Eflatun Neimetzade

Eflatun Neimetzade

TÜRKSOY-JAPONYA’YI FETHETTİ (1)

TÜRKSOY-JAPONYA’YI FETHETTİ (1)

Türk sanatı ve kültürü Japonya illerini sardı

TÜRKSOY, Türk sanatını, müziğini, edebiyatını, güzel sanatlarını dünya kıtasının tüm köşelerinde başarıyla tanıtmaya devam ediyor. Sırada Japonya duruyordu ve bu ülkede Türk kültürünü tanıtmak için güçlü ekip hazırladı. Amaç japonları sanatımız, kültür zenginliğimizle tanıtmak idi. Ayrıca TÜRKSOY’un yaratılışının 25. Yılı etkinliklerinin Japonya’ya uzantısını amaçlıyordu, bunu da başarmış oldu. TÜRKSOY Basın sorumlusu sevgili Salim Ezer kardeşimden tune hakkında konuşmasını diledim. Oturdu önümde ağızdolusu konuşmaya başladı. O kadar sıcak, keyifli konuşuyordu ki not almaya macal bulamadım. Son noktayı koyduğunda yüzündeki memnunluğu, neşeyi görmeye değerdi.

“Bak, sevgili Salim, tüm söylediklerini yaz ve bana gönder. Çünkü okurlarımız için de fevkalade meraklı olacağını düşünüyorum. Şimdi TÜRKSOY’un Japonları hayran bırakan o muhteşem turnesi hakkında kardeşin Salim’in dilinden okuyalım.

“… TÜRKSOY’un 25. yılı kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen turne boyunca Japonya’nın Tokyo, Yokohama, Kawasaki ve Hamamatsu şehirlerinde 6 konser gerçekleştirdi ve Japonları hayran bıraktı. 12 Türk devlet ve topluluklardan oluşan ekip, 50 yetenekli sanatçı grubu, Japon sanatseverlerin büyük beğenisini kazandı.

Türk Dünyası'nın milli enstrümanlarının bir araya getirilmesi ile kurulan Orkestra, turne kapsamında ilk olarak Tokyo Sanat Üniversitesi Konservatuvarı öğrencileri ile buluştu. Tokyo Sanat Üniversitesi’nde Ustalık Sınıfı gerçekleştiren sanatçılar, Türk halk çalgılarını ve milli danslarından örnekleri Japon öğrencilere tanıttı. Gün boyu gerçekleştirilen çalışmalarından ardında Üniversiteye özel bir konser gerçekleştirildi.

TÜRK SANATÇILAR JAPONLARI HAYRAN BIRAKTILAR

TÜRKSOY Japonya Turnesi,  Kawasaki şehrinde gerçekleştirilen konserin ardından özel etkinliklerle devam etti.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi kararı ile 2018 yılını Doğumunun 100. Yılında Gara Garayev ve Doğumunun 90. Yılında Cengiz Aytmatov Yılı olarak ilan eden TÜRKSOY, gerçekleştirdiği turnede Türk dünyasının öncü isimlerini de unutmadı.

  Japonya’nın Yokohama şehrinde gerçekleştirilen konserde, Gara Garayev'in 100. Yılı münasebetiyle Orkestra repertuvarına bestecinin eserlerini dahil eden TÜRKSOY, Tokyo şehrinde bulunan Akasaka Konser Salonu'nda gerçekleştirilen konseri ise Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov’un doğumunun 90. yılına ithaf etti.

 Cengiz Aytmatov'un hayatını anlatan kısa film gösterimi ile başlayan etkinlik Türk Konseyi Genel Sekreteri Bagdat Amrayev, Kırgızistan Halk Yazarı Sultan Rayev,  Tsukuba Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sei Matsushita ve TÜRKSOY Kırgızistan Temsilcisi Hojogeldi Kuluyev'in Cengiz Aytmatov hakkındaki konuşmaları ile zenginleşti.

TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası, Japonya’nın alanında ilk ve en zengin Müzesi olma özelliğini taşıyan Hamamatsu Müzik Aletleri Müzesi’nde özel bir etkinlikle sahne aldı. Dünyanın dört bir yanından toplanın enstrümanların sergilendiği Müzede gerçekleştirilen konserde çok özel anlar yaşandı.  Turne boyunca gösterdiği performansla izleyicilerin en çok beğendiği sanatçılardan biri olan Özbek sanatçı Rovşancan Yunusov, büyük alkış alan performansının ardından Doyra’sını Müzeye hediye etmek istediğini ifade etti. Müze direktörü Kazuhiko Shima bu özel hediye için sanatçıya ve TÜRKSOY’a minnetarlığını ifade etti.

Konser sırasında eğlenceli dakikalar geçiren sanatseverlerle, orkestranın kullanmakta olduğu enstrümanlara dair soruların yer aldığı bir yarışmada gerçekleştirildi. Soruları doğru cevaplayan katılımcılara TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası DVD’si armağan edildi.

TÜRK MÜZİĞİ JAPON TOPRAKLARINA NUR PAYLADI

Azerbaycan Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Türkiye’nin Tokyo büyükelçilikleri yanı sıra Yunus Emre Enstitüsü ve Okçular Vakfı işbirliğinde gerçekleştirilen turnenin son konseri Tokyo şehrinde yapıldı.

1250 seyirci kapasiteli Meguro Sahnesi’ndeki konserin biletleri günler öncesinden tükenirken etkinliğe katılan seyirciler arasında yerel halkın yanı sıra, Japonya Parlamentosunun mensupları ve pek çok diplomatik misyon şefi ve temsilcileri de yer aldı. Türk Dünyası'ndan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye, Başkurdistan (RF), Tıva (RF), Saha-Yakut (RF), Gagavuz Yeri (Moldova) ve Moğolistan’dan geleneksel müzik ustaları, solist sanatçılar ve dansçıların sahne aldığı konser izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

 Konserin sonunda coşkulu alkışları ile beğenilerini ifade eden Japon sanatseverler, uzun süre boyunca salondan ayrılmayarak, sanatçılarla fotoğraf çektirmek için sıraya girdiler. Aile fotoğrafı çekilmek için sahneye çıkan Büyükelçiler ve misafir diplomatlar TÜRKSOY sanatçılarının sürpriziyle konserin kapanışını hep beraber gerçekleştirdi. Yüzlerce kişi sahnede Türk dünyası enstrümanları eşliğinde halay çekerek muhteşem geceyi unutulmaz kıldı.

Türk Dünyası'nın milli enstrümanlarının bir araya getirilmesi ile kurulan TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası, TÜRKSOY üyesi ülkelerin tanınmış solistlerinin katılımıyla 7 Kasım 2018 tarihinde İstanbul'da muhteşem bir konser vermiştir İşte bu Konserin devamı hep Japonya’da devam etti.

TÜRKSOY'un kuruluşunun 25. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen konsere, TÜRKSOY Genel Sekreteri Büyükelçi Düsen Kaseinov, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

"2019 Japonya’da Türkiye Yılı" çerçevesinde Japonya turnesi öncesi İstanbullu sanatseverlerle buluşan TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye, Başkurdistan (RF), Hakasya (RF), Tıva (RF), Saha-Yakut (RF), Gagavuz Yeri (Moldova) ve Moğolistan'dan geleneksel müzik ustaları, solist sanatçılar ve dansçıların sunduğu Türk Dünyası ezgileri konseriyle sanatseverlerden büyük alkış aldı.

