Orhun Yıldız

Orhun Yıldız

Türkiye-Rusya ilişkileri

Türkiye-Rusya ilişkileri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin arasında son yıllarda yapılan bütün zirvelerde genellikle Suriye sorununun masaya yatırıldı ve önemli mutabakatlarla sonuçlandı.

Geçtiğimiz gün ki Soçi zirvesinde de bu gelenek değişmedi. Tarafların birbirlerine olan tutumu ve uzlaşı ortamı içerisinde geçen görüşmesinde 10 maddelik mutabakat imzalandı. Bu mutabakat maddeleri neydi. Türkiye-Rusya arasında ki ilişkilerde ne önem taşıyordu işte bunları tek tek ele aldığım bu yazımda bana göre asıl sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ülkemizde bulunan Suriyeliler için ülkelerine dönme fırsatı çıktı. Gelin bu maddelere şimdi hep birlikte bakalım...

İŞTE O 10 MADDE

1. Her iki taraf Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhafazasına ve Türkiye’nin milli güvenliğinin korunmasına olan bağlılıklarını teyit ederler.

2. Terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele etme ve Suriye topraklarındaki ayrılıkçı gündemleri boşa çıkarma yönündeki kararlılıklarını vurgularlar.

3. Bu çerçevede, Tel Abyad ve Ras Al Ayn’ı içine alan 32 km derinliğindeki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir.

4. Her iki taraf Adana Anlaşması’nın önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda Adana Anlaşması’nın uygulanmasını kolaylaştıracaktır.

5. 23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır.

6. Münbiç ve Tel Rıfat’tan bütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte çıkarılacaktır.

7. Her iki taraf terörist unsurların sızmalarının önlenmesinin temini için gerekli tedbirleri alacaktır.

8. Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır.

9. Bu muhtıranın uygulanmasını gözetmek ve koordine etmek amacıyla müşterek bir denetim ve doğrulama mekanizması ihdas edilecektir.

10. Taraflar Astana Mekanizması çerçevesinde Suriye ihtilafına kalıcı bir siyasi çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürecek ve Anayasa Komitesi’nin faaliyetlerini destekleyecektir.

ERDOĞAN HEM ABD’YE HEM RUSYA’YA GÜVENLİ BÖLGEYİ KABUL ETTİRDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta Perşembe akşamı Ankara’da ABD Başbakan Yardımcısı Mike Pence ile üzerinde mutabakata vardığı Suriye sınırında Tel Abyad ile Resulayn arasında 120 kilometrelik genişliği 32 kilometre derinliğindeki güvenli bölgeyi Rusya’ya da kabul ettirmiş oldu.

TÜRKİYE HEDEFİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Türkiye’nin 1’er hafta yaptığı mutabakatlarla PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan YPG Örgütü’nü 30 kilometrelik derinliğin ardından Fırat’ın doğusunda kalan yaklaşık 320 kilometrelik bir bölüme çekerek hedefini gerçekleştirmiş oldu.

YPG UNSURLARI REJİM ORDUSUNAMI KATILACAK

Peki bu mutabakatlarla birlikte YPG unsurlarına neler olacağı merak konusu. Bu teröristlerin 30 kilometre altına geçtiklerinde durumlarında neler olacağı konusunda bir açıklama yok. Rusya medyasında ileri sürülen YPG unsurlarının en azından bir bölümünün rejim ordusuna dahil edilmesi projesinin ne kadar mantıklı çıkacağını önümüzde ki günlerde göreceğiz.

SURİYELİLER ÜLKELERİNE DÖNÜYOR

Bana göre mutabakatın hemen akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar gündeme adeta bomba gibi düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye’de yaşayan Suriyelilere yeşil ışık yakarak ülkelerine dönmeleri için önemli bir adım attıklarını” söyledi. Erdoğan zirve sonrası yaptığı açıklamada ise “Ana gaye bölgeden PKK/YPG terör örgütünü çıkarmaktır. Suriyeli sığınmacıların geri dönüşünü hızlandırmaktır. Bu Suriye'nin toprak bütünlüğünü de garanti altına alacaktır. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Bütün adımlarımızı hassasiyetle attık. 4 bin kilometrekarelik alanı terörden temizledik. Bir dönem terör ve çatışma ile anılan Suriye toprakları Türkiye'nin çabalarıyla yeniden huzur ve istikrara kavuştu. Bu modeli Suriye'nin kuzeyindeki diğer bölgelere de uygulamak istiyoruz. Artık bu kardeşlerimizin vatan hasretini dindirecek adımları atmamız gerekiyor. Barış Pınarı Harekatı'nın bir diğer önemi bunu temin etmektir” ifadelerini kullanarak ülkemizde yaşayan Suriyeliler için devrim gibi bir yön haritası çizmiş oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orhun Yıldız Arşivi