Kemal Derviş kimdir? Kemal Derviş öldü mü?

Türkiye'nin ekonomik krizden çıkışında önemli rol oynamış Kemal Derviş kimdir? Kemal Derviş öldü mü?

Kemal Derviş kimdir? Kemal Derviş öldü mü?
Yayınlanma:

KEMAL DERVİŞ KİMDİR

Kemal Derviş, 10 Ocak 1949 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası eski bir diplomat olan Kemal Derviş, lise eğitimini İsviçre'de tamamladıktan sonra lisans eğitimini Amerika Birleşik Devletleri'nde Princeton Üniversitesi'nde tamamladı. Kemal Derviş, daha sonra Harvard Üniversitesi'nde ekonomi doktorasını tamamlayan Kemal Derviş, kariyerine Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nda başladı.

1999-2001 yılları arasında Dünya Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Kemal Derviş, Türkiye'ye döndükten sonra 2001-2002 yılları arasında Türkiye Ekonomi Bankası Genel Müdürü olarak çalıştı. Kemal Derviş, Türkiye'nin 2001 yılında yaşadığı ekonomik kriz sonrasında, DSP-MHP-ANAP koalisyonu hükümeti tarafından ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak atandı.

Kemal Derviş, Türkiye'nin IMF ile yaptığı stand-by anlaşması çerçevesinde uyguladığı ekonomik programla, ülkenin ekonomik krizden çıkışında önemli bir rol oynadı. Kemal Derviş'in liderliğinde, Türkiye'nin ekonomik istikrarını sağlamak amacıyla yapılan reformlar, Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağladı.

kemal-dervis.jpg

KEMAL DERVİŞ ÖLÜMÜ

Kemal Derviş, 8 Mayıs 2023'te, hayatını kaybetti. Kemal Derviş'in ölümü, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına yaptığı katkıları hatırlatırken, aynı zamanda ülkemizin kaybı olarak da kabul ediliyor.

kemal-dervis-kimdir.jpg

ÖNEMLİ BAŞARILARI

Kemal Derviş, Türkiye'nin en önemli ekonomistleri arasında yer almaktadır. Kemal Derviş'in kariyeri boyunca elde ettiği ödüller ve başarıları:

  • 2001 yılında Türkiye'deki ekonomik krizi yönetme başarısı nedeniyle "Yılın Ekonomisti" ödülüne layık görülmüştür.
  • 2005 yılında Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı görevine atanmıştır.
  • 2005-2009 yılları arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı olarak görev yapmıştır.
  • 2012 yılında "Global Ekonomi ve Kalkınma Üstün Hizmet Ödülü"nü almıştır.
  • 2015 yılında Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından "Onur Ödülü"ne layık görülmüştür.

Kemal Derviş ayrıca, ekonomik krizler, küresel ekonomik sistem, kalkınma stratejileri gibi konularda yazdığı kitaplar ve makalelerle de tanınmaktadır.

ALİ DERVİŞ BABACAN İLİŞKİSİ

Kemal Derviş, Türkiye'nin 1999 yılında AB'ye aday ülke olma sürecinde gerçekleştirdiği reformlar ve hükümetin para politikasında özellikle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan liderliğindeki özerk yaklaşımı, 2002-2007 yılları arasında Türkiye'nin “Altın Çağını” yaşamasıyla sonuçlandı. Derviş, Türk Hava Yolları'nın bu dönemde gerçekleştirilen reformlardan yararlanarak hızla geliştiğini de ifade etti.

screenshot-1-003.jpg

2007 seçimlerinden sonra Derviş, demokrasinin istediğini yapan kazanan olarak algılanmasının ve Türkiye'nin AB'den uzaklaşmasının ekonomik büyümeyi yavaşlattığını iddia etti.

Türkiye'nin G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke konumuna ilişkin de Derviş, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün aşırı güven konusunda uyardığını ve bu büyümenin kısa vadeli olduğunu hatırlatarak, bu uyarıya katıldığını söyledi.

screenshot-2-002.jpg

Derviş, kriz döneminde Türkiye'nin AB üyeliği konusunda hem AB içinde hem de Türkiye'de şüpheler olduğuna da işaret etti. Türkiye'nin İngiltere modelinde olduğu gibi ortak para birimine (Euro) katılmadan AB'ye üye olabileceğini ve böyle bir hareketin Türkiye için avantajlı olacağını öne sürdü.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.