TÜRKSOY ORKESTRASI İLK KEZ JAPONYA'DA

TÜRKSOY Orkestrası Japonya Turnesi kapsamında,  Japonya’nın 4 farklı şehrinde 6 konser daha gerçekleştirdi. TÜRKSOY üyesi ülkeler kültür bakanlıkları yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Türkiye’nin Japonya Büyükelçilikleri ev sahipliğinde, Yunus Emre Enstitüsü ve Okçular Vakfı işbirliğinde gerçekleştirilecek olan turnede sanatçılar, Japonya’nın Tokyo, Kawasaki, Yokohama ve Hamamatsu şehirlerinde sahne aldı. Türk Dünyası'nın milli enstrümanlarının bir araya getirilmesi ile kurulan orkestra turne kapsamında ilk olarak Tokyo Sanat Üniversitesi Konservatuvarı öğrencileri ile buluştu.

Japonya Turnesi kapsamında gerçekleştireceği konserler öncesinde Tokyo Sanat Üniversitesi’nde Ustalık Sınıfı gerçekleştiren sanatçılar, Türk halk çalgılarını ve milli danslarından örnekleri Japon öğrencilere tanıttı. Gerçekleştirilen atölye çalışmaları ile Türk halk çalgılarını yakından tanıma fırsatı elde eden öğrenciler, usta sanatçılardan müzik ve dans eğitimleri aldı. Program kapsamında Japon sanatçıların eğitimlerine katılan TÜRKSOY sanatçıları ise yeni yetenekler kazanmanın mutluğunu yaşadı. Ustalık sınıfının tamamlanmasın ardından, üniversitenin konser salonunda özel bir konser gerçekleştirildi.

Türk Dünyası'ndan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye, Başkurdistan (RF), Tıva (RF), Saha-Yakut (RF), Gagavuz Yeri (Moldova) ve Moğolistan’dan geleneksel müzik ustaları, solist sanatçılar ve dansçıların sahne aldığı konser  izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.  Konser oncesinde TÜRKSOY heyeti ve Kawasaki Belediyesi yetkilileri bir araya gelerek olası işbirlikleri üzerine görüş alışverişinde bulundu. Konserde sanatseveleri Kazakistan’ın Tokyo Büyükelçisi Yerlan Baudarbek-Kozhatayev ve Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Murat Mercan selamladı.

TÜRK BÜYÜKELÇİLERİ TÜRKSOY’U ANLATTILAR

Kazak Büyükelçi Kozhatayev konuşmasında TÜRKSOY’un Türk dünyası için önemine değinerek, ''TÜRKSOY bundan 25. yıl önce kuruldu. Kuruluşundan bu yana geçen sürede pek çok ilke imza attı. Şimdi sırada ortak kültürümüzü Japonya'da tanıtmak var.  TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası'nın Japonya Turnesi'nde işbirliği gerçekleştirmekten dolayı çok mutluyuz. Başarılar diliyorum'' dedi.

Türk Büyükelçi Murat Mercan ise, TÜRKSOY’un girişimleri ile hayata geçen turnenin sadece Japonya-Türkiye ilişkileri açısından değil, Tüm Türk dünyası arasında ve Japonya ile olan ilişkilerde olumlu katkı sağlayacağının altını çizerek TÜRKSOY'un kuruluşunun 25. yılını kutladı.

Yaklaşık 90 dakika süren konserde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye, Başkurdistan (RF), Hakasya (RF), Tıva (RF), Saha-Yakut (RF), Gagavuz Yeri (Moldova) ve Moğolistan geleneksel müzik ustaları, solist sanatçılar ve dansçılar sahne aldı.

Konserin sonunda coşkulu alkışları ile beğenilerini ifade eden Japon sanatseverler, uzun süre boyunca salondan ayrılmayarak, sanatçılarla fotoğraf çektirmek için sıraya girdi.

TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası Japonya Turnesi,   Yokohama,  Tokyo, Hamamatsu ve Tokyo şehirlerinde gerçekleştirilecek konserlerle devam edecektir.  DEVAMI VARDIR:

eflatun--neimetzade-1.pngeflatun--neimetzade-2.png

Türk sanatçıları Japonya konserinde

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eflatun Neimetzade Arşivi