2024'ün ilk çeyreğinde Türkiye otomotiv sektörü ivme kazandı

2024'ün ilk çeyreğinde Türkiye otomotiv endüstrisi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla olumlu bir performans sergiledi.

2024'ün ilk çeyreğinde Türkiye otomotiv sektörü ivme kazandı
Yayınlanma:

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından açıklanan verilere göre, toplam otomotiv üretimi yüzde 3 artışla 377 bin 70 adede yükseldi. Özellikle otomobil üretimindeki yüzde 7'lik artış dikkat çekiciydi ve 238 bin 274 adede ulaştı. Toplam üretimde traktörler de dâhil olmak üzere 390 bin 925 adede ulaştı.

Ticari araç üretimi yüzde 4 artarken, hafif ticari araç grubunda yüzde 5 azalma yaşandı. Ağır ticari araç grubunda ise yüzde 1'lik bir artış gözlendi. Kapasite kullanım oranı yüzde 77 olarak kaydedilirken, araç grubuna göre farklılık gösterdi. Özellikle hafif araçlarda ve kamyon gruplarında kapasite kullanımı oldukça yüksekti.

İhracat tarafında da olumlu bir tablo çizildi. İhracat yüzde 5 artışla 9,2 milyar dolara yükseldi. Otomobil ihracatında yüzde 2'lik bir azalma yaşanırken, ticari araç ihracatında yüzde 5 artış kaydedildi. Traktör ihracatında ise yüzde 13'lük bir düşüş gözlendi.

Toplam pazar da oldukça canlıydı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 307 bin 461 adet düzeyine yükseldi. Özellikle otomobil pazarı yüzde 33'lük bir artışla 233 bin 389 adede ulaştı. Ticari araç pazarında da büyüme devam etti ancak ağır ticari araç pazarında bir miktar düşüş yaşandı.

Yerli araç satışlarında da artış gözlendi. Özellikle otomobil satışları ve hafif ticari araç pazarındaki yerli araç payı yüzde 33 olarak kaydedildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.