İlhami Şahin

İlhami Şahin

Yeni nesil eğitim

Yeni nesil eğitim

Uzaktan eğitim özünde uzun süredir ülkemizde aktif olarak kullanılmasına rağmen bu kadar dillendirilmemişti. Uzaktan eğitimin gelişim süresini, evre ve aşamalarını incelediğimizde günümüzdeki dijital zirvesine ulaşıncaya kadar geçtiği süreçte “yazışarak veya posta yolu” ile yapılan eğitimden başlayıp, 1990’ların ortasına kadar kitle iletişim araçları ile radyo ve televizyon üzerinden yayınlar ile sürdürmüştür. Ardından günümüz dijital dünyasına veya bilgi toplumuna uygun olarak teknoloji iksiri ile harmanlanmış donatılmış, konsantre edilmesi sonrasında online eğitim, interaktif eğitim, yeni nesil eğitim kanalı aşamasına ulaşmıştır. Ayrıca online görüntülü ve sesli görüşme bilgi alışverişi, bilgi paylaşımı eğitim alanı dışında da diplomatlar, teknokratlar, ülke liderleri tarafından üst düzey görüşmelerde de kullanılmakta ortak alanda bulunmadan diplomatik görüşmeler yapılmakta, devletler arası önemli kararlar alınmaktadır. Devletler arası görüşmelerin yapıldığı önemli ve keskin kararların alındığı bu dijital platformlarda online eğitim kanalları oluşturmak ve hizmete sunmak kaçınılmaz. Eğitim talepçilerinin belki de ilk ve öncelikli tercihi olan online eğitimi, e-eğitimi, dijital eğitimi şuan eğitim danışmanı, kariyer danışmanı, meslek danışmanlarından yabancı dil öğretimine kadar geniş bir yelpazede aktif, yerinde ve amacına uygun kullanıldığını görüyoruz.

EBA, Milli Eğitim Bakanlığı’nın online eğitim platformunu oluşturuyor. EBA ile MEB, yaşam boyu öğrenme ilkesi kapsamında okul dışında öğrencilere öğrenme fırsat sağlamakla beraber aynı zamanda uzaktan eğitim, online eğitim, interaktif eğitim, e-öğrenme, mobil öğrenme, esnek öğrenme gibi adlandırılan ve günümüze çok çok uygun olan eğitim modeli ile eğitimi evlere ulaştırmakta, öğrenciler ile buluşturmaktadır. Uzaktan eğitim, artık gelişmiş, modern, dijital ülkelerin rağbet ve tercih ettiği ve bilgi merkezi, bilgi üssü ile bilgi talepçisinin farklı ortam, zamanda olmalarına rağmen kullanılan en modern ve en yaygın eğitim ağı olduğu, yeni nesil eğitimin en değerli bir parçası olduğu tescillenmiştir.

Uzaktan eğitim, interaktif eğitim, e-eğitim, online eğitim; sürecinde öğrenen, öğreten birbirinden çok çok uzak ortamda olmasına rağmen fiziki mesafeyi, duvarları, engelleri aradan kaldıran teknolojik iletişim ağıdır. MEB çağa uygun olarak öğrencinin okul ortamında fiziki olarak bulunmamasına rağmen eğitim öğretime katılması ve sistemim içinde kalabilmesi derslerine aktif olarak katılabileceği sanal sınıflar oluşturup canlı görüntülü sesli ve anında dönüte imkan tanıyan teknolojik iletişim ağı EBA’yı daha aktif hale getirilmiştir. Ayrıca online eğitim sonrasında öğrencilerin tekrardan dersi izlemesine imkan sağlayan videolar aracılığıyla eğitim daha ulaşılabilir hale gelmiş ülke eğitimimize çağdaş yenilikçi ve modern bir görünüm katmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlhami Şahin Arşivi