Uzmanından bayramda beslenme tüyoları: Ara öğün yapın!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, ramazanın ardından beslenme alışkanlıklarının iki öğünlü düzenden üç öğünlü düzene geçtiğini belirterek, "Bayram kahvaltılarında porsiyon kontrolüne dikkat etmek önemlidir" dedi.

Uzmanından bayramda beslenme tüyoları: Ara öğün yapın!
Yayınlanma:

Diyetisyen Gündüz, bayram kahvaltılarında porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Bayram kahvaltılarını hazırlarken, yumurta gibi protein yönünden zengin olan yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Gündüz, yumurtadan omlet yapılabileceğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Örneğin, zenginleştirilmiş omlet çeşitleri yapabiliriz; peynirli, zeytinli, kurutulmuş domatesli, sevdiğimiz yeşil yapraklı sebzelerle, mantarlarla ve mevsim sebzeleriyle. Ayrıca menemen de harika bir alternatif olabilir. Peynir çeşitleri, zeytin çeşitleri ve mutlaka bir söğüş tabağı hazırlamamızı öneririm. Peynir ve zeytinleri seçerken, düşük tuzlu olanları tercih etmeye özen göstermeliyiz."

Sahur ve iftar gibi iki öğün beslenme düzeninden üç öğünlü düzene geçildiğini anımsatan Gündüz, ara öğün yapılması gerektiğini aktardı.

Bayram ziyaretlerinde çikolata veya çay ikram edildiğini ancak vücudun su dengesi için her çay veya kahve yanında bol su içmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten Gündüz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ayrıca, her sunulan çikolatayı tüketmemeliyiz. Bayram tatlıları kaçınılmazdır, ancak sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmeliyiz. Şerbetli tatlılar ve kızartmaları mümkün olduğunca az tüketmeli veya porsiyonlarına dikkat etmeliyiz."

Gündüz, akşam yemeğini planlarken mutlaka bir protein kaynağına yer vermenin önemine dikkat çekerek, tencere yemeklerinin tüketilmesi gerektiğini de vurguladı.

Zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi gerektiğini kaydeden Gündüz, "Çünkü iki öğün beslenmede ramazan süresince kabızlık görülebilir. Bu sorunla karşılaşanlar özellikle dikkat etmelidir. Daha düzenli bağırsak hareketleri ve hazımsızlık için zeytinyağlı alternatifler tercih etmek önemlidir. Taze fasulye, barbunya, bamya gibi sebzeler bağırsak hareketlerini hızlandırır ve şişkinlikten kaçınmamıza yardımcı olur" diye belirtti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.