Sami Gökçe

Sami Gökçe

Haydi Mansur Başkan!

Haydi Mansur Başkan!

Ulus olmanın temel koşullarından biri “dil birliği”dir. Türkiye’nin en genç Profesörü ünvanlı Merhum Oktay Sinanoğlu dil konusundaki çalışmalarıyla da ünlüydü. Sömürgeleşmenin kültür ve dil ile başladığını her fırsatta anlatırdı. Bir konuşmasında “Türkiye´nin savunması Türkçe´nin savunması ile başlar”; diyor. Ünlü dilbilimcimiz Ömer asım Aksoy ise “Dil bayrak gibi devletin simgelerinden biridir” sözüyle dilin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.

Ne yazık ki Türkiye’de uzunca bir dönemdir Türkçe’ye yönelik saldırı söz konusu. Atatürk’ün özel önem verdiği dilimizi yabancı sözcüklerin etkisinden arındırmakla görevli Türk Dil Kurumu (TDK) “adı var icraatı yok” kurum haline getirildi.

Dilbilimciler yerine “siyasetçiler”in görevlendirildiği TDK yıllardır Türkçe tümce üretmiyor. Yoksa üretiyor da biz mi bilmiyoruz?

Bir başka önemli konu da işyeri tabelaları…

Nasıl bir öykünme…veya kendi değerinin farkında olmamaktır ki açtığı dükkanın tabelasına İngilizce, Faransızca veya Arapça yazıyor.

Toplumsal sorumluluğu olan Ankaralı bir gazeteci olarak yıllardır kenti yönetenleri uyarıyorum.

Peki “uyarıyorsun da ne oluyor” diye sorabilirsiniz!

Gerçekten bir şey olmuyor…

Müthiş bir duyarsızlık…

Hatta ihanet!

İşyeri açılması için ruhsat veren belediyeler “Tabela Türkçe olacak” demiyor.

Bu iş öyle bir boyuta vardı ki Suriyeliler ve Afganlarla birlikte her yer Arapça tabela doldu.

Cılız da olsa İzmir’de geçen seçimde başlayan “Türkçe tabela” uygulaması Tanju Özcan’ın Belediye Başkanı seçildiği ilk dönem Bolu’da başarılı şekilde uygulandı. Hala devam ediyor.

Türkçe tabela uygulamasını başlatan bir diğer isim de Bursa’nın yeni Belediye Başkanı Mustafa Bozbey oldu.

Seçim vaadleri arasında yer aldığını bildiğimiz “Türkçe tabela” sözünü yerine getirdi. Artık Bursa’da yabancı tabela olmayacak.

İlk dönem Belediye Başkanlığındaki icraatlarıyla her kesimin gönlünde taht kuran ve 31 Mart 2024 tarihindeki seçimde rakibine fark atan Mansur Yavaş’tan Türkçenin korunmasında da Ankaralıların gönlüne taht kuracağına inanıyorum.

Haydi Başkan, sıra sende!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Sami Gökçe Arşivi