Orhan Aksakal

Orhan Aksakal

Vurdumduymazlık

Vurdumduymazlık

Ne olacak bu vurdumduymazlığımız bilemiyorum. Ne sözden anlıyoruz ne de uyarılara kulak asıyoruz maalesef.

Dünyanın başına bela olan ve üçyüz binin üzerine çıkan korona virüs salgını yayılma hızını kaybetse de can almaya devam ediyor. Kontrollü normalleşme sürecine geçişle birlikte korona virüs vaka sayılarının binin üzerine yükselmesi kurallara uymanın önemini bir kez daha ortaya koydu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son verilere ilişkin Twitter hesabından “Vaka sayımızda bir dalgalanma var. Artışın sebebi yazla birlikte tedbirlerin esnetilmesi. Bu yaz tedbir dışında ikinci bir seçeneğimiz yok” ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı Soylu'nun da artan vakalar sonrası valileri uyardığı ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nun verilerine göre, Çarşamba günü 53 bin 486 test yapıldı, bin 492 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. 24 hasta vefat etti, bin 386 kişi iyileşti. Evet iyileşen hasta sayımız yükselişte olmasına karşın can kaybı maalesef yine yüksek.

Çarşamba günü baz alındığında toplam test sayısı 3 milyon 83 bin 121, vaka sayısı 191 bin 657, vefat sayısı 5 bin 25 olarak kayıtlara geçti. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 914, entübe hasta sayısı 356, toplam iyileşen hasta sayısı ise 164 bin 234 oldu. Yani anlayacağınız dikkat ve tedbirli olmadığımız sürece bu vaka sayısında azalma yaşamamız zor görünüyor.

İnsanımız hala işin ciddiyetinin farkında değil. Şöyle sokağa bakıyorum ne hastalık ne salgın hiç kimsenin umurunda değil. Durum aynen şu şekilde “Bana bir şey olmaz”…

Evet sana bir şey olmaz ama bana bir şey olur ve olacaktır bu gidişle. Çünkü ben kendimi koruyorum ama sen kendini korumadığın için hepimize olanlar oluyor.

Birçok ilimizde sokağa çıkarken artık maske takmak zorunlu oldu. Maske takmayanlara 1593 sayılı UHK'nun 282 maddesi uyarınca 900. TL idari para cezası uygulanıyor. Yani para cezası da az bir rakam değil. Ama bu cezalar bile caydırıcı olmuyor, olmayacakta kanımca.

Bakıyorsun maske adeta yüzümüzü korumak yerine boğazımızda bir kolye gibi duruyor. Birde maskelerin rengarenk ve farklı imajlarla süslenmişi var ki onlar tam kolye görevi görüyor. Yüze takmaya ne gerek dostlar alışverişte görsün misali.

Yani işin özü, hayatımız gözle görülmeyen nereden, kimden ve nasıl bulaşacağı belli olmayan bir virüse bağlı. Yani bu işin şakası yok inanın ve kendinize dikkat ettiğiniz kadar karşınızdaki insanların hayatını zindana çevirmeyin lütfen.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Orhan Aksakal Arşivi