Obeziteyi tedavi edebilen ilaç diyabet ve KBH hastaları için de kullanılabilecek mi?

Yeni bir araştırma, Semaglutid adlı ilacın Tip 2 diyabet ve kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda riskleri belirgin şekilde azalttığını gösterdi. Semaglutid, böbrek sağlığını koruma ve kardiyovasküler ölüm riskini düşürme potansiyeline sahip.

Obeziteyi tedavi edebilen ilaç diyabet ve KBH hastaları için de kullanılabilecek mi?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Harvard Tıp Fakültesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ozan Ünlü, Tip 2 diyabet ve kronik böbrek yetmezliği (KBH) hastaları için yeni bir araştırmanın sonuçlarını duyurdu. Dr. Ünlü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Semaglutid adlı ilacın bu hastalar üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmanın detaylarını paylaştı.

Dr. Ünlü, "Uzun süredir beklenen yeni bir çalışma bu hafta yayınlandı! Bu çalışma yakın zamanda obeziteyi tedavi edebilmesi nedeniyle tüm dünyayı heyecanlandıran bir ilacın Tip 2 diyabet ve kronik böbrek hastalığı (KBH) hastalarındaki etkinliğine bakıyor: Semaglutide," diyerek araştırmanın önemine dikkat çekti.

ÇALIŞMANIN DETAYLARI

Çalışmaya, eGFR (böbrek filtreleme hızı) 25-75 ml/dk/1.73 m² olan ve albümin/kreatinin oranı >100 olan hastalar dahil edildi. Toplam 3533 hasta rastgele iki gruba ayrıldı: bir grup haftalık 1 mg Semaglutid alırken, diğer grup plasebo aldı. Hastalar ortalama 3.4 yıl boyunca takip edildi.

Araştırmada bakılan ana sonuçlar, böbrek yetmezliği, eGFR'de yüzde 50 azalma veya kardiyovasküler ve böbrek hastalığı nedenli ölümlerdi.

ARAŞTIRMANIN BULGULARI NE DİYOR?

Semaglutid grubunda ana sonuç riski yüzde 24, böbreğe özel riskler yüzde 21, kardiyovasküler nedenli ölüm yüzde 29 ve herhangi bir nedenden ölüm yüzde 20 daha düşük bulundu. Ayrıca, Semaglutid grubunda ciddi yan etki oranı daha düşük (yüzde 49.6 vs. yüzde 53.8) olsa da, göz bozuklukları daha fazla görüldü.

İLAÇ KULLANMA KONUSUNDA DİKKATLİ OLUNMALI

Dr. Ünlü, "Semaglutid, Tip 2 diyabet ve KBH olan hastalarda önemli böbrek sonuçlarını ve kardiyovasküler nedenli ölümleri azalttı. Bu tedavi seçeneği olarak kronik böbrek yetmezliği ve diyabeti olan hastalar için yeni bir umut doğmuş oldu," diyerek sonuçları özetledi.

Dr. Ünlü, ilaç kullanımı konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı: "Herhangi bir ilaç başlarken veya durdururken mutlaka doktorunuzla konuşun. Sosyal medyadaki doktorlardan kişisel tavsiye almayın. Sizi tanıyıp muayene etmeden kimse size kişisel tavsiye vermemeli."

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.