Erken teşhisle kanserden kurtulmak mümkün mü?

Erken teşhisle kanserden kurtulmak mümkün mü? Kanserin belirtileri nelerdir? Kanser genetik mi? sorularına ilişkin merak edilenlerin yanıtı haberimizde. İşte detaylar…

Erken teşhisle kanserden kurtulmak mümkün mü?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Kanser, dünya üzerinde en sık ölüme neden olan hastalıklar arasında ikinci sırada yer almaktadır ve her 6 ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşmektedir. Ülkemizde ise her 5 ölümden biri kanser kaynaklıdır. Kanserin erken teşhisi için erken dönem belirtilerinin bilinmesi ve hekime zamanında başvurulması son derece önemlidir. Bu nedenle, kanserin erken belirtilerine kulak vererek erken teşhis edilebilir.

kanser-hucresi.jpg

Kanser nasıl bir sinyal veriyor?

Kanser hücreleri kontrolsüz bir şekilde çoğalarak etkiledikleri dokunun damar yapısını kendi lehine dönüştürür ve besin ile oksijen ihtiyacını yüksek seviyede karşılamak için salgıladığı maddeleri kullanır. Ayrıca, metabolizmayı yöneterek iştah kaybına neden olabilirler ve istem dışı kilo kaybı, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler de erken kanser sinyalleri olabilir.

Geçmeyen ağrılar kanser belirtisi olabilir mi?

Eklemlerde yoğun olarak ağrı kendini kemik kanserinde gösteriyor. Kemik kanserleri genellikle kemik ve eklem ağrılarına neden olurken, pankreas kanseri kuşak tarzında şiddetli bir ağrıya yol açabilir. Karın içerisindeki organ kanserleri ise karın ağrısı ile kendini gösterebilir. Rektum (son bağırsak) kanseri ise genellikle makatta özel bir ağrıya neden olur ve ağrı kanserin belirtileri arasında yer alıyor.

1197636.jpg

Vücutta oluşan lekelere dikkat!

Eğer vücudunuzda daha önce hiç görmediğiniz lekeleri fark ettiyseniz aman dikkat! Özellikle açık tenli kişilerin, benlerini ara ara fotoğraflayarak, şekil değişikliği açısından izlemeleri, en saldırgan cilt kanseri türü olan melanoman erken teşhisi için çok önemli. Bu nedenle vücutta yeni bir ben oluştuysa ya da var olan bir ben renk ve şekil değiştiriyorsa, kaşıntılı ve/veya kanamalı bir durum geliştirmişse, hekime başvurmakta acele etmek gerekiyor.

Aynı zamanda sık sık hasta oluyorsanız dikkat etmek gerekiyor. Kanser hastalığı bağışıklık sistemini zayıflatarak kolay hasta olmanın önünü açabiliyor. Bu durum lösemi ve lenfoma gibi kan ve lenf sistemi kanserlerinde öne çıkıyor. Dolayısıyla genel olarak sık ve uzun süren ateşli hastalık ileri incelemeyi gerektiriyor.

Araştırmalar sonucunda kanserin genetik olup olmadığı merak ediliyor…

3519426.jpg

Kanser genetik mi?

Araştırmalar sonucunda tüm kanserlerin yüzde 5-10'unun kalıtımsal olarak devralınan gen mutasyonlarından kaynaklandığını göstermektedir. Bugün meme, yumurtalık, prostat ve kolorektal kanserlerin kalıtımsal geçiş gösterebileceği bilinmektedir. Ancak, konuyla ilgili bilimsel çalışmalar hala devam etmektedir.

Kanserden korunmak mümkün mü?

Günümüzde kanserin yüzde 30 ve yüzde 50 oranında önlenebilmesi mümkündür. İyileşme olasılığı birçok kanser türü için yüksek olabilir, burada en önemli husus erken teşhis konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmenin önemidir.

Eğer kendinizde her zaman olduğundan farklı fiziki belirtiler görüyorsanız bir an önce hekime başvurmalısınız.

Kaynak:Bülten

 Yazar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum