Eyüp Kara

Eyüp Kara

VAR ha VAR ha yok

VAR ha VAR ha yok

Futbolda adaleti sağlasın, haksız puan kayıplarının önüne geçmek için iki yıl önce UEFA tarafından hayata geçirilen VAR (Video Assistant Referee) ne yazık ki tartışılmaya devam ediyor.

Hele hele de bizim gibi futbolla yatıp kalkan, uluslararası hiçbir başarısı olmadığı halde futbol uzmanı bir ülkede VAR nasıl tartışılmasın? Çünkü biz Türkler millet olarak zaten futbol uzmanıyız.

Futbolu bütün dünyadan daha iyi biliriz, bizim kanımız aksa ya siyah beyaz, ya sarı kırmızı ya da sarı lacivert akar diyen bir fanatizm içinde olduğumuz sürece VAR ne kadar doğru karar verirse versin yine de memnun ve tatmin olmayız.

Doksan dakika sonunda puan kaybeden takım özellikle de dört büyükler dediğimiz Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor ortalık yangın yerine dönüyor. Benim hakkım yendi, benim takımım lime lime doğrandı, hakem hakkaniyetli karar vermedi, VAR neden devreye girmedi diye ortalığı ayağa kaldırılıyor.

Yani işin özü canı yanan, hakkının gasp edildiğini düşünen sürekli bir eleştiri içinde, sürekli bir mağduriyeti oynama derdinde. Dönüp takımının oynadığı futbola bakmıyor, kaç pozisyona girmişim, kalemde kaç pozisyon olmuş ve kaç gol yemişim buna laf etmiyor, her pozisyonda hakemden lehine karar bekliyor sonrada ben mağdurum diye tepinip duruyor.

Yani anlayacağınız sesi daha çok çıkan, daha önce her fırsatta bağıran, hakkının yendiğini iddia edenler takımları biraz iyi gidince sesini hemen kesiyor. Takımı tökezlediği anda saracak bir yer arıyor ve hemen hakemlerle VAR sistemine sarıyor işin açıkçası.

Yani bu kafayla gidersek VAR ha VAR ha yok inanın. Çünkü yaptıkları yanlış transferlere bakmıyorlar, UEFA ile sorun yaşıyorlar buna bakmıyorlar, çöp transferlere verdikleri milyonlarca lirayı düşünmüyorlar VAR sistemini sorguluyorlar bu kafası güzeller.

Evet VAR sisteminde sıkıntı olmuyor mu? Elbette oluyor. Maçı yöneten hakemle VAR sisteminin başındaki hakem bazen anlaşamıyor, veya birbirine gıcık giden iki hakemse belki umursamıyor, belki onun canı yansın bana ne diyebiliyor veya bana ne hali varsa görsün diyebilir? 

Veya VAR hakemi sahadaki hakeme yardımcı olmuyor ve belki bilerek, belki kasten veya belki gıcıklıktan dolayı VAR’ın müdahil olması geren pozisyonlarda gerekli incelemeyi yapıp müdahil olmuyor olabilir, olmaz mı olur mu olur.

Netice bu VAR sistemi daha uzun yıllar tartışılmaya devam edecek kim ne derse desin. Teknoloji ne kadar ileri giderse gitsin futbolun bir hata oyunu olduğunu her zaman hatırlamakta fayda var.

İnsanoğlunun olduğu yerde teknoloji olsa bile mutlaka hata olur ve olmaya da devam edecektir. Çünkü kararları veren insanoğlu olduğu sürece hata yapmaya devam edeceğiz.

Neticede VAR sistemi biraz daha oturduğu zaman inanın Türk futbolunun özellikle de Anadolu takımlarının lehine olacaktır. Çünkü büyük takımlarla oynayan Anadolu takımları VAR sayesinde haklarının yenilmesinin önüne bir nebze olsun geçmiş oldular.

İnanın VAR sistemi olmasaydı Anadolu takımları daha çok feryat figan ederdi. Bakmayın siz şimdi böyle kuru gürültüye. Bu sistem Anadolu futbolu için de iyi olmuştur ve olmaya devam edecektir ben buna inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eyüp Kara Arşivi