Çay ve kahve severlere kötü haber! Faydasından çok zararı var!

En çok tüketilen içeceklerin başında çay ve kahve çeşitleri geliyor. Ancak ihtiyaçtan fazla kahve ya da çay tüketimi çok yüksek miktarda kafein içerdiğinden; anksiyete, çarpıntı, uykusuzluk, huzursuzluk gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Çay ve kahve severlere kötü haber! Faydasından çok zararı var!
Yayınlanma:

Çay ve kahve, dünya genelinde oldukça popüler içeceklerden. En çok tüketilen içeceklerin başında da çay ve kahve çeşitleri geliyor. Kahve bilinen faydaları yanında, bağımlılık yaptığı kanıtlanan ve belli zararları da olan bir içecektir. O halde kahvenin bazı kişiler tarafından dikkat edilerek tüketilmesi gerekiyor. Çay ve kahvenin tüketim miktarı ve kişinin sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak, bu içeceklerin bazı olumsuz etkileri olabilir. anadolugazete.com.tr olarak çay ve kahvenin fazla tüketiminde ortaya çıkabilecek sorunları araştırdık. İşte detaylar...

KAFEİN BAĞIMLILIĞI

Hem çay hem de kahve kafein içerir. Günlük olarak aşırı miktarda tüketildiğinde bağımlılığa neden olabiliyor. Aşırı tüketim sonucunda, kafeine bağlı olarak baş ağrısı, sinirlilik ve uyku düzensizliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

UYKU PROBLEMLERİ

Özellikle gece tüketilen kahve veya çay, uykusuzluğa neden olabilir. Kafein, beyindeki uyarıcı etkisiyle uykusuzluğa ve uyku kalitesinin azalmasına yol açabilir.

MİDE RAHATSIZLIKLARI

Aşırı tüketim durumunda, kahve ve bazen çay da dahil olmak üzere kafein içeren içecekler, mide asidini artırabilir. Reflü gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.

ANKSİYETE VE SİNİRLİLİK

Aşırı kafein alımı anksiyete ve sinirlilik gibi duygusal durumlara sebep olabilir. Özellikle kafeine duyarlı olan kişilerde bu etkiler daha belirgin olabilir.

KALP VE DAMAR SAĞLIĞI

Aşırı miktarda kafein tüketimi, kalp çarpıntısı gibi semptomlara yol açabilir. Bazı durumlarda, yüksek tansiyonu olan kişilerde kafein tüketimi kan basıncını artırabilir.

DİŞ SAĞLIĞI

Fazla çay ve kahve tüketimi diş minesine zarar verebilir, çürük oluşumuna da neden olabilir.

Dolayısıyla çay ve kahve tüketiminin zararlı etkilerinden kaçınmak için kafeinin fayda ve zararları göz önünde bulundurulmalı, günlük tüketim miktarı aşılmamalıdır.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.