Oruç tutanlara güzel haber! Bu yiyecekler susatmıyor!

Ramazanda oruç tutan kişilerin sağlıklı ve dengeli beslemesi gerektiğini ifade eden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dilem İrkin Koçan, sahurda ve iftarda lif ve protein açısından zengin olan meyve ve sebzelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Oruç tutanlara güzel haber! Bu yiyecekler susatmıyor!
Yayınlanma:

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dilem İrkin Koçan, ramazan ayında oruç tutanların gün içinde karşılaştıkları susuzluk sorununa çözüm olabilecek sağlıklı alternatif yiyecekler önerdi.

Ramazanda oruç tutan kişilerin sağlıklı ve dengeli beslemesi gerektiğini ifade eden Koçan, lif ve protein açısından zengin olan meyve, sebzelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Meyveli yulaf lapası ve ekmek üstü avokadolu yumurta tariflerinin sahur için mükemmel bir tercih olduğunu belirten Koçan, yumurta, peynir, meyve- sebzelerin sahur ve iftar sofralarında yer alamsı gerektiğini belirtti.

Sahurda tüketilen besinlerin susuzluk ve açlık hissine karşı önemine dikkat çeken Koçan, farklı bir şeyler denemek isteyenler için yulaf ve meyve kombinasyonunun iyi bir alternatif olabileceğini söyledi.

Koçan, yoğurt ve yulaf karışımlarının tok tuttuğunu belirterek, yoğurdun protein ve probiyotik açısından zengin olduğunu, yulafın ise lif bakımından zengin olduğunu aktardı.

Meyvelerle desteklenen bu karışım, kan şekerini dengeler ve kırmızı meyveler sayesinde antioksidan faydalar sağlar. Ayrıca, sebzeli omletler de sağlıklı bir kahvaltı alternatifi olabilir.

Sahurun gün boyu tok tutacak en önemli öğün olduğunu vurgulayan Koçan, sahurda protein kaynağı olarak yumurtanın tüketilmesi gerektiğini söyledi

Sahurda tüketilecek peynirin mümkün olduğunca tuzsuz olması gerektiğini belirten Koçan, tuzlu yiyeceklerin susuzluk hissini artıracağına dikkat çekti.

Tuzsuz zeytinin sahurda tercih edilebileceğini ifade eden Koçan, şunları kaydetti:

"Yağlı tohumlar olarak bilinen fındık ve badem, lif içeriği yüksek ve tok tutma özelliği ile sahur için idealdir. Bol miktarda sebze, salata ve yeşillik tüketmek, su içeriği ve lif sayesinde doygunluk hissini artırabilir. Gün içinde ihtiyaç duyulan sıvı alımını desteklemek için şekersiz kompostolar hazırlanabilir. Tuz, susuzluk hissini artıran ana etkendir ve paketlenmiş gıdalarda yaygın olarak bulunur. Şarküteri ürünleri, börek, çörek, pasta ve hamur işleri gibi yiyeceklerden sahurda kaçınmak gerekir. Ayrıca, sahurda en az 1,5 litre su tüketmeye özen gösterilmeli ve ev yapımı az tuzlu ayran tercih edilmelidir."

MEYVELİ YULAF LAPASI TARİFİ VE YAPILIŞI:

Sahura özel meyveli yulaf lapası tarifinde kullanılan malzemeler ve yapılış aşamaları şu şekildedir:

Malzemeler:

  • 4 yemek kaşığı yulaf

  • 1 su bardağı süt

Üzeri için:

  • Çilek

  • Frambuaz

  • Muz

  • Kaju

  • Antep fıstığı (fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler de eklenebilir)

Yapılışı:

  1. Süt ve yulafı bir tencereye koyun ve kısık ateşte 6-8 dakika boyunca kıvam alana kadar pişirin.

  2. Pişen yulafı bir tabağa alın.

  3. Üzerine taze meyveler ve kuruyemişler ekleyerek servis yapın.

AVOKADO VE YUMURTALI EKMEK TARİFİ:

Avokado ve yumurtalı ekmek tarifinin malzemeleri ve hazırlanışı ise şu şekildedir:

Malzemeler:

  • 1 adet yumurta

  • 1 adet avokado

  • Akdeniz yeşillikleri

  • Beyaz peynir

  • Çörek otu

Bu tarifin yapımı ise çok kolay. yumurtayı haşladıktan sonra ekmeğin üzerine avokado dilimlerini ekleyin, ardından peynir ve yumurtayı da üzerine yerleştirin. Süslemek için ekmeğin üzerine çörekotu ekleyin. Afiyet olsun.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.