ATO’dan bir yılın bilançosu

Görevde bir yılını tamamlayan Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetimi, bir yıllık bilançosunu açıkladı.

ATO’dan bir yılın bilançosu
Yayınlanma:
Güncelleme:

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, göreve gelirken verdikleri sözlerin tamamını yerine getirdiklerini belirterek, “Üyelerimize ne vadettiysek yaptık” dedi.

“Dijital Dönüşüm” Projesi çerçevesinde Oda’nın teknolojik altyapısını yenilediklerini anlatan Baran, göreve geldikten çok kısa bir süre sonra Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ne (EBYS) geçtiklerini, kurumun bütün iç ve dış yazışmalarını elektronik ortamda, e-imzalı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirdiklerini bildirdi.

“E-Devlet kapısında yer alan ilk ve tek Oda”

EBYS’nin ardından E-ATO uygulamasını hayata geçirdiklerini söyleyen ATO Başkanı Baran, Oda kayıt sureti, faaliyet belgesi ve ihale durum belgesini internet üzerinden elektronik imzalı olarak vermeye başladıklarını belirterek, “Üyelerimiz Odamıza gelmeden, belgelerini internet üzerinden alabiliyorlar. E-ATO sayesinde hem üyemiz zamandan tasarruf etmiş oluyor, hem de iş yükümüz hafifliyor. Bu belgeleri e-Devlet’ten de doğrulatmak mümkün. E-Devlet kapısında yer alan ilk ve tek Oda unvanına sahibiz” şeklinde konuştu.

“ATO CEP’te”

Dijital dönüşüm kapsamında web portalını yenilediklerini ve Mobil ATO uygulamasını da hayata geçirdiklerini kaydeden Baran, uygulamayı akıllı telefonlarına yükleyen ATO üyelerinin duyurular ve etkinliklerden anında haberdar olduklarını ve ATO Yönetimi ile doğrudan iletişime geçebildiklerini söyledi. Baran, “Artık üyelerimize cep telefonları kadar yakınız. Organ üyelerimiz artık toplantı gündemleri ve ilgili dokümanlara dijital ortamda erişebiliyor. İlgili mevzuat buna imkân verdiğinde artık bu yazışmalar için kâğıt tüketmeyecek çevreci altyapıyı sağlamış bulunuyoruz” diye konuştu.

“Dört Avrupa şehrine direkt uçuş”

Ankara’dan yurt dışına direkt uçuşların arttırılması konusunda verdikleri sözü de yerine getirdiklerini belirten Baran, ATO Yönetimi’nin ısrarlı girişimleri sonucu Türk Hava Yolları’nın (THY) Esenboğa Havalimanı’ndan Paris, Frankfurt, Berlin ve Viyana’ya doğrudan uçuş başlattığını kaydetti. Baran, mevcut uçuşlara yenilerinin eklenmesi konusunda girişimlerinin süreceğini bildirdi.

“Fuar alanı projesini canlandırdık”

Temeli atıldıktan sonra atıl kalan Uluslararası Fuar Alanı Projesi’ni 6 yıl sonra yeniden kamuoyunun gündemine taşıdıklarını anımsatan Baran, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine paydaşlarımızla birlikte projeyi bir yıl içinde tamamlamak üzere çalışmalara başladık” dedi.

“Bir yılda üç dev organizasyon”

ATO Başkanı Baran, bir yıl gibi kısa bir süre içinde Ankara’nın En’leri Ödül Töreni, Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi ve Ankara Marka Festivali gibi üç büyük organizasyona imza attıklarını da anlattı.

Baran, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla düzenledikleri Ankara’nın En’leri Ödül Töreni’nde, ödedikleri gelir ve kurumlar vergisi, sağladıkları istihdam, kazandırdıkları döviz ve büyüme hızlarıyla Ankara ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunan ATO üyelerine 7 kategoride ödül verdiklerini hatırlattı.

Coğrafi işaret konusunda farkındalık oluşturarak yöresel ürünlerin katma değerini artırmak, üreticilerin emeğini kıymetlendirmek ve Ankara’yı bu ürünlerin ihracatında merkez haline getirmek amacıyla bu yıl ilkini düzenledikleri Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nin katılımcı sayısının 15 bini aştığını kaydeden Baran, Ankara Marka Festivali’ni de yaklaşık 15 bin kişinin izlediğini söyledi.

Baran, markalaşma bilinci oluşturmak ve Ankara’dan dünya markaları çıkmasını teşvik etmek amacıyla düzenledikleri Ankara Marka Festivali’nin üçüncüsünü 13-14-15 Aralık tarihlerinde ATO Congresium’da gerçekleştireceklerini belirterek, “Tüm Ankaralılar davetlimizdir. Özellikle girişimcileri ve gençleri festivalimize bekliyoruz” diye konuştu.

“ATO üyelerine yeni pazar arayışı”

ATO Başkanı Baran, Ankara’nın ihracatını artırmak için yürüttükleri çalışmalar kapsamında, Ankara’daki büyükelçiliklerin ticaret ataşeleri ile ATO Meclis üyelerini, Ticaret Ataşeleri Buluşması’nda bir araya getirdiklerini anlattı. “Üyelerimize yeni pazarların kapılarını aralamak istiyoruz” diyen Baran, bu amaçla Senegal, Malezya, İran, Özbekistan, Ekvador ve Bosna Hersek ile yatırım ticaret ve iş birliği toplantıları düzenlediklerini söyledi.

Baran, dış ticareti geliştirmek için aralarında Rusya, Avusturya, Portekiz, Brezilya, Venezuela, Slovenya, Gürcistan, Özbekistan ve Bosna Hersek’in de bulunduğu çok sayıda ülkenin büyükelçileri ve ticaret ataşeleriyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.

“Milli istihdam seferberliğine destek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı milli istihdam seferberliğine destek vermek için yaptıkları çalışmalardan da söz eden Baran, devletin işverenlere sağladığı istihdam destekleri konusunda ATO üyelerini bilgilendirmek amacıyla İŞKUR Hizmet Noktası açtıklarını ve çeşitli toplantılar düzenlediklerini anlattı.

Baran, sağlık sektörüne nitelikli eleman kazandırmak amacıyla “Hasta Kabul Personeli Eğitimi” başlattıklarını, suç mağduru veya suça sürüklendiği için devlet koruması altında bulunan kız çocuklarına meslek edindirmek için de “Mesleğim Var, Geleceğim Var” Projesi içinde yer aldıklarını söyledi. Proje kapsamında Ayaş Çocuk Destek Merkezi’nde kuaför, bilgisayar ve drama atölyeleri kurduklarını anlatan Baran, “10 ay sonra buradaki çocuklarımıza meslek kazandırılmış olacak inşallah” diye konuştu.

“ATO üyelerine nefes kredisi”

ATO üyelerinin finansmana erişim sıkıntısını çözmek amacıyla TOBB öncülüğünde başlatılan “Nefes Kredisi” Projesi’ne en büyük katkıyı yapan Oda olduklarını vurgulayan Baran, “ Ziraat Bankası ile anlaşarak yüzde 9.90 faiz oranı ve Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 1 milyar liralık kredi hacmi oluşturduk. Nefes Kredisi’nden yararlanan 3 bin 474 üyemiz, toplam 375 milyon 800 bin lira kredi kullandı” dedi.

“ATO modern bir arşiv binasına kavuştu”

Hizmet kalitesini artırmak amacıyla yaptıkları fiziki şartları iyileştirme çalışmaları hakkında da bilgi veren ATO Başkanı Baran, ATO’yu, sicil kayıtlarının sağlıklı bir şekilde arşivleneceği modern bir arşiv binasına kavuşturduklarını söyledi. Baran, üyelere ücretsiz fotokopi hizmeti vermeye başladıklarını ve otopark sorununu çözdüklerini de sözlerine ekledi.

“ATO’nun itibarını artırıyoruz”

ATO’nun bel kemiğini oluşturan komite ve komisyonların etkinliklerini artıracakları sözünü verdiklerini hatırlatan Baran, “Göreve başladığımız günden bu yana, komitelerimiz tarafından Yönetim Kurulumuza iletilen tüm sorunları ilk gündem maddemiz haline getirdik. Bunlar daha önceden sonlarda görüşülen maddelerdi. Komitelerimizin, üyelerimize ait sektörel meselelerini tüm kademelerdeki ilgilileri ile sağlıklı iletişim kanalları tesis ederek, yapıcı diyaloglarla çözüme kavuşturmak için çaba harcadık, harcıyoruz” şeklinde konuştu.

Devletin tüm kademeleri ile uyum ve diyalog içerisinde, üyelerinin sorunlarını çözmek için çaba gösterdiklerini vurgulayan Baran, “ATO’nun adını layık olduğu yere çıkarmak için çalışacağımıza söz vermiştik. Hükümetimiz ve bürokratlarımızla iyi ilişkilerimiz ve ilgili tüm paydaşları kapsayan iş birliği odaklı çalışmalarımız sayesinde Odamızın itibarı her geçen gün artıyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.