Eflatun Neimetzade

Eflatun Neimetzade

TÜRKSOY Daimi Konseyi Kültür Başkenti Oş’ta toplandı

TÜRKSOY Daimi Konseyi Kültür Başkenti Oş’ta toplandı

TÜRKSOY Daimi Konseyi 37. Dönem toplantısı 2019 Türk Dünyası Kültür Başkenti Oş kentinde gerçekleşmiş oldu.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY'un üst düzey karar mercii olan TÜRKSOY Daimi Konseyi'nin Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Oş kendinde toplandı. 30 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Azamat Camankulov, Oş Belediye Başkanı Taalaybek Sarıbaşov, TÜRKSOY Genel Sekreteri, Prof. Düsen Kaseinov, Türkiye Turizm ve Kültür Bakan Yardımcısı, Nadir Alpaslan, Azerbaycan Kültür Bakan Yardımcısı Rafik Bayramov, Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı, Nurkisa Dauyeşov, Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Kamola Akilova, Türkmenistan Kültür Bakan Yardımcısı, Gurbanmurad Mıradaliyev, TÜRKSOY üye ülkelerin heyet üyeleri, uluslararası kuruluşların başkanları ve davetliler katıldı.

2020 yılı için TÜRKSOY'un Türk coğrafyası ve dünya genelinde yapacağı, kültürel, sanatsal, edebi, ilmi, her alandaki etkinliklerinin belirlendiği toplantının açılış konuşmasını Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı, Sayın Azamat Camankulov yaptı. Bakan konuşmasında, kadim Türk kentlerinden biri olan Oş’un Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un evsahipliğinde görkemli bir açılış töreniyle Türk Dünyası Kültür Başkenti görevine başladığını ve yıl boyunca kültürden sanata, zanatkarlıktan bilime birçok alanda Türk Dünyası buluşmaları gerçekleştirdiğini dile getirdi.

eflatun-neimetzade-030.jpg

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, TÜRKSOY’un sürdürülen faaliyetlerle kültür dünyasındaki önemli rolünün her geçen gün daha da arttığına dikkati çekerek, “Sizlerden aldığımız güç ile etkinliklerimizin sayısını artırmakla kalmıyor, her geçen gün etki alanımızı daha da genişletiyoruz. Belirlediğimiz hedef ile geçen 26 yıl içerisinde büyük işler başardık. Elbette ki, bu başarıda TÜRKSOY Üyesi Ülkelere Devlet Başkanları ve Kültür Bakanlarının payları büyük olmuştur. Buradan kendilerine bir kez daha şükran duygularımızı iletiriz”.

Daimi Konsey Üyeleri-ülkelerinin TÜRKSOY faaliyetlerine katılımı ve geleceğe yönelik projelere değindiler, ileride etkinliklerin sayını daha da artıracaklarını ifade ettiler. 

Konuşmaların ardından TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, TÜRKSOY’un Mali Raporu ve tahmini bütçe çalışmalarına ilişkin heyetlere bilgi sundu.

Açılış oturumunun ardından kısa bir ara veren Konsey; aranın ardından 2020 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti bayrağını devralacak şehri ve Anma Yılı çerçevesinde adına etkinlikler düzenlenecek Türk Dünyası şahsiyetlerini belirlemek üzere karar oturumuna başladılar. Tartışmalar sonucunda 2020 Türk Dünyası Kültür Başkenti Özbekistan’ın Hive şehri olacağına hep birlikte karar verdiler.

TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ KARARI ONAYLANDI

Karar oturumunda ilk gündem maddesi olarak TÜRKSOY’un 2012 yılından itibaren sürdürdüğü Türk Dünyası Kültür Başkentinin onaylanması oldu.  Özbekistan Kültür Bakanlığı'nın Hive şehrinin kültür başkenti adaylığı teklifini Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Kamola Akilova iletti. Özbekistan'ın, 2020 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Hive'nin seçilmesi şehri teklifi Daimi Konsey tarafından oy birliği ile kabul edildi. Hive’nin Kültür Başkenti ilan edilmesiyle, şehri TÜRKSOY tarafından Türk Dünyası Kültür Başkenti  ilan edilen ülke sayısı yediye yükseldi.

Türk-İslam medeniyetinin yüzyıllar boyunca önemli merkezlerinden olan Hive, milattan önceki döneme dayanan tarihi ve kültürel zenginlikleriyle göz kamaştırıyor. Hive, tarihi yapıları, yüksek minareleri ve yeşil bahçeleri ile adeta çölün ortasında mucize bir şehri andırıyor. Hive şehriyle ilgili tanıtım filminin gösterildiği toplantıda, Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Akilova, şehirle ilgili Konsey üyelerine bilgi aktardı.

                                       eflatun-neimetzade-1-001.jpg

Konsey toplantısından görüntüler

Özbekistan'ın kadim Hive kentinin Orta Çağ mimarisinin eşsiz ve görkemli örneklerinden birisi olduğunu vurgulayan Akilova, Büyük İpek Yolu güzergahında bulunan Hive'nin birçok din ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve 17. yüzyılda ise şehir statüsünü almıştır. Akilova, Hive şehrinin 12 Aralık 1990'da UNESCO Dünya Miras Alanı Listesi'ne alındığını özetle vurguladı.

Şehirdeki "İçan Kale" açık hava müzesinin Özbekistan'ın en eski müzelerinden biri olduğunu ifade eden Akilova, "İçan Kale'de 54 tarihi mimari yapı, 360 ev mevcut ve kalede 2 bin 600 kişi yaşamaktadır. Kalede, Harezm'in 3 bin yıllık tarihinin maddi ve manevi kültürünü yansıtan yaklaşık 40 bin nadir yapı bulunmaktadır" diye konuştu.

2020 yılı Ünlü Kazak Aydını Abay Kunanbay’ın Doğumunun 175. yılına ithaf edildiği vurgulandı.

TÜRKSOY Daimi Konseyi, Bakan Yardımcısı Nurkisa Dauyeşov tarafından sunulan Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı'nın önerisiyle 2020 yılı Ünlü Kazak Aydını Abay Kunanbayı “Anma Yılı” olarak kabul edildi. Oy birliğiyle kabul edilen öneri sonrasında Bakan Yardımcısı Abay Kunanbay hakkında bilgi verdi.

Daimi Konsey toplantısı gündem maddelerinin görüşülmesi ve karara bağlanarak imza altına alınmasıyla tamamlandı. Toplantı sonrasında Oş Belediye Başkanı, Taalaybek Sarıbaşov ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov katılımcılara, heyet üyelerine ve konuklara hediye takdiminde bulundular.

OŞ’TA TÜRKSOY DOSTLUK ANITI AÇILDI

2019 yılında Kültür Başkenti bayrağını gururla dalgalandıran Oş’un Daimi Konsey üyelerine daha bir armağanı da vardı. Daimi Konsey toplantısının ardından gerçekleşen ve Türk halklarının Birliği ve Diriliğine ithafın Oş Belediyesi tarafından yaptırılan "TÜRKSOY Dostluk Anıtı" açılışı, Konsey üyeleri ile birlikte Oş halkının yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Oş Belediye Başkanı, Taalaybek Sarıbaşov’un TÜRKSOY’a armağanı olan Parkın açılışı ve TÜRKSOY Dostluk Anıtı, Türk Devletleri'nin bayrakları ve işbirliğini gösteren el sıkışması figürlerini içeriyor. 

37. TÜRKSOY Daimi Konseyi’nin çalışmaları yapılan Türk Dünyası Kültür Başkenti Kapanış Töreni ile zirveye ulaştı. TÜRKSOY üyesi ülke heyetlerinin, misafirlerin ve Oş halkının yoğun katılımıyla, Oş Dram Tiyatrosu’nda unutulmaz bir Kapanış Töreni şarkı, dans ve müzik eşliğinde devam etti. Konsere Türk Dünyası’ndan bir çok tanınmış sanatçıyla birlikte Kırgız sanatçılarda katılım gösterdi. Oş'ta yıl boyunca gerçekleşen organizasyonların anlatıldığı bir tanıtım filmi ile başlayan törenin açılışında Kültür Başkenti devir teslim Sembolü, Oş Belediye Başkanı Taalaybek Sarıbaşov tarafından Özbek Kültür Bakan Yardımcısı Kamila Akilova’ya teslim edildi.

                                       eflatun-neimetzade-2-002.jpg

Türk Devlet ve topluluklarından gelmiş sanatçılar geceye renk kattılar

Konsere, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Gagavuz Yeri (Moldova), Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan, Tıva ve Saha Yakut'tan tanınmış sanatçıları renk kattılar. Ayrıca, TÜRKSOY Sergileri  de sanatseverlerin beğenisini topladı.

Konser öncesinde Dram Tiyatrosu Sergi salonunda TÜRKSOY'un 2019 Türk Dünyası Kültür Başkenti Oş'ta gerçekleştirdiği 21. Ressamlar Buluşması’nda yapılan tablolar, Fotoğrafçılar Buluşması fotoğrafları ve 2019 “Aşık Veysel Yılı” kapsamında Aşık Veysel’in hayatını anlatan fotoğraflardan oluşan sergi açıldı. Türk Dünyası usta ressamlarının tuvale yansıttıkları Oş manzaraları, fotoğrafçıların yakaladıkları bir birinden ilginç ve benzersiz enstantaneler Oşlu sanatseverlerin beğenisini kazandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eflatun Neimetzade Arşivi