MAK Başkanı Kulat'tan çarpıcı tespitler: 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti neyi eksik yaptı, CHP nerede puan topladı?

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin sonuçlarını değerlendirdi. Kulat, "Muhalefet tarafından değişimler olurken iktidar tarafında da kibir, tepeden bakma, vatandaşı yok sayma devam etti ve birçok yerde belediye başkan adayları değiştirilmedi." dedi.

MAK Başkanı Kulat'tan çarpıcı tespitler: 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti neyi eksik yaptı, CHP nerede puan topladı?
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, anadolugazete.com.tr Yazı İşleri Müdürü Adem Yavuz Irgatoğlu ve Muhabir Aybala Almina Melek'e verdiği özel röportajda, yerel seçim değerlendirmesine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kulat, muhalefet kanadında değişim rüzgârı eserken, iktidar partisinde ise belediye başkan adaylarının bile değiştirilmemesinin, ekonomik zorlukların ve verilen sözlerin tutulmamasının sağdan sola seçmen geçirgenliğini yaşattığını kaydetti.

untitled-1.jpg

"ERDOĞAN ÇOK CİDDİ ZORLANDI, DAHA ÖNCEKİ GİBİ SEÇİM KAZANMADI"

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin değerlendirilmesinde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önemli işaretler barındırdığını belirten Kulat, şu analizi yaptı:

"Bu seçimde ortaya çıkan sonuçlar aslında 9 ay gecikmiş bir sonuç. Genel seçimlerde de bu sonuç ortaya çıkabilirdi. Ancak genel seçimin son 15 gününe geldiğimizde özellikle hükümet, Kemal Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarını terörle ilişkilendirdi. Terörle ilişkilendirme meselesi süreci erteledi. Vatandaş, terör konusunda ciddi bir duyarlılığa sahip. Bu ilişkilendirme ciddi bir sorun oluşturdu. Depremden hemen sonra olan genel seçimlerde vatandaş yine de 'Evinizi kim yapar?' sorusuna 'Yaparsa Erdoğan yapar.' dedi. Bu da ikinci tercih nedeni oldu. Genel seçimlerde vatandaş, 8 kişinin (Millet İttifakı bileşenlerinin) konumundan rahatsız oldu. Çok başlılık durumu oluştu. Tüm bunlar seçimi Sayın Erdoğan'ın lehine sonuçlandırdı. Ancak, burada bile seçim ikinci tura kaldı. Erdoğan, daha önce kazandığı gibi bir seçim kazanmadı. Çok ciddi bir şekilde zorlandı."

AK PARTİ NEREDE HATA YAPTI?

Kulat, 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti'deki oy kaybını sağlayan en büyük eksikliğin 'değişim' olduğuna vurgu yaptı.

"Torpil yapılmayacak denildi, mülakat kaldırılacak denildi. KHK'dan mağdur olan, beraat etmiş olan insanlar göreve iade edilmeyi bekledi. Bu konular hükümet tarafından konuşuldu. Bunların hiçbiri yapılmayınca vatandaşın bir tepki koyması gerekiyordu." diyen Kulat, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de sağdan sola, soldan sağa seçmen geçirgenliği yoktu, çok azdı. CHP, bir kongreye gitti ve değişim yaptı. Cumhuriyet tarihinde darbeler haricinde bu kadar büyük bir değişim yapıldığı görülmemiştir. CHP Parti Meclisi'nde 69 kişi değişti, Genel Başkan da değişti. Bu şekilde seçmen geçirgenliği sağlandı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'helalleşme' gibi sloganları bu dönemde karşılık buldu. Muhalefet tarafında bu değişimler olurken iktidar tarafında da kibir, tepeden bakma, vatandaşı yok sayma devam etti ve birçok yerde belediye başkanı adayları değiştirilmedi. Muhtemelen Sayın Cumhurbaşkanı'nın önüne giden anketlerde o kişiler başarılı görünüyordu. Ancak bizim elimizdeki anketlerde o kişiler çok başarısız görünüyordu. Biz bu sonuçları Külliye'ye de gönderdik."

yerel-secim.jpg

"İLERİ YAŞ SEÇMENİ KAYBEDİLDİ, GENÇ SEÇMEN DE ÇOĞALMADI"

AK Parti'nin oy kaybetmesindeki bir diğer neden olarak vatandaşın 'dinlenilmemesi' ve yapıcı eleştirilerin dikkate alınmaması olduğunu vurgulayan Mehmet Ali Kulat, "Biraz daha üstelendiğinde sizi FETÖ'cü yapan bir yapı oldu. Ne Tayyip Bey ne de AK Parti böyle değildi. İnsanlar dinleniliyordu, söylenenler dikkate alınırdı. Yapıcı eleştiriler dikkate alınmadı. Emeklilik mevzusu sonrasında AK Parti'nin ileri yaş seçmeni de kaybedildi, genç seçmen de çoğalmadı." dedi.

"AK PARTİ KENDİNİ YENİLEYEMEZSE İŞİ ZOR"

AK Parti'nin asıl çekinmesi gereken konunun sağdan sola seçmen geçirgenliğinin gerçekleşmiş olması olduğunu belirten MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, AK Parti seçmeninin alternatif olarak artık sol partilere geçebildiğini ifade etti.

"YAVAŞ VE İMAMOĞLU KLASİK SOLCU GÖRÜLMÜYOR"

Kulat, İBB Başkanı İmamoğlu ve ABB Başkanı Yavaş'ın halktaki karşılığına işilkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş gibi isimler seçmen tarafından klasik solcu olarak görülmüyor, çünkü öyle değiller. CHP, açılımı genişlettikçe ve AK Parti kendini yenileyemezse işi zor. Sahada gördüğüm önemli bir nokta ise AK Parti'ye oy vermiş olan seçmen, AK Parti'nin kaybetmesine rağmen 'İyi oldu bizimkilere, belki akılları başlarına gelir.' diyor."

RÖPORTAJIN İKİNCİ KISMINDA....

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat'tan 'Mansur Yavaş nasıl kazandı? Turgut Altınok neden kaybetti? İstanbul'da AK Parti'de anketlerden hangi isim çıkmıştı? Ankara'da hangi isim Mansur Yavaş karşısında daha şanslıydı?' sorularına ilişkin çarpıcı tespitler yer alacak...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.