Korsan çilingirlerle mücadelede farkındalık afişleri dağıtıldı

Ankara Anahtarcılar, Kilitçiler ve Çilingirler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Polat, son dönemlerde türeyen korsan anahtarcı ve çilingirlere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

Korsan çilingirlerle mücadelede farkındalık afişleri dağıtıldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ankara Anahtarcılar, Kilitçiler ve Çilingirler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Polat, korsan, kaçak anahtarcı ve çilingir sorununa dikkat çekmek istediklerini belirterek, “Kayıtsız, korsan, kaçak anahtarcı ve çilingirlere dikkat edin, evinize, işyerinize, otomobilinize kendi elinizle hırsız çağırmayın. Logomuzun olmadığı yerlerden hizmet almayın.” yazılı afişler ile toplumsal farkındalık yaratmayı hedeflediklerini söyledi.

Oda Başkanı Polat, “Hazırlanan el ilanı, sticker ve afişlerin yanı sıra vatandaşların yoğun olduğu çeşitli yerlerde; bulvar, cadde ve sokaklardaki billboardlarda ve otobüs duraklarındaki raket adı verilen reklam panolarında halkı bilgilendirici ilanlar kullandık. Ego otobüslerinde ilan panolarına da bu afişler asıldı. İnternet siteleri ve el ilanları üzerinden kaçak çalışan, hatta seyyar olarak gezen birçok kişi var. Bunlar 'çilingirciyim' diyerek kapı açıyor. Biz bunlara tepki amaçlı işyerimizin camına asmak ve vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde ilan etmek için bu afiş ve el ilanlarını hazırlattık. Bunun için  hep dikkat edin diyoruz. Bu afişlerin hazırlanması ve ilan edilmesi noktasında  destek ve katkılarından dolayı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Mustafa Tuna ve çalışma ekibine çok teşekkür ediyorum. Gerçekten bu konuya hassasiyetle yaklaşıp çok yardımcı oldular." dedi.

MESLEĞİ KÖTÜYE KULLANIYORLAR

"Mesleğimizin itibarını korumak ve daha iyi bir yere gelmesi noktasında, meslek ilkelerine bağlı kalan esnaf ve sanatkar arkadaşlarımızla birlikte mücadele ediyoruz." diyen Oda Başkanı Polat, şunları ifade etti: "En büyük sıkıntımız kaçak ve korsanlar. Bu meslekle alakası olmayan insanlar bu işi yapmaya başladı. Bunlar kapı açmaya gidiyor. Bizim esnafımız 75 TL istiyorsa, bunlar 150-250 TL istiyor. Kaçak çalışan bu gibi insanlar maymuncukla açılması gereken kilidi kırıyor ve yeni bir kilit takarak, üstelik de 250 TL de tahsilat yaparak gidiyor. Bu kişinin iyi niyetli olmadığını varsayarsak, cebinde yedek anahtarla ayrılmadığını nereden bilebiliriz. Bu korsan çalışan, bugün vatandaşın evinin kapısını açmaya geldi ama ertesi gün evi soymaya gelmeyeceği ne malum. Bunu yapan insanlar mesleği kötüye kullanıyor. İyi niyeti suistimal ediyor. Bunlar aynı zamanda işini layıkıyla yapan meslektaşlarımıza büyük zarar veriyor,  esnafımızı mağdur ediyor. Önüne gelen bu mesleği yapmamalı, yapamamalı. Vatandaşlarımız yetkili olmayana kapı kilidini emanet etmesin,  anahtarcıyım, çilingirim diye gelene Odamız tarafından verilen 'Anahtarcı Tanıtım Kartı'nı sorsun. Bir taraftan korsan anahtarcı ve çilingirlerle mücadele ederken diğer taraftan tesisatçının, hırdavatçının hatta emlakçının da  anahtarcılık yapıyor olmasından dolayı rahatsız olduklarını dile getiren Oda Başkanı Polat, "Bunlardan dolayı da mağdur oluyoruz. Bir büfede 'anahtar yapılır' diye yazmışlar. Herkes kendi işini, uzmanı ve mesleği olduğu işi yapmalı." ifadelerini kullandı.

2-056.jpg

MESLEK ESASLARINA İLİŞKİN BİR YÖNETMELİK YOK

Mesleklerinin usul ve esaslarını belirleyen bir yönetmelik olmadığını belirten Oda Başkanı Polat, "Sorunlarımızı görüşmek ve gerekli taleplerimizi iletmek üzere bazı belediye başkanlarımızdan randevu alarak ziyaretlerinde bulunduk. Bu doğrultuda ziyaret ettiğimiz Yenimahalle Belediye Başkanı Sayın Fethi Yaşar'a korsan, kayıtdışı anahtarcılık ve çilingirlik yapanlarla ilgili sıkıntımızı anlattığımızda kendisi bize; 'Mesleğinizin çalışma esasları ile ilgili bir yönetmelik olmalı. Zabıta ekiplerimizin kontrol etmek, denetlemek  gibi yapacağı  çalışmalar sınırlı, zabıtamızın bu tip olaylara müdahale etmesi için bir yönetmelik olmalı' dedi. Fethi Başkanımız haklı. Halen bir yönetmeliğimiz yok. Yönetmeliğimiz olsa, meslek ilkelerine uymayan bu işi yapamaz. Cezai müeyyideler olması lazım." diye konuştu.

Kaynak:Basın Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.