İspanya, Filistin'i tanıyor

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez'in, Filistin devletini tanıma niyetlerine ilişkin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi telefonla bilgilendirdiği duyuruldu.

İspanya, Filistin'i tanıyor
Yayınlanma:

İspanya resmi haber ajansı EFE'nin başbakanlık kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, Sánchez'in Orta Doğu'daki durumu değerlendirmek ve Filistin devletini tanıma niyetini vurgulamak amacıyla Abbas, 2. Abdullah ve es-Sisi ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği belirtildi.

Haberde, Filistin devletinin tanınmasıyla ilgili olarak iki devletli çözüm temelinde uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesi gerektiğini sıkça savunan Sánchez'in, ana aktörlerle yaptığı telefon görüşmelerinin bölgede barış, güvenlik ve refahın sağlanması için yürütülen diplomatik çabalardan bir parça olduğu vurgulandı.

Sánchez, İspanya hükümetinin, Filistin devletini tanıma kararını kendi özgür iradesiyle alacağını defalarca dile getirmiş ve bunun uygun bir zamanda gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

İspanya Başbakanı, hükümetin bu yönde atacağı adımın, Birleşmiş Milletler'de geçen hafta gerçekleştirilen Filistin'in tam üye olarak tanınmasına ilişkin görüşmelerin ardından gelebileceğine işaret etmişti.

EFE haber ajansı, Sánchez'in yaptığı telefon görüşmelerinin, Filistin devletinin yarınki Bakanlar Kurulu toplantısında tanınacağı anlamına gelmediğini ancak bu kararın her an alınabileceğini bildirdi.

İspanya, İrlanda, Slovenya ve Malta başbakanlarının, 22 Mart'taki Avrupa Birliği Zirvesi sonrasında yaptıkları ortak açıklamada, "Bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolunun, İsrail ve Filistin devletlerinin yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayacağı iki devletli bir çözümün hayata geçirilmesi olduğu konusunda mutabıkız." şeklinde açıklama yapmıştı.

Sánchez, İspanya'nın bu girişimine destek bulmak amacıyla geçtiğimiz günlerde Norveç, İrlanda ve Slovenya'yı ziyaret etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.