretim kapasitelerini geliştirmelerine yardımcı olacak ekipman desteğinde bulundu.
Kolombiya’da yaklaşık yarım yüzyıl boyunca süren savaş ortamı, yerini normal hayat şartlarına bırakmaya başlarken TİKA birçok alanda bu bölgelerin kalkınması için desteğini sürdürüyor. San Jose del Fragua Belediyesinde kakao, San Vicente del Caguan Belediyesinde kauçuk, Aguililla kasabasında kahve üreticileri birliği üyelerine üretim kapasiteleri artırarak bölgede sürdürülebilir ekonomiyi sağlamak için tarım ekipmanı desteğinde bulunuldu. Bölge halkının tek geçim kaynağı olan bu üretim faaliyetlerinde, daha önceden ekipman eksikliği nedeniyle üretilen hammaddeler işlenmeden aracı şirketlere satılıyor, bu nedenle ekonomik getiriden büyük payı aracı şirketler kazanıyordu. Verilen ekipman desteği sayesinde bir yandan üretim faaliyetlerinin miktar ve kalitesi artarken, diğer yandan köylüler ekip biçtikleri ham maddeyi işleyebilecek. Bu sayede yetiştirdikleri bitkileri işlenmiş olarak pazarlama fırsatı bulacak olan köy halkı daha yüksek ve sürekli gelir elde etme şansına sahip olacak. Diğer yandan geleneksel yöntemlerle çok fazla iş gücü ile az verim elde edilen arazilerdeki tarımsal faaliyetlerin neden olduğu çevre kirliliğinin de önüne geçilmesi sağlanacak. Temin edilen ekipmanın faydalanıcısı olan aile reisi pozisyonundaki kadınların iş gücündeki paylarının artması da desteklenmiş oldu.

"Kalkınma anlamında aldığımız ilk uluslararası yardım"
TİKA yetkilileri, 6. Tümen Komutanı General Cesar Augusto ParraLen, Belediye Başkanları ve yerel halkın katılımı ile gerçekleştirilen teslim töreninde söz alan Belediye Başkanı Hernn Bravo "Kasabamıza TİKA tarafından yapılan bu destek, sadece bugün makine sahibi olan 35 aileye yapılmış bir yardım değildir. Eskiden uyuşturucu hammaddesi yetiştirmek zorunda bırakılan tüm kasaba halkı bu ekonomik gelişmeden bir şekilde faydalanacak ve bu yardım onların üretim faaliyetleri ile birlikte kötü yaşam şekillerini de değiştirecektir. Bu bizim kalkınma anlamında aldığımız ilk uluslararası yardım, bu açıdan da çok mutlu ve Türkiye’ye müteşekkiriz" diyerek memnuniyetlerini dile getirdi.
Kolombiya’nın Güney Bölgesinde yer alan Caqueta, çatışma sürecinde geniş ormanlık arazisi, devlet otoritesinin kontrol altına alabilmesi için oldukça zor coğrafyası ile uzun zaman gerilla kontrolünde bulunmuş bir bölge olma özelliğini taşıyor. Bu nedenle bölge halkı uzun süre çatışma sürecinin etkilerini yaşamış, zaman zaman evlerinden edilmiş, bu süreçte sürekli olarak geçim sağlayacak bir işe sahip olamamış ve büyük ekonomik zorluklar yaşamışlardı. Büyük bir kesimi çiftçi olan bölge halkı bu süreçte narkotik hammaddesi olan koka bitkisi üretimi yaptı. Halk, çatışma sonrasında bu üretimin yerini alacak başka bitkilere yöneldi. Bölge halkı çatışma sonrasında normal hayat standartlarına kavuşurken, bölgede; kakao, kahve çekirdeği, kauçuk ve aromatik bitkilerin üretilmesi yaygınlaştı ve bu üretimin koka bitkisinin yerini alması için bölgede çalışmalar yürütülüyor.
Gerilla güçlerinden neredeyse tamamen arındırılmış Caqueta’ya halen coğrafi zorluklar nedeni ile devlet hizmeti götürülmesinde sıkıntı yaşanıyor. Bu nedenle bölgenin barış sürecindeki her türlü hizmeti Kolombiya Silahlı Kuvvetleri’nin lojistik imkanları ile sağlanabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.