Afet yönetimi uzmanı Bülent Özmen Tokat depremini değerlendirdi: 6.6 büyüklüğünde deprem üretebilir!

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve afet yönetimi uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin Kuzey Anadolu Fayı'nın bir kolu olan Buğdaylı fayı üzerinde gerçekleştiğini belirtti.

Afet yönetimi uzmanı Bülent Özmen Tokat depremini değerlendirdi: 6.6 büyüklüğünde deprem üretebilir!
Yayınlanma:

Özmen, depreme ilişkin yaptığı değerlendirmede, depremin dünyanın ve Türkiye'nin en aktif faylarından biri olan Kuzey Anadolu Fayı'nın, İç Anadolu'ya doğru uzanan kollarından biri olan Buğdaylı fayı üzerinde meydana geldiğini ifade etti. Tokat'taki depremlerin bu fay hattı üzerinde gerçekleştiğini söyleyen Özmen, Buğdaylı fayının sağ yanal doğrultu atımlı ve yaklaşık 24 kilometre uzunluğunda olduğunu belirtti.

"BUĞDAYLI FAYI DİRİ BİR FAY"

Fayın üretebileceği deprem büyüklüğünün fayın uzunluğu ve geçmişteki deprem verileri kullanılarak hesaplanabileceğini dile getiren Özmen, Buğdaylı fayının 6,6 büyüklüğüne kadar deprem üretebilecek potansiyele sahip olduğunu aktardı. MTA tarafından yapılan çalışmalarda Buğdaylı fayının diri bir fay hattı olduğunun tespit edildiğini söyleyen Özmen, fakat zamanı hakkında kesin bir bilginin olmadığını ekledi.

Dün gece Tokat'ta meydana gelen 4,7 ve 4,1 büyüklüğündeki depremleri, bugünkü 5,6 büyüklüğündeki depremin öncü şokları olarak yorumlayan Özmen, Türkiye'nin deprem riski altında olduğunu ve bu nedenle deprem öncesinde alınması gereken tedbirlerin önemli olduğunu vurguladı.

Özmen, deprem riskini azaltma çalışmalarına odaklanmanın gerekliliğini vurgulayarak, kentsel dönüşüm çalışmalarının önemine değindi. Mekansal planlamanın deprem risklerini azaltmada kritik bir rol oynadığını ifade eden Özmen, yerleşim alanlarının afetlere uygunluğunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Son olarak, afet yönetiminde eğitimin önemine vurgu yapan Özmen, toplumun afetlere karşı bilinçlendirilmesi ve bilgi düzeyinin artırılmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.