Yılbaşı akşamı nasıl beslenmeliyiz?

Diyetisyen Gözde Dinçer, "Yılbaşı akşamı, hindi gibi protein kaynakları, pilav, tatlı ve abur cuburların tüketildiği bir özel gün olarak bilinir. Ancak, beslenme dengesi açısından önemli olan porsiyon kontrolüdür. Hindi ile birlikte çeşitli sebzeleri içeren bir tabak oluşturmak, pilav ve tatlıda ölçülü davranmak sağlıklı bir beslenme pratiği oluşturabilir." dedi.

Yılbaşı akşamı nasıl beslenmeliyiz?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

2024 yılına girmeye sayılı günler kaldı. 31 Aralık gecesini birçok vatandaş sevdikleriyle evinde ya da dışarı da kutlayacak. 31 Aralık gecesi soframızı başta hindi, pilav, börek, pasta, aperatif ürünler ve tatlı gibi yiyecekler süsleyecek. Peki, yılbaşı akşamı nasıl beslenmeliyiz, nelere dikkat etmeliyiz? İşte bu sorunların cevabını diyetisyen Gözde Dinçer, anadolugazete.com.tr okurları için yanıtladı.

whatsapp-image-2023-12-27-at-17-52-02.png

Yılbaşı akşamlarının vazgeçilmezi hindi… Bunun yanı sıra pilav, tatlı ve abur cuburlar da çok fazla tüketiliyor. Yılbaşı akşamı nasıl beslenilmeli?

Yılbaşı akşamı, hindi gibi protein kaynakları, pilav, tatlı ve abur cuburların tüketildiği bir özel gün olarak bilinir. Ancak, beslenme dengesi açısından önemli olan porsiyon kontrolüdür. Hindi ile birlikte çeşitli sebzeleri içeren bir tabak oluşturmak, pilav ve tatlıda ölçülü davranmak sağlıklı bir beslenme pratiği oluşturabilir. Ayrıca, yemekler arasında su içmeye özen göstermek sindirimi destekleyebilir.

BOL SU İÇİN!

Yılbaşı’nda alkol tüketen vatandaşlar, yılbaşı akşamı nasıl beslenmeli?

Yılbaşı akşamında alkol tüketen bireyler, alkolün dehidrasyona neden olabileceğini göz önünde bulundurmalıdır. Bu nedenle, alkollü içeceklerle birlikte bol su içmek önemlidir. Ertesi gün, tuzlu ve asidik yiyeceklerden kaçınılarak hafif ve sindirimi kolay bir öğün tercih edilmelidir. Bu, vücudun su dengesini sağlamaya ve sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir.

UZMANINDAN 'SAĞLIKLI YAĞLAR' TÜKETİN ÖNERİSİ

Yılbaşı akşamı dengeli nasıl beslenmeli?

Yılbaşı akşamında dengeli beslenmek için, öğünlerde protein, sağlıklı yağlar ve lif içeren besinlere odaklanmak önemlidir. Sebzeler, tam tahıllar, sağlıklı yağ (ceviz, avokado gibi) kaynakları ve protein içeren gıdalar sofrada dengeli bir kombinasyon sağlayabilir. Ayrıca, yemeklerde renkli sebzelerin ve meyvelerin çeşitliliğine dikkat etmek, vitamin ve mineral alımını artırabilir.

Yılbaşı akşamını evde ya da dışarıda kutlayan vatandaşlar, bir gün sonra neler tüketmeli?

Yılbaşı akşamını evde ya da dışarıda kutlayan bireyler, bir sonraki gün sağlıklı bir başlangıç yapmalıdır. Öncelikle, hafif bir kahvaltı tercih etmek metabolizmayı canlandırabilir. Sebzelerle zenginleştirilmiş bir omlet, tam tahıllı ekmek ve taze meyveler içeren bir kahvaltı, vücudu besleyip enerji sağlayabilir. Ayrıca, bol su içmek de vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olacaktır.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Son olarak, yılbaşı akşamı özel bir gün olduğunu unutmamak ve bugünü keyifli bir şekilde geçirmek önemlidir. Lezzetli yiyeceklerin tadını çıkarırken, beslenme dengesini korumak da önemlidir. Ertesi gün, su tüketimini artırmak, hafif ve besleyici öğünlerle devam etmek vücudu dengelemeye yardımcı olabilir. Beslenme konusunda esneklik ve ölçülü davranışlar, uzun vadeli sağlık hedeflerine katkı sağlar.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.