2023’ün ilk çeyreğinde en çok tercih edilen sektörler belli oldu

2023 yılının ilk üç ayında istihdam piyasasında canlı bir dönem yaşandı. Kariyer.net tarafından açıklanan istihdam verilerine göre, Yapı, Üretim ve Bilişim sektörleri sırasıyla en fazla iş ilanı yayınlayan sektörler olarak öne çıktı.

2023’ün ilk çeyreğinde en çok tercih edilen sektörler belli oldu
Yayınlanma:

Kariyer.net tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılının ilk üç ayında iş başvurusunda bulunan adayların yaş ortalaması 29 olarak kaydedildi. En yoğun başvuru alan yaş aralığı ise 25-30 olarak belirlendi. Başvuran adayların yüzde 54'ü erkek, yüzde 46'sı ise kadınlardan oluştu. İlk üç ayda en çok başvuru yapılan pozisyon grupları sırasıyla satış/pazarlama, finans ve idari işler olarak öne çıktı. İlan yayınlanan pozisyonlar arasında ise en çok satış-pazarlama, finans ve teknik hizmetler pozisyonlarına yer verildi. Bu veriler, iş arayan adaylar için sektörler ve pozisyonlar hakkında bir fikir edinmelerine yardımcı olabilir ve işverenlerin de aday profilleri hakkında bilgi sahibi olmalarına olanak sağlayabilir.

GENÇLERİN EN ÇOK BAŞVURU YAPTIĞI POZİSYON “SATIŞ-PAZARLAMA” OLDU

Bilişim sektörüne özel olarak yayınlanan ilanlarda, grafik tasarım uzmanı, yazılım geliştirme uzmanı ve yazılım mühendisi pozisyonları ilk sıralarda yer aldı. İlk üç ayda, 18-25 yaş arası gençlerin en çok başvurduğu pozisyon grupları ise satış-pazarlama, tıp-sağlık ve müşteri hizmetleri olarak öne çıktı. Kadın adayların başvuruları ise satış-pazarlama pozisyonundan sonra finans ve sağlık sektörlerinde yoğunlaştı.

Yılın ilk aylarında en çok ilan yayınlanan iller İstanbul, Ankara ve İzmir olarak kaydedildi. Ankara ve İzmir'in ilan sayıları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12-17 arasında artış gösterdi. Bu veriler, işverenlerin ilan yayınlama stratejileri hakkında fikir sahibi olmalarına ve iş arayan adayların sektörler ve pozisyonlar hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olabilir.

screenshot-1.jpg

RAMAZAN AYLARINDA BAŞVURU ARTIŞI

Mart ayının son iki haftasına denk gelen Ramazan ayında yapılan iş başvuruları incelendiğinde, sahur saatlerinde yapılan başvuruların önemli bir artış gösterdiği görüldü. Sahur saatlerinde yapılan başvuruların geçen aya göre yüzde 93, geçen yıl Ramazan ayının aynı dönemine göre ise yüzde 15 arttığı tespit edildi. En yoğun başvuru saatleri ise 05.00-06.00 aralığında kaydedildi. Bu veriler, iş arayan adayların iş başvurusu yapmak için uygun zaman aralıklarını tercih ettikleri ve bu zaman aralıklarının iş başvurularında önemli bir artışa neden olduğunu göstermektedir.

is-imkani-jpegg.jpg

UZAKTAN ÇALIŞMAYA TALEP ARTTI

Deprem felaketi sonrası iş arayan adayların tercihlerinde değişiklikler meydana geldi. Uzaktan çalışma imkanı sunan iş ilanlarına yapılan başvurularda yüzde 19’luk bir artış yaşandığı görüldü. Adayların ilanlara başvuru hareketlerinde dikkat çeken bir diğer nokta ise, ikamet ettiği illerin dışındaki şehirlerdeki uzaktan çalışma imkanı sunan ilanlara daha fazla başvurmayı tercih etmeleri oldu. Farklı şehirlerdeki uzaktan çalışma modeli sunan ilanlara yapılan başvurular yüzde 27 artarken, mevcut şehirdeki uzaktan çalışma modeli bulunan ilanlara yapılan başvuruların yüzde 9 arttığı tespit edildi.

Deprem bölgesi özelinde yapılan incelemede ise, uzaktan çalışma modeli bulunan ilanlara yapılan başvurularda yüzde 100’ün üzerinde bir artış yaşandığı görüldü. İstanbul’da ikamet eden adayların davranışları incelendiğinde ise, yaşanan deprem felaketi sonrası uzaktan çalışma modeli bulunan ilanlara yapılan başvuruların yüzde 15 oranında arttığı görüldü. Bu veriler, adayların iş arama stratejilerinde değişiklikler meydana geldiğini ve uzaktan çalışma modeline olan talebin arttığını göstermektedir.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.