Zafer Çam

Zafer Çam

Yağ mı dediniz?

Yağ mı dediniz?

Bre hemşerim yağ nerede bulunur. Hanım yağ siparişi verdi, komşular tene teke almışlar. 

Toplu taşıma araçlarında yağcılarda inecek var deniyor. Yağ alacağım da nerede indireceksin şoför bey diyenler.

Yağdanlık oldu bu millet. Yağla yatıp, yağla kalkar olduk. Yahu millet, Kırkpınar’a mı hazırlanıyorsunuz bu yağ aşkınız nedir?

Ne işiniz var, neden bu kadar yağ depolamaktasınız. Yağlı güreşlerimi gireceksiniz, Haziran da başlıyor. Tüketeceğiniz kadar yağ bu ülkede var, siz yağ aldıkça stokçular artıyor. Bu paniğiniz niye?

Yanı başımızda savaş var diye bu korkunuz sizlere yakışmıyor. Ne oldu evlerinizde kullandığınız yağda artış mı var. Her zaman ne kadar yağ kullanıyorsanız o kadar alınız.

Stoklayıp, istifçi olmayınız. Türkiye yağını bulmakta sıkıntı çekecek bir ülke değil.  Sorun ayçiçek yağının sürekli artan fiyatı.

Yağa gelen kadar mutfakta kullandığımız o kadar çok gıda var ki. Geçmişte soğan, patates derken şimdi de ayçiçeği krizi. Bakalım yarın bostandan ne çıkacak?

Bugün ayçiçeği yağı yârin ne olacak bilen var mı? Ülke olarak bakınız yağ ile imtihanda başarısız olduk. Ayçiçeği yağının ülke olarak deyim yerindeyse ‘yağını’ çıkartmayı başardık.

 Fırsatçı marketçisi fiyatlara gelen zamları duyunca üründe ki reyonu ya kaldırdı ya da ‘yüksek rakamlar üzeri alışverişe yağ satışı vardır’ gibi ahlaksızca kampanyalar başlatıyor...

Yetti mi, elbette yetmedi… Yağ kuyruğuna girenler beş, on litre yağ ile yetinemem diye düşünüp yirmi otuz litre yağ almak için bekliyor. Ayıptır ya…

Gerçekten mutfağınızda bu kadar yağ mı tüketiyorsunuz. İhtiyacınızdan fazlasını almayın kardeşim bir bakın yağ stokçuların haline. Ne yapacak market satamayınca depolarda stoklanmış yağlar nasıl vitrinlerde görünüyor.

Halk olarak öyle bir millet olduk ki. Stokçuların ekmeğine yağ sürüyoruz. Kuyruğa girip yağ alacağız diye itiş kalkışlarınız niye.

Halkın kuyruğa girmesi birlerini mutlu ediyor, önce stokçuları, sonra muhalefeti. Bugün ekonomi çok iyi denir mi?

Siyasiler vatandaşlarınızı Ukrayna’nın buğdayına, yağına muhtaç ettiyseniz bu tarım politikalarınızdan değil mi? 

Ayçiçek yağı bulunamıyor öyle mi? Geçmişe bir bakın. Bu ülke dünyada ayçiçeği yağının en büyük ithalatçısı değil miydi?

Trakya’nın geçmişine bir bakalım isterseniz… Göz alabildiğince tarlalar zamanla yok edilmedi mi? Göz göre göre tarım ‘hiç’ edilmedi mi?

Bugün ‘zeytine’ yapılanlar, o gün ayçiçeğine yapıldı unutmayın. Ayçiçeğinde geç kaldık, en azından ‘zeytini’ kurtaralım. Ülkenin her yeri tarıma elverişli, dört mevsimin göbeğindeyiz, bakın ne haldeyiz.

Ey iktidarın yeni bakanı vatandaşın sizden ilk beklentisi döneminizde tarımsal planlamanın sistematik hale getirilmesi… 

Tarımsal endüstrinin desteklenmesi ve fahiş fiyat artışlarının, spekülasyonların önüne geçilmesi. Stokçuların depolarında sakladıkları gıdaları takip edip el konulması…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zafer Çam Arşivi