Maden suyu yararlı mı zararlı mı? Uzmanı yanıtladı!

Beypazarı maden suyu ile başlayan tartışma gündemdeki yerini korurken, anadolugazete.com.tr, "Maden suyu yararlı mı zararlı mı?" sorusuna yanıt aradı. Maden suyunun içerisinde birçok mineral olduğunu belirten Diyetisyen Gözde Dinçel, maden suyunun aşırı tüketmemek gerektiği uyarısında bulunarak, "Günde 1-2 şişe maden suyu tüketilebilir. Yaklaşık 600 ml kadar tüketilebilir. Günde 1 litreyi geçen maden suyu tüketimi vücut dengesinin bozulmasına sebep olabilir." dedi.

Maden suyu yararlı mı zararlı mı? Uzmanı yanıtladı!
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Ankara'nın Beypazarı ilçesi merkezli, 67 yıldır maden suyu üreten Beypazarı firmasının bir ürününün içeriğinde İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu'nca yapılan analizde aşırı bor tespit edildiği öne sürüldü. Bu iddialar ülke gündemine bomba gibi düştü. Türkiye'de satılan maden suyu endişe yarattı. anadolugazete.com.tr olarak maden suyunun faydaları ve zararlarını Diyetisyen Gözde Dinçel'le konuştuk.

Öncelikle maden suyu faydalı mı, maden suyunun zararları var mı, varsa bu zararlar nelerdir?

"Maden suyu, içerdiği minerallerle vücut için önemli olabilir. Minerallerin yanı sıra, maden suyunun karbonik asit içermesi nedeniyle sindirimi destekleme ve hidrasyonu artırma gibi faydaları da vardır. Ancak aşırı tüketildiğinde veya bazı sağlık koşullarıyla etkileşime girdiğinde zararlı olabilir. Özellikle yüksek tansiyon sorunu olanlar veya böbrek hastalığı olanlar maden suyu tüketimini sınırlamalı veya doktorlarına danışmalıdır."

diyetisyen-gul.jpg

Peki, özellikle kronik hastalar (diyabet (şeker hastalığı), kalp gibi) maden suyu içebilir mi?

"Kronik hastaların maden suyu içmesi, sağlık durumlarına bağlı olarak değişir. Örneğin diyabet veya kalp hastalığı olan kişilerin maden suyu tüketimi konusunda doktorlarına danışmaları önemlidir. Her bireyin sağlık durumu farklı olduğu için genel bir kural belirtmek zor olabilir.

Maden suyundaki karbonik asit, vücudun PH dengesi üzerinde genellikle zararlı bir etkiye sahip değildir ancak çok fazla alındığında mide asidinin çıkışını etkileyebilir ve şişkinliğe neden olabilir. Bu nedenle, hassas bağırsak sendromu veya diğer mide-bağırsak sorunları olan kişilerin çok fazla maden suyu içmekten kaçınmaları önemlidir."

AŞIRI TÜKETİME DİKKAT!

Günde kaç tane maden suyu içilmeli?

"Maden suyu faydaları oldukça fazla olsa da aşırı tüketimi vücuda bazı zararlar verir. Genellikle önerilen tüketim miktarı günde 1-2 şişe maden suyudur ancak 600 ml kadar tüketilebilir. Günde 1 litreyi geçen maden suyu tüketimi vücuda dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Aşırı tüketim böbrek sağlığına zarar verirken mide işleyişi için de tehdit olabilir."

diyetisyen-gul2.jpg

Tüketiciler maden suyu alırken nelere dikkat etmeli?

"Maden suyu seçimi yaparken tüketicilerin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta, sodyum içeriğidir. Ülkemizde genel olarak tuz tüketimi yüksek olduğu için, aşırı tuz alımı çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Aşırı miktarda sodyum alımı, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları ve mide ülseri gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Ayrıca, fazla sodyum alımı idrarla kalsiyum atımını artırarak kemik erimesi riskini artırabilir. Bu nedenle, maden sularının sodyum içeriğine dikkat etmek önemlidir."

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

"Maden suyu sağlıklı bir içecek seçeneği olabilir ancak her şeyde olduğu gibi aşırıya kaçmamak önemlidir. Fazla miktarda maden suyu tüketmek bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir. Maden suyu tüketimini doktorunuza veya diyetisyeninize danışmanız, özellikle de kronik bir hastalığınız varsa önemlidir."

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.