Uzmanlar uyarıyor: iftarla sahur arasında 10 bardak su içilmeli!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hicran Köremezli Aksan, iftar ve sahur arasında sıvı alımının sınırlı olduğunu ve bu nedenle iftarla sahur arasında 8-10 bardak, sahurda ise 3-4 bardak su içilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Uzmanlar uyarıyor: iftarla sahur arasında 10 bardak su içilmeli!
Yayınlanma:

Sağlık Bakanlığı 29 Mayıs Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hicran Köremezli Aksan, yaklaşmakta olan 11 Mart'ta başlayacak olan ramazan ayında oruç tutacak bireyler için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Kronik hastalıkları olan bireylerin, özellikle diyabet (şeker) gibi durumlar için doktorlarına danışmadan oruç tutmamaları gerektiğini belirten Aksan, oruç tutmanın sağlıklı bireyler için vücuda bir dinlenme ve yenilenme fırsatı sağlayabileceğini belirterek, ancak bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

2024-mart-aa-33923198.png

Ramazan boyunca oruç tutanların sahur yapmalarının önemli olduğunu ve bu öğünün bir kahvaltı gibi algılanabileceğini vurgulayan Aksan, "Sahurda tok tutma özelliğine sahip olan protein açısından zengin besinleri tercih etmek faydalı olabilir. Az yağlı, düşük tuz içeren peynir, yumurta, yoğurt, süt gibi gıdalar tercih edilebilir." diye belirtti.

SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ!

Aksan, sindirim sorunlarını en aza indirmek için mevsimine uygun sebzelerin ve enerji açığını kapatmak için de çiğ badem, ceviz gibi kuruyemişlerin sahurda tüketilebileceğini ifade etti.

"Tokluk hissi ilk 10-15 dakikada oluşur" diyen Aksan, iftar sofrasına uzun süreli açlık nedeniyle kan şekeri düşüklüğü ve susuzlukla oturan kişilere dikkat çekerek, "İftarı bir hurma ve bir bardak su ile açarak susuzluğu gidermek ve kan şekerini dengelemek önemlidir. Daha sonra bir kase çorba ve ince dilim tam buğday veya çavdar ekmeği gibi gıdalarla devam edilebilir. Burada önemli olan nokta, tokluk hissinin ilk 10-15 dakikada oluşmasıdır. Bu nedenle, çorba ile iftar açıldıktan sonra bir süre salata, yoğurt gibi gıdalar tüketilmeli ve ana yemeğe geçilmeden önce 10-15 dakika beklenmelidir. Yemeklerin küçük lokmalar halinde, yavaşça ve iyice çiğnenerek yenmesi, aşırı besin tüketimini kontrol altına alabilir" şeklinde konuştu.

Aksan, iftar öğününde etin yanında garnitür sebzeler veya etli sebze yemeği gibi seçeneklerin tercih edilebileceğini belirtti.

"SAHUR YERİNE İFTARDA KAHVE VE ÇAY TERCİH EDİLMELİ"

"Sahur yerine iftarda kahve ve çay tercih edilmeli" diyen Aksan, iftar ve sahur arasında sıvı alımının sınırlı olduğunu ve bu nedenle iftarla sahur arasında 8-10 bardak, sahurda ise 3-4 bardak su içilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Sahura kalkmadan oruç tutmayı planlayan kişilerin sahura kalkıp 3-4 bardak su içmelerinin daha sağlıklı olacağını belirten Aksan, kahve ve çayın vücuttan su atılımını artırdığı için sahur yerine iftarda tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Aksan, tatlı ihtiyacı hissedildiğinde iftardan sonra meyve veya haftada 1-2 kez sütlü tatlıların tüketilebileceğini de ekledi.

Aksan, iftardan 1-1,5 saat sonra yapılan hafif veya orta tempolu yürüyüşlerin de sağlık açısından faydalı olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.