Eyüp Kara

Eyüp Kara

Bir fırsat olabilir

Bir fırsat olabilir

Cumhuriyeti tarihinin en büyük projesi önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Bence bu ev almak isteyen vatandaşlar için bir fırsat olabilir. Bunu iyi değerlenmelerini isterim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende önemli açıklamalarda bulunup vatandaşlar için yeni bir fırsat sunmanın mutluluğu içinde olduklarını söylerken bu projenin büyük artıları olacağını ifade etti.

Sosyal konut projesinin öne önemli artılarından birisi fiyatların uygun olması. Bu fiyatlarla ev almak biraz daha kolaylaşacak haliyle evlerini fahiş fiyatlarla satmak isteyen veya kiraya vermek isteyen açgözlüler için de bir uyarı oldu.

Yani düşünün evler 608 bin liradan, iş yerleri 350 bin liradan, altyapılı arsalar ise 192 bin 500 liradan başlayacak. Yani günümüz şartlarına bakarsak bu fiyatlar makul görünüyor. Yani bunu ben demiyorum, uzmanlar da bu fiyatların gayet yerinde olduğunun altını çiziyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasına göre proje 3 ayaktan oluşuyor. Çünkü sosyal konutlar, iş yeri ve altyapısı hazır arsa diye düşündüğümüzde bence kaçırılmayacak bir fırsattır. İmkanı olan TOKİ’ye başvursun şansını denesin.

Proje başvuruları 14 Eylül tarihi itibariyle başladı ve Ekim sonuna kadar sürecek. 81 ili ve tüm ilçeleri kapsayacak proje 2023 ile 2028 yılları arasında tamamlanacak. Yani düşünüldüğünde beş yıllık süre belki uzun gelebilir ama fırsat fırsattır diye düşünüldüğünde kaçırmayın derim.

Bu kapsamda 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa ve 50 bin iş yeri yapılacak. Projenin ilk etabı 250 bin sosyal konut, 250 bin arsa ve 10 bin iş yerini kapsıyor. İlk etap konutlarından 50 bini İstanbul'da, 18 bini Ankara'da, 12 bin 500'ü İzmir'de, 10 bini ise Gaziantep'te inşa edilecek.

Açıklanan programdı pozitif ayrımcılık ta vardı. Ülkesi için canını feda eden ve gazilerin dışında engelli vatandaşlarımız için yapılan bu pozitif uygulama beni mutlu etti. Şehit yakını ve gazilere 12 bin 500 konutluk kontenjan ayrılacak. Engelli vatandaşlara ayrılacak konut sayısı da 12 bin 500 olacak.

Evler 608 bin liradan, iş yerleri 350 bin liradan, altyapılı arsalar ise 192 bin 500 liradan başlayacak. Kampanyadan İstanbul'da hane geliri 18 bin, diğer illerde ise 16 bin liranın altında olanlar faydalanabilecek. Bugün başlayan başvurular Ekim ayı sonuna kadar devam edecek.

608 bin liradan satışa çıkacak olan 2 artı 1 konutlar aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle ve 240 ay vadeyle sahip olabilecekler. 850 bin liradan satışa çıkacak 3 artı 1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle, 240 ay vadeyle yapılabilecek. Belirlenen toplam bedelin yüzde 10’u peşin alınacak taksit ödemeleri ise sözleşmenin imzalanmasıyla başlayacak.

Bence bu taksit ödemeleri günümüz enflasyonu ve ekonomik şartları göz önünde bulundurulduğunda makuldür. Yani iki kişi çalışan bir evde bütçeyi fazla zorlamayacaktır. Bir yandan da konut fırsatçılarına iyi bir ders olmuştur diye düşünüyorum.

Neticede devletimiz yeni bir proje başlattı hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bu projeden ev alacak, işyeri açacak vatandaşlarımıza da güle güle oturmalarını ve kazançlarını güle güle yemelerini diliyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eyüp Kara Arşivi