Türkiye'de ebelik mesleğinin algılanışında sorunlar var!

Türk Ebeler Derneği Başkanı Nazan Karahan, gelecek bin yılın insan sağlığı için en önemli mesleklerden biri olan ebelerin mesleği olacağını belirterek “2024'ün ilk aylarında UNESCO ebelik mesleğini somut olmayan kültürel miraslar listesine aldı. Bu bir hizmet mesleği için tektir. Ebelik gelecek bin yılın mesleğidir.” dedi

Türkiye'de ebelik mesleğinin algılanışında sorunlar var!
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Türk Ebeler Derneği Başkanı Nazan Karahan, kadınlar için ebeliğin hayati derecede önemli olduğunu söyledi.

21-28 Nisan Ebeler Haftası nedeniyle ebelik mesleğinin önemini anadolugazete.com.tr’ye anlatan Karahan, “Ebeliğin bağımsız olarak rol alabileceği birçok nokta varken karar verici pozisyonda olmadığımız için bunları uygulayamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ebeliğin doktor dışında cerrahi yetkiye sahip tek meslek olduğunu ve daha aktif bir konuma getirilmesi gerektiğini vurgulayan Nazan Karahan, "Ebelik, bir kadın için vazgeçilmez hizmet sunan bir sağlık mesleği ve dünya genelinde her geçen gün daha da güçleniyor. Ebelik mesleği, gelişmiş ve müreffeh bir ülke için önemli bir yatırım. Her zaman tedavi etmek daha maliyetli ve yıpratıcıdır, korumak daha az maliyetli ve uzun vadeli büyük getiriler sağlar." diye konuştu.

Karahan, UNESCO'nun ebelik mesleğini somut olmayan kültürel miraslar listesine aldığını anımsatarak, “2024'ün ilk aylarında UNESCO ebelik mesleğini somut olmayan kültürel miraslar listesine aldı. Bu durum bir hizmet mesleği için tektir. Özellikle sağlık alanında bir mesleğinin somut olmayan kültürel miraslar listesine alınması ebelik mesleğinin tarihin en eski ve önemli meslekler arasında yer aldığını bir kez daha gösteriyor.” dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ BİN YIL EBELİĞİN BİN YILI OLACAK"

Türk Ebeler Derneği olarak Uluslararası Ebelik Konfederasyonu ve Avrupa Ebeler Birliği'nde aktif olduklarını dile getiren Karahan, ebelik mesleğinin geleceğine yön veren bir meslek dalı olacağını iddia etti.

Karahan, "Önümüzdeki bin yıl ebeliğin bin yılı olacak ancak Türkiye'de ebelik mesleğinin algılanışında sorunlar var. ‘Ebelik lisans mezunu mu?’ veya ‘ebe sadece doğum yaptıran kişidir’ gibi yanlış algılarla mücadele ediyoruz. Ebelik tarih boyunca kadın sağlığı alanında önemli bir rol üstlendi. Yüksek lisanslı ve doktoralı ebelerimiz var. Kadın sağlığına ve çözümü için ebelerin neler yapacağına odaklanmalıyız.” ifadesini kullandı.

ebeler.jpg

"EBELİK MESLEĞİ KARAR VERİCİ KONUMDA DEĞİL"

Karahan, Türkiye'de ebelik mesleğinin etkin bir şekilde uygulanamamasının temel nedenini şu sözlerle anlattı:

"Bizi uluslararası ebelik modelinden ayıran en temel sorun, karar verici olmamamızdır. Sağlık sistemimizde hekim ön planda ve hasta hakkında karar verici olan da hekimdir. Halbuki koruyucu sağlık hizmetlerinde tüm dünyada ebelik karar verici pozisyondadır. Mesleğimizi tam olarak uygulayamamamızdan kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. Mesleğimizi bir hemşire gibi uygulayabiliyoruz, tabii ki hemşirelik mesleği ve hekimlik mesleği de önemli branşlarımız arasında yer alıyor fakat ebeliğin bağımsız olarak rol alabileceği birçok nokta varken, biz bunları uygulayamıyoruz.

'Ebe hekim dışında küçük cerrahi işlem uygulayabilir' yasası meclisten geçti. Hekim dışında küçük cerrahi işlem uygulayabilen tek sağlık çalışanlarıyız. Çünkü bizler bir doğum sürecini, her şey yolundaysa başından sonuna kadar yürütebilecek mesleki donanıma sahibiz. En ufak bir risk geliştiğinde hekimle işbirliği içinde gireriz, bu noktada hekimin iş yükü de azalır."

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